Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2009

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΧΟΡΩΔΙΑ

Τρία ιδιαίτερα ντοκιμαντέρ μεταδόθηκαν την παραμονή και την επόμενη μέρα των Χριστουγέννων από το κανάλι της Βουλής, αφιερωμένα στην αρχαία ελληνική και βυζαντινή μουσική, με πρωταγωνιστή φυσικά τον Λυκούργο Αγγελόπουλο και την περίφημη Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία που ίδρυσε και διευθύνει ο ίδιος για 30 και πλέον χρόνια.
Τα δύο ντοκιμαντέρ (Α' και Β' μέρος) είχαν ακριβώς αυτό το θέμα:
«Λυκούργος Αγγελόπουλος. Τριάντα χρόνια Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία» (Thirty Years of the "Lycourgos Angelopoulos" Hellenic Byzantine Choir)
Το τρίτο μας έβαζε στη λογική της συνέχειας: «Οι Τεχνίτες του Διονύσου: Ο Πάπυρος της Οξυρύγχου – Το Τέλος μιας Εποχής και η Αρχή μιας άλλης». Η αρχαία και βυζαντινή περίοδος της ελληνικής μουσικής (The Technicians of Dionysos: The Oxyrynchos Papyrus – The Beginning and the End of an Era).
Τα ντοκιμαντέρ είναι της Στέλλας Αρκέντη, ενώ την έρευνα και την παρουσίαση έκανε η Σωτηρία Αδάμ, με την οποία ήμασταν μαζί στο ερευνητικό πρόγραμμα "Χρόαι" του Κέντρου Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας στις αρχές της δεκαετίας του '90.

Εξάλλου στην Αμερική κυκλοφορεί εδώ και λίγους μήνες ένα άλμπουμ, το οποίο περιλαμβάνει και τα μουσικά κείμενα και εκδόθηκε από το Ιδρυμα Διάδοσης και Προβολής της Βυζαντινής Μουσικής «Αξιον Εστίν». Πρόκειται για τη ζωντανή ηχογράφηση της συναυλίας που πραγματοποίησε η Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία υπό τον Λυκούργο Αγγελόπουλο τον περασμένο Ιανουάριο (πρίν ένα χρόνο) στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο του δεύτερου συμποσίου του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Αξιον Εστίν» για την προώθηση της βυζαντινής μουσικής με θέμα την «Οικοδόμηση της Βυζαντινής Χορωδίας».
Κατά την παρουσίαση του δίσκου που έγινε στη Ν. Υόρκη ο Λ. Αγγελόπουλος τόνισε: «Με την ηχογράφηση που κάναμε τον Ιανουάριο εκδόθηκε ο ψηφιακός δίσκος και παράλληλα τυπώθηκαν και τα μουσικά κείμενα –και μάλιστα στην πρωτότυπη τους γραφή, τη βυζαντινή σημειογραφία με μια μεταγραφή στην ευρωπαϊκή σημειογραφία και επίσης στα ελληνικά και με λατινικούς χαρακτήρες για τους ανθρώπους, οι οποίοι δεν ξέρουν να διαβάζουν ελληνικά». «Έτσι πιστεύουμε», συνέχισε, «ότι μπορεί κάτι να προσφέρουμε ιδίως σε ανθρώπους που δεν ξέρουν βυζαντινή μουσική, αλλά καμιά φορά δεν ξέρουν ελληνικά. Εχουν ένα έτοιμο υλικό και σε συνδυασμό με το CD – γιατί πάντα θα πρέπει το υλικό αυτό που είναι στο χαρτί να συνδυάζεται με το ακρόαμα, με την ακουστική παράδοση. Αν ήθελε κανείς, είτε μια χορωδία, είτε ένας ψάλτης που δεν ξέρει μουσική, να καθίσει να μελετήσει και τα κείμενα και να ακούσει το δίσκο, νομίζω», πρόσθεσε ο Λ. Αγγελόπουλος, «ότι μπορεί αυτός ο άνθρωπος σιγά σιγά να αρχίσει να μυείται στη βυζαντινή μουσική και γιατί όχι και να μάθει αργότερα. Επειδή όμως οι προϋποθέσεις πολλές φορές είναι δύσκολες, δεν μπορούν να μάθουν, γιʼ αυτό σκεφτήκαμε μήπως μπορούμε να τους προσφέρουμε κατʼ αυτόν τον τρόπο και ηχητικό και γραπτό ντοκουμέντο».
Η Ε.Β.Χ. έχει πραγματοποιήσει σειρά ηχογραφήσεων στην Αμερική που αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον από τους μουσικολογικούς κύκλους.
Δείτε περισσότερα εδώ.
Ακούστε στο musicale την Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία με χοράρχη τον Λυκούργο Αγγελόπουλο.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θα το πω διά μίαν εισέτι φοράν:
Ο Λυκούργος και οι συν αυτώ έχουν τόση σχέση με την Βυζαντινή Μουσική όσο εγώ με την... Έφη Θώδη!
Καλή χρονιά!

Ανώνυμος είπε...

πού να ξέρω εγώ ο αναγνώστης τι σχέση έχεις με τη Θώδη; αν είναι σαν του κ. Αγγελόπουλου με τη Βυζαντινή Μουσική, τότε υποθέτω είναι πολύ στενή. να μας διευκρινήσεις.

Ανώνυμος είπε...

όπως μας έχει συνηθίσει ο Άρχων είναι πάντα πρωτοπόρος. περικυκλώνεται με καταρτισμένους συνεργάτες, σαν τον ιστολόγο, και κάνει μελετημένα βήματα υπέρ της βυζαντινής μουσικής και της διάδοσής της. αυτή η κίνηση δείχνει για άλλη μια φορά τη σοβαρότητα και την ποιότητα του έργου. η διδακτική του εμπειρία εκφράζεται μέσω αυτού του έργου, και έτσι συνδιαλέγεται με την τεχνολογία για να κρατήσει την παράδοση αναλλοίωτη.
μετά από τριάντα χρόνια με τη χωροδία μεταφέρουν μαζί με τη μουσική και σημαντικές πτυχές του ελληνισμού στο κόσμο. αυτό θα το βεβαιώσει η πορεία των ημερών ακόμα πιο πολύ! ήδη μου φαίνεται ότι άρχισε, ιδού η πολιτεία του κάνει τόσο σημαντικό αφιέρωμα. το γεγονός αυτό έχει πολλές πλευρές μια είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν ξέρουν τα εσωτερικά της εκκλησίας, βλέπουν όμως έναν ακούραστο άνθρωπο που αποδίδουν και μάλιστα πολύ γρήγορα οι πράξεις του, τον τιμάνε. και είναι πανάξιος πάσα τιμή, μαζί με όλα τα μέλη της χωροδίας! εύγε!

Ανώνυμος είπε...

Kyrie noulis,

Exete mania me ton Aggelopoulos e?
Auton ton xeroun ta perata tis gis eno esas mono to Isoma.
Perastika sas

Related Posts with Thumbnails