Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2009

ΤΑ ΘΕΟΦΑΝΙΑ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ

Κείμενο - φωτό: Νικολάου Μαγγίνα

Με ιεροπρέπεια και παραδοσιακή μεγαλοπρέπεια εορτάστηκαν στο Φανάρι τα Θεοφάνια και έγινε η τελετή του αγιασμού των υδάτων. Στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου τελέστηκε Πατριαρχική και Συνοδική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου πλαισιωμένου από Ιεράρχες του Θρόνου από την Πόλη και το εξωτερικό.
Στο τέλος της Λειτουργίας ο Πατριάρχης, Ιεράρχες, κλήρος και πιστός λαός εν πομπή κατευθύνθηκαν στην προκυμαία του Φαναρίου όπου ακολούθησε ο αγιασμός των υδάτων του Κερατίου Κόλπου με την ρίψη του Σταυρού από τον Πατριάρχη. Στα ψυχρά ύδατα έπεσαν για να πιάσουν το Σταυρό έντεκα νέοι προερχόμενοι από την Πόλη, την Αθήνα, την Καβάλα, τη Φλώρινα και τη Δράμα. Τον Σταυρό ανέσυρε ο νέος από την Καβάλα Γεώργιος Μιχαηλίδης στον οποίο ο Πατριάρχης δώρισε ένα χρυσό επιστήθιο Σταυρό, ενώ στους υπολοίπους προσέφερε από ένα αναμνηστικό.
Στις εκδηλώσεις παρέστησαν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας Βασίλειος Μπορνόβας, ο πρέσβυς Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος, Γεν. Γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου, ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Πόλη Αρχιμ. Νεκτάριος Σελαλμαζίδης και πλήθος προσκυνητών από την Ελλάδα και άλλες χώρες.
Φέτος είναι η έβδομη χρονιά από τότε που άρχισε ο αγιασμός των υδάτων στον Κεράτιο Κόλπο από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Αγιασμός των θαλάσσιων υδάτων με τη ρίψη του Σταυρού πραγματοποιήθηκε και στο Τσενγκέλκιοι του Βοσπόρου απο τον Μητροπολίτη Γέροντα Χαλκηδόνος Αθανάσιο, στον Άγιο Στέφανο από τον Μητροπολίτη Γέροντα Δέρκων Κωνσταντίνο, στο νησί της Αντιγόνης από τον Μητροπολίτη Πριγκηπονήσσων Ιάκωβο και στο Μεσάχωρο του Βοσπόρου από τον Μητροπολίτη Μυριοφύτου και Περιστάσεως Ειρηναίο.
Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον του τουρκικού Τύπου και των τηλεοράσεων, ενώ η αστυνομία με την άψογη οργάνωσή της βοήθησε αποτελεσματικά στη άριστη διεξαγωγή της τελετής. Αξίζει να αναφερθεί ακόμη πως για το γεγονός αυτό του εορτασμού των Θεοφανίων στον Κεράτιο Κόλπο κατέπλευσαν τρία φουσκωτά ταχύπλοα και ένα στην Αντιγόνη, με τουρκικές και ελληνικές σημαίες, που ανήκουν σε παλαιούς Πολίτες που ζουν στην Ελλάδα και Αθηναίους.


2 σχόλια:

clown είπε...

Καλησπέρα μια ενημέρωση για ένα σημαντικό θέμα
http://sundaycircus.blogspot.com/2009/01/blog-post.html

Ανώνυμος είπε...

ελειπε ο Ερντογάν!!!

Related Posts with Thumbnails