Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2009

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΕ ΔΕΙΠΝΟ ΑΛΕΒΙΔΩΝ


Νικολάου Μαγγίνα

Σε δείπνο του ιερού μήνα της νηστείας των Αλεβίδων παρακάθησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο Ίδρυμα «Ιερός Οίκος του Κόσμου» (Dünya Ehl-İ Beyt), μετά από πρόσκληση του προέδρου Fermani Altun, ηγετικού στελέχους των Αλεβίδων στην Τουρκία, ο οποίος επισκέφθηκε τον Πατριάρχη για πρώτη φορά τον περασμένο Νοέμβριο.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Υπουργός Παιδείας της Τουρκίας Hüseyin Çelik (Χουσείν Τσελίκ), με τον οποίο ο Πατριάρχης είχε και ιδιαίτερη συνομιλία, ο πρ. Υπουργός Εσωτερικών και τώρα πρώτος αντιπρόεδρος και βουλευτής του κυβερνώντος Κόμματος Abdulkadir Aksu, άλλοι βουλευτές διαφόρων κομμάτων, ο Μουφτής της Πόλης, δήμαρχοι, καθηγητές πανεπιστημίων, άλλοι επίσημοι και πλήθος κόσμου. Τον Πατριάρχη συνόδευε ο Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων Κωνσταντίνος. Συγχαρητήρια μηνύματα και ευχές απέστειλαν ο Πρωθυπουργός της χώρας Ταγίπ Ερντογάν και άλλοι παράγοντες της πολιτικής ζωής.
Ο Πατριάρχης στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στο αγαθό της αρμονικής συνύπαρξης των διαφορετικών θρησκειών και δογμάτων τονίζοντας ότι «ο δρόμος μας είναι η αγάπη και ο διάλογος».

Τον τελευταίο καιρό στην Τουρκία γίνονται έντονες συζητήσεις και γράφονται πολλά για τους πιστούς αυτού του δόγματος του Ισλάμ, τους Αλεβίδες, και την κονωνική τους θέση στη ζωή της χώρας. Οι Αλεβίδες υποστηρίζουν ότι αντιμετωπίζονται ως πολίτες δευτέρας κατηγορίας και ότι υπάρχει παραπληροφόρηση του λαού σχετικά με τα πιστεύματά τους.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Παιδείας, η σημερινή κυβέρνηση του ΑΚP που δεν κάνει θρησκευτικές διακρίσεις και είναι κυβέρνηση όλων των πολιτών ανεξαιρέτως, σχεδιάζει την εισαγωγή στα σχολεία, στο πλαίσιο της θρησκευτικής και πολιτιστικής ενημέρωσης, στοιχείων για τον Αλεβιδισμό, κάτι που μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν αδιανόητο, καθώς ο Αλεβιδισμός αντιμετωπιζόταν με πολλή επιφυλακτικότητα. O Fermani Altun κατά την ομιλία του διετύπωσε με παρρησία τα αιτήματα των Αλεβίδων, τα οποία βρίσκονται στην πολιτική επικαιρότητα της Τουρκίας.
Η παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη στην εκδήλωση των Αλεβίδων συνιστά γεγονός με ιδιαίτερη σπουδαιότητα και μάλιστα στην σημερινή συγκυρία των ποικίλων αλλαγών, για μια κοινωνία ειρηνικής συνύπαρξης και πολυπολιτισμικότητας και ισοπολιτείας.
Να σημειωθεί ότι στις 7 Ιανουαρίου ο Πατριάρχης θα παρακαθήσει, κατόπιν πρόσκλησης, και σε άλλο δείπνο (iftar) των Αλεβίδων, όπου θα είναι συνδαιτυμών και ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας. Πρόκειται για την ομάδα του Καθηγητού İzzetin Doğan.

ΦΩΤΟ Ν. ΜΑΓΓΙΝΑ

- Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ HÜSEYİN ÇELİK (ΑΡΙΣΤΕΡΑ), πρ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ABDULKADİR AKSU (ΔΕΞΙΑ) ΚΑΙ ΔΙΠΛΑ ΤΟΥ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ "ΙΕΡΟΣ ΟΙΚΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ" FERMANİ ALTUN, ΗΓΕΤΙΚΟΥ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΤΩΝ ΑΛΕΒΙΔΩΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΕΙΠΝΟ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ.
- Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΣΤΟ ΔΕΙΠΝΟ ΤΩΝ ΑΛΕΒΙΔΩΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΝ FERMANI ALTUN, ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ "ΙΕΡΟΣ ΟΙΚΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ" (ΔΕΞΙΑ) ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΟΥΦΤΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ, ΚΑΘΗΓΗΤΗ MUSTAFA ÇAĞRICI (ΑΡΙΣΤΕΡΑ). ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ HÜSEYİN ÇELİK.
- Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΧΟΥΣΕΙΝ ΤΣΕΛΙΚ ΕΙΧΑΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΔΕΙΠΝΟΥ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΩΝ ΑΛΕΒΙΔΩΝ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια στον Οικ.Πατριάρχη...Δίνει μάχες σε όλο τον κόσμο για την μαρτυρία της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού...
Συηχαρητήρια...

Related Posts with Thumbnails