Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2008

ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ

Χριστούγεννα το απόγευμα στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, εδώ στην Πόλη. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κατεβαίνει στον Εσπερινό ως απλούς ιερεύς! Ούτε εγκόλπιο. Οι Πατριαρχικοί διάκονοι, με προεξάρχοντα τον Μέγα Αρχιδιάκονο κ. Μάξιμο, ψάλλουν τα του Εσπερινού κατά την τάξιν, με ρυθμό και μουσικότητα. Ο Πατριάρχης λέγει τα του προεστώτος. Στέκεται συνεχώς όρθιος βλέποντας προς το τέμπλο. Εσπερινός κατά πάντα μοναστηριακός. Δεν υπάρχει ίχνος επιτήδευσης. Κι αυτό είναι που προκαλεί την κατάνυξη. Ο Πατριαρχικός Ναός του Αγίου Γεωργίου είναι άδειος. Κάποια στιγμή μπαίνουν πέντε -έξι προσκυνητές, νέοι οι περισσότεροι, και μένουν μέχρι να τελειώσει η ακολουθία.
Με το "Δι' ευχών" ο Πατριάρχης εξέρχεται του Ναού τη συνοδεία των διακόνων. Η μέρα του δεν έχει ακόμα τελειώσει. Έχει ακόμα ακροάσεις και όχι μόνο. Σκέπτομαι πως ενώ έχει πάντα πολλή δουλειά δεν παραλείπει τα λειτουργικά. Κι ας μην είναι στο Ναό κανείς. Άλλωστε οι αιώνες δεν γνωρίζουν μόνο το πλήθος, αλλά και την ερημία. Για να επιβεβαιωθεί ο ποιητής της Ιδιωτικής Οδού: "Οποιος μπορεί και φορτίζει την ερημιά έχει ακόμα ανθρώπους μέσα του''. Θεό και ανθρώπους, προσθέτω. Γιατί η μισανθρωπία και απανθρωπία είναι ίδιον των αθέων και δη των κατ' όνομα χριστιανών. Φευ!



6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

άψογο!! τι είναι αυτά που λες: ερημία...

Ρ.Σ.

panagiotisandriopoulos είπε...

Aγαπητέ μου Ρ.Σ.,

Το σχόλιό σου με οδήγησε σε μια άλλη σκέψη. Ψάλλουμε πως στον Χριστό η έρημος προσέφερε την φάτνη για να γεννηθεί!
Δηλ. η ερημία μας δίνει το κατάλυμα!
Χρόνια πολλά από την Πόλη. Και σ'ευχαριστώ για την δυναμική παρουσία σου στο ιστολόγιο! Ουσιαστικά την συνοδοιπορία στην Ιδιωτική Οδό.

Ανώνυμος είπε...

Χρόνια Πολλά Πάνο...

Ανώνυμος είπε...

Και από μένα χρόνια πολλά. Χριστός ετέχθη!

Προσοχή να πάμε το "παιδίον" στην "Αίγυπτο" γιατί πάλι καραδοκεί ο .. Ηρώδης.

P. Kapodistrias είπε...

Πόσο θα ήθελα να ήμουν εκεί σε μια σκιερή γωνιά, να δω τον Πρωτοκορυφαίο της κατ' Ανατολάς Εκκλησίας μας να λειτουργιέται απλούς (αυτός ο μεγαλοπρεπής) στο παραθρόνι. Να ευωδιάσει η καρδούλα μου από το μοσχοθυμίαμα των αποφασιστικών σκέψεών του υπέρ της Ορθοδοξίας μας. Να πληρωθεί ο μέσα οφθαλμός απ' τις φωτοσκιές της Ιστορίας μες στον Άη Γιώργη. Ν' αγγίξουν τ' ανάξια χείλη μου την περίπυστη Παμμακάριστο...

Πόσο θα ήθελα...

Επειδή όμως είναι πανδύσκολο, παρακαλώ σε, κάνε τα εσύ για μένα! Και χαίρε όσο μπορείς, εισπράττοντας ευωδίες από Εκεί για το Εδώ!

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Ανδριόπουλε,
θα μου επιτρέψετε να μη συμφωνήσω με τη γενίκευση που κάνετε στη τελευταία φράση σας. Τυχαίνει να γνωρίζω και να συναναστρέφομαι με αρκετούς άθεους. Πολλοί απ' αυτούς είναι περισσότερο άνθρωποι και φιλάνθρωποι από πολλούς θρήσκους, ανεξαρτήτως θρησκείας και δόγματος, χωρίς μάλιστα να περιμένουν καμμία ανταμοιβή.

Related Posts with Thumbnails