Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2008

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΟ ΝΕΟΧΩΡΙΟ ΤΟΥ ΒΟΣΠΟΡΟΥ

Χριστούγεννα στο Νιχώρι του Βοσπόρου! Ο Όρθρος και η πανηγυρική θ. Λειτουργία των Χριστουγέννων στο ναό της Παναγίας της Κουμαριώτισσας στην κοινότητα Νεοχωρίου (Γενίκιοϊ). Το πρωί αναχωρήσαμε από το Φανάρι με τον Υπογραμματέα της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Αρχιμανδρίτη κ. Βαρθολομαίο, με προορισμό το Νιχώρι. Τα Χριστούγεννα εκεί ήταν όπως το είπε ο πρόεδρος της κοινότητας κ. Λάκης Βίγκας κατά την δεξίωση μετά τη θ. Λειτουργία: "Κάθε κοινότητα στην Πόλη και ένα σπήλαιο όπου γεννιέται ο Χριστός".

Οι πιστοί λιγοστοί, καμιά σαρανταριά περίπου, μα η κατάνυξη μεγάλη! Ηρεμία και απλότης. Αρχοντιά που πρέπει να ξέρεις να την διακρίνεις. Ο π. Βαρθολομαίος λιτός και φύσει, θα έλεγα, λειτουργικός. Μετά το Ευαγγέλιο διάβασε την Πατριαρχική Απόδειξη επί τοις Χριστουγέννοις. Το "Πιστεύω" και το "Πάτερ ημών'' από τους πιστούς στα ελληνικά και τα τουρκικά. Ένα ζεύγος Τούρκων Ορθοδόξων είχε πιάσει από νωρίς στασίδι, παρότι δεν καταλαβαίνουν τα ελληνικά, για να είναι "'κάτω από την σκέπη της Εκκλησίας όσο περισσότερο γίνεται"! Οι πιστοί μεταλαμβάνουν των Αχράντων Μυστηρίων με τάξη και εν σιωπή.

Ψάλλοντας στο στασίδι του Νεοχωρίου σκέφτηκα τους Νιχωρίτες μαϊστορες Πέτρο Βυζάντιο, Ιωάννη Πρωτοψάλτη και Νικόλαο Ιωαννίδη. Το Γένος μέσα στην Τουρκοκρατία παρήγαγε υψηλό πολιτισμό, με την εκκλησιαστική μουσική να κατέχει πρωτεύουσα θέση. Μεγάλη τιμή και συγκίνηση για μένα αυτό το αναλόγιο. Και χαίρομαι που ξαναβρέθηκα εδώ σε σύντομο χρονικό διάστημα (Πάσχα και τώρα Χριστούγεννα).

Μετά την θ. Λειτουργία ακολούθησε δεξίωση στην αίθουσα δίπλα στο ναό. Μίλησε ο πρόεδρος της Κοινότητας κ. Λάκης Βίγκας στέλνοντας μήνυμα αισιοδοξίας για το παρόν και το αύριο της Ρωμιοσύνης στην Πόλη. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο π. Βαρθολομαίος. Τα μέλη και οι φίλοι της κοινότητας, κάποιοι νέοι και από την Ελλάδα, αντάλλαξαν μεταξύ τους ευχές και έζησαν στιγμές ζεστασιάς και αληθινής επικοινωνίας. Και του χρόνου στο Νιχώρι!

6 σχόλια:

Δέσποινα είπε...

Χρόνια πολλά και καλά!
Συγχαρητήρια για την ωραία εμπειρία! Και του χρόνου με υγεία!!!

Ανώνυμος είπε...

Μεγάλη η συγκίνηση, αλλά και παραμυ
θία ότι ακόμη και σήμερα σε χαλε- πούς καιρούς βρίσκεται εκεί ο Ελλη-νισμός! Με την παρουσία του φυλάσ-
σει Θερμοπύλες. Κι όσο κι αν έφθι- νε δεν αφανίσθηκε. Άλλωστε "Η Ρωμι-οσύνη κι αν χαθεί ανθεί και φέρει κι άλλο!!" Ας είναι καλά, τα χρόνι-α της πολλά και ο νέος χρόνος ας της φέρει τα κράτιστα! Δεν ξεχνού- με ΠΟΤΕ τους αδελφούς ΕΛΛΗΝΕΣ και με τη συχνή άλλωστε παρουσία των ελλαδιτών στην Πόλη, όπως και τη δική σου κ. Παναγιώτη αυτό αποδει- κνύει και ΜΠΡΑΒΟ σου!! Σ.Κ.

panagiotisandriopoulos είπε...

Αγαπητή μου Δέσποινα,

Σ' ευχαριστώ για τις ευχές σου. Αντεύχομαι τα κάλλιστα για σένα και την οικογένειά σου.
Χρόνια πολλά και για τον πατέρα σου, τον πεφιλημένο π. Παναγιώτη, που γιορτάζει σήμερα επί τη εορτή της Συνάξεως της Θεοτόκου.
Χαιρετισμούς σε όλους από την Πόλη.

panagiotisandriopoulos είπε...

Αγαπητέ μου Σ.Κ.,

Εδὠ ο αγών είναι συνεχής και ευγενικός. Όλα συντελούνται σα να είναι μυριάδες οι Ρωμιοί. Είναι όντως μεγάλη η εμπειρία. Και κάθε φορά με μεγαλύτερη ένταση.
Χρόνια πολλά και ευχαριστώ για την συναντίληψη.

Ανώνυμος είπε...

Χρόνια καλά και ευλογημένα.Μέσα στη μιζέρια την ελληνική, όαση Η ΠΟΛΗ!
Ο Σάλος

Ανώνυμος είπε...

Αχ φίλτατε Ανδριόπουλε!!!!! Αχ...

Related Posts with Thumbnails