Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2008

Η... ΕΞΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΙΣΜΟΥ

Ημερολόγιο του Περιθωρίου
Κυριακή, Δεκέμβριος, 08, πρωί

Από τον Μέγα Αντώνιο στον "Μέγα" Εφραίμ:
Η εξημέρωση του μοναχισμού

Ο Μέγας Αντώνιος όταν αποφάσισε να πάει στην έρημο και να χαράξει το δρόμο για ένα είδος αντιεξουσιαστικού χριστιανισμού, δεν θα μπορούσε να προφητέψει τι θα έβλεπε σήμερα από τον "Μέγα" Εφραίμ. Η κίνηση του Μεγάλου Αντωνίου ονομάστηκε μοναχισμός και ερμηνεύθηκε ως διαμαρτυρία για τη σύμπραξη Εκκλησίας και Πολιτείας. Φαντάζομαι τον Μέγα Αντώνιο να είχε ξεκινήσει την πορεία του αυτή, τώρα, το 2008. Φαντάζομαι το πώς θα τον αποκαλούσε η κοινωνία! Μάλλον η λέξη αντιεξουσιαστής θα ήταν η πρώτη επιλογή στον κατάλογο των χαρακτηρισμών.
Εκείνος, καθώς και οι διάδοχοί του, απέφυγαν τους πάσης φύσεως εξουσιαστές είτε αυτοκράτορες ήταν είτε επίσκοποι, από ταπείνωση πρώτον, και δεύτερον γιατί η συναναστροφή με τους υψηλά ιστάμενους φέρνει και τους πειρασμούς της! Αυτός ο άγριος χριστιανισμός δεν άρεσε στον "Μέγα" Εφραίμ και αποφάσισε προκειμένου να προστατέψει την περιουσία της Μονής, να εξημερώσει το μοναχισμό. Και από αντιεξουσιαστικό κίνημα τον έκανε τραπεζοκυβερνητικό κίνημα. Εγώ δεν ξέρω χειρότερη εξουσία!
Από την άλλη προβληματίζομαι όταν κάποιοι επιμένουν προκλητικά ότι αυτό όλο δεν αποτελεί σκάνδαλο. Αναστατώθηκε η Εκκλησία της Ελλάδος, η Βουλή, ο λαός, το Άγιον Όρος, μέχρι και το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Εκκλησία της Κύπρου. Αυτό τί είναι;

- Άλλος τυφλός, διανοητικά, και αυτό χωρίς κανένα ρατσισμό το θεωρώ αναπηρία, είπε σε ένα πρωινό παραθυράκι ότι δεν υπάρχει οικονομική κρίση στην Ελλάδα, και συνέχισε κυριολεκτικά «την κρίση τη βλέπουμε θεωρητικά να πλησιάζει». Πάντως ο πρωθυπουργός ανήγγειλε «μέτρα» στη Βουλή. Μου φαίνεται ότι λάθος τον ενημέρωσαν πως υπάρχει κρίση.
Στην άλλη άκρη, στο περιθώριο, παρατηρώ συνεχή κρίση... και είμαι σίγουρος ότι δεν θα παρθούν μέτρα για την αντιμετώπισή της. Άλλωστε δεν αφορά την κυβέρνηση αλλά το περιθώριο!
Προμηθεύς

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ομολογώ και εκφράζω την απορία μου. Και μόνον η σύγκριση Μ.Αντωνίου και Εφραίμ είναι όχι μόνον εκ διαμέτρου σκανδαλώδης,αλλά και τραγική. Πως είναι δυνατόν ο καθηγητής της ερήμου,ο ασκητικός στην όψη,ο άνθρωπος της προσευχής,της πίστεως και τη ολωκληρωτικής αφιέρωσης,Μ.Αντώνιος, να έχει σχέση με τον τροφαντό,καλοζωϊσμένο που προσεύχεται πάνω σε αεροπλάνα, που πιστεύει στο χρήμα,και κυκλοφορεί μέσα στα παλάτια της εξουσίας π.Εφραίμ? Ειλικρινά λυπάμαι γιά την κατάντια του μοναχισμού,γιά την οποία φταίνε οι Επίσκοποι και το κλίμα που έχουν διαμορφώσει.

Ανώνυμος είπε...

μοναχισμός και κοινωνισμός...αγριος και μαλθακος...κακοπερασμενος και καλοπερασακιας...ατιμελητος και επιμελημενα καλογερικος!στο πρωτο μερος καθε "και"τοποθετειτε ο μεγας Αντώνιος και στο δεύτερο μέρος ο π.Εφραίμ και εμείς οι μοναχοί του γλυκού νερού που του μοιάζουμε, εκτός απο τις μπιζνες!

Ανώνυμος είπε...

ΒΛΑΣΦΗΜΙΑ Η ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΔΥΟ.
ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΝΤΡΕΠΕΣΤΑΙ ΛΙΓΑΚΙ...
ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΑΜΕΣΩΣ ΤΕΤΟΙΑ ΥΒΡΙΣ...
ΑΜΕΣΩΣ...
ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΣΑΙ ΛΙΓΟ ΡΕ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ...ΠΩΣ ΤΟΛΜΑΣ?
ΑΜΑ ΖΟΥΣΕΣ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗ ΧΩΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΘΑ ΣΕ ΜΑΣΤΙΓΩΝΑΝΕ....
ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΩΣ ΤΟΛΜΗΣΕΣ?

Ανώνυμος είπε...

Δεν εισαι καλά Προμηθέα. Στην προσπάθεια σου να δικαιολογήσεις διάφορα συμβαίνοντα στις μέρες μας ή να κατηγορήσεις άλλα έβγαλες αναρχικό και τον Αγιο Αντώνιο!!!
Να δουμε τι άλλο θα σκεφτείς.
Εχεις πλάκα!!!

Ανώνυμος είπε...

Μα ο Παναγιώτης τα γράφει αυτά ακριβώς γιατί δεν ζει σε μουσουλμανική χώρα...και μπράβο του!
Οι μοναχοί όντως είναι αναρχικοί με την πιο βαθειά και ουσιαστική έννοια. Θυ μηθήτε τους δια Χριστόν σαλούς,τους στυλίτες, τους δενδρίτες, τους βοσκούς, τον ίδιο τον Χριστό....τον προφ. Ηλία....

Ανώνυμος είπε...

το γεροντικό, και οι βίοι των αγίων μας διδάξουν ότι ο ορθόδοξος μοναχισμός είναι κατ΄αρχήν αντιεξουσιαστικός. δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να ψάξω τη λεπτομερή παραπομπή του διαλόγου του Μέγα Βασιλείου με τον απεσταλμένο του αυτοκράτορα, παρακαλώ να τη βρεις. εκεί αντιστέκεται ο Μέγας Βασίλειος λέγοντας πως ο αυτοκράτορας δεν ξέρει τι πάει να πει ορθόδοξος επίσκοπος. πώς δε μάλλον ο μοναχός. χαίρομαι όμως που μπορείς και βρίσκεις πλάκα σε τέτοιους καιρούς.

Προμηθεύς

Ανώνυμος είπε...

Εγραψα οτι εχεις πλάκα για να μη γράψε εκείνο που σου αρμόζει....

Ανώνυμος είπε...

πλάκα έχει ο Εφραίμ ρε παιδιά που "προσεύχεται" για να πέσει ο Καραμανλής και να γλιτώσει από προανακριτική επιτροπή..
πλάκαααααααααα

Related Posts with Thumbnails