Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2008

STABAT MATER & GLORIA


Απόψε στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών για την πρώτη συναυλία του κύκλου Θρησκεία και Τέχνη που διοργανώνει το Δημοτικό Ωδείο Πατρών στο πλαίσιο των Πρωτοκλητείων.
Βέβαια ο τίτλος Θρησκεία και Τέχνη είναι μάλλον αδόκιμος στη συγκεκριμένη περίπτωση μιας και οι εκδηλώσεις είναι αμιγώς μουσικές, άρα μιλάμε για Θρησκεία και Μουσική. Τώρα τι σημαίνει επίσης ο υπότιτλος: Ανατολική Θρησκευτική Μουσική – Μusica Sacra, είναι ακόμα ένα θέμα. Η Ανατολική θρησκευτική μουσική δεν είναι φυσικά μόνο η ορθόδοξη εκκλησιαστική κ.λ.π. Όποιος εξ’ υμών θέλει, φίλοι μου, ας προβληματιστεί πάνω στη χρήση των όρων, που σήμερα τους στραγγαλίζουμε…
Η συναυλία απόψε περιλάμβανε δύο από τα πιο αντιπροσωπευτικά έργα της μουσικής μπαρόκ: Το περίφημο Stabat Mater του Giovani Battista Pergolesi (1710-1736) και το επίσης δημοφιλές Gloria του Αntonio Vivaldi (1678-1741).
Το Stabat Mater του Pergolesi διαπνέεται από έντονο θρησκευτικό συναίσθημα που εκφράζεται με φυσικότητα και απλότητα, από την ανθρώπινη φωνή που κυριαρχεί, ενώ δεν λείπουν τα στοιχεία που προοιωνίζουν την μελλοντική όπερα και το τραγούδι στην κλασική του εκδοχή.
Το ποιητικό κείμενο του Stabat Mater, με θέμα τον πόνο της Παναγίας μπροστά στο Σταυρό, χρονολογείται τον Μεσαίωνα (13ος αι.). Απόψε ο εξαιρετικός τσεμπαλίστας Μάρκελλος Χρυσικόπουλος (τον φωτογραφίσαμε μπροστά στο τσέμπαλο του οποίου είναι δεξιοτέχνης) μας παρουσίασε το έργο για τέσσερα έγχορδα (μουσικοί της Ορχήστρας Πατρών), σοπράνο, η εκφραστική Ελπινίκη Ζερβού, άλτο, ο κόντρα τενόρος Νίκος Σπανός με μια φυσικότητα που σπανίζει, κοντίνουο ο ίδιος ο Μάρκελλος Χρυσικόπουλος, εντελώς μπαρόκ όπως πάντα!
Στο δεύτερο μέρος το Gloria του Βιβάλντι ( έργο δοξαστικό και μεγαλοπρεπές) από την ορχήστρα και την χορωδία του Δημοτικού Ωδείου υπό την διεύθυνση του Αγαθάγγελου Γεωργακάτου και σολίστ τις Αντωνία Καλαϊτζή, Πανωραία Ανδριανοπούλου (έχουμε συνεργαστεί κατά καιρούς στο Πολύτροπον) Σταυρούλα Πολλάτου και Λένα Σουρμελή.
Το Δημοτικό Ωδείο έχει καλούς διδάσκοντες και καλό μαθητικό υλικό. Χρειάζεται μια ώθηση για ένα παραπέρα βήμα. Ποιος; Είναι το ζητούμενο.
Ακροατές της συναυλίας απόψε ήταν και ο μαέστρος Γιώργος Πέτρου και ο ταλαντούχος πατρινός σολίστ στο όμποε Δημήτρης Βάμβας.
Δείτε ολόκληρη τη συναυλία στο www.intv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails