Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2008

EL GRECO FOR EVER!

H αυριανή συναυλία στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Θεοχαράκη στην Αθήνα θεωρώ ότι είναι μείζον πολιτιστικό γεγονός. Κι αυτό γιατί για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα παρουσιαστούν δύο κουαρτέτα εγχόρδων εμπνευσμένα από τον μεγάλο Δομήνικο Θεοτοκόπουλο, με παράλληλα χρήση video art. Το Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο πάλι στην πρωτοπορία!
Στην χθεσινή Καθημερινή και στο ρεπορτάζ της Νέλλης Αμπραβανελ διάβασα Γιώργο Δεμερτζή και Φίλιππο Τσαλαχούρη που εξηγούν το όλο εγχείρημα:
Ο Γιώργος Δεμερτζής αναφέρεται στο έργο του Ισλανδού Γιον Λέιφς ως «ένα ιδιαίτερο έργο, η προσπάθεια ενός ανθρώπου να αναπαραστήσει με τον δικό του τρόπο τις εντυπώσεις του από έναν πίνακα». Πέντε έργα, για την ακρίβεια, γίνονται έμπνευση για ένα κουαρτέτο που διαρκεί μισή περίπου ώρα. Το πρώτο βήμα ήταν να συμπληρωθεί το έργο του Λέιφς με τη βοήθεια και το ταλέντο του Φίλιππου Τσαλαχούρη, «η συνεργασία με τον οποίο ήταν σχεδόν αυτονόητη, αφού η υπογραφή του υπάρχει στις μισές μας συναυλίες, είτε ως οργανωτής, είτε σαν δάσκαλος, είτε συνθέτης...». Ο Φ. Τσαλαχούρης ανέλαβε να συνθέσει ένα δεύτερο κουαρτέτο, επιλέγοντας κι αυτός πέντε πίνακες του Θεοτοκόπουλου. Τέλος, το στοιχείο της εικόνας αναλαμβάνει η Ρένα Τσαγγαίου, που έχει δημιουργήσει ένα video art με βάση τις δύο συνθέσεις. Ο Φ. Τσαλαχούρης περιγράφει την εκδήλωση κάπως έτσι: «Είναι σαν να αποκαλύπτουμε την πηγή της έμπνευσης δυο διαφορετικών συνθετών, από διαφορετικές γενιές, κουλτούρες, άλλη αισθητική επιλογή, αλλά με πολλά κοινά, ακριβώς επειδή έχουν την ίδια αφετηρία». Το δέσιμο της εικόνας με τη μουσική είναι ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο της παράστασης. Κατά τον Γ. Δεμερτζή, είναι «απολύτως δόκιμη». Αναφερόμενος στην έννοια της «αγνής» μουσικής, αλλά και στην ιστορία της όπερας, υποστηρίζει ότι «η ένωση διαφορετικών καλλιτεχνικών στοιχείων δεν είναι ένα τρικ για να πουλήσουμε κάποια πρωτοτυπία. Είναι μια ανάγκη που προϋπήρχε της ανάγκης για “παρθένα” μουσική».
Ιδού φίλοι μου τα μέρη των δύο κουαρτέτων εγχόρδων με θέμα τον El Greco:

Jon Leifs, κουαρτέτο αρ. ΙΙΙ, Εl Greco (1965)
Τολέδο
Αυτοπροσωπογραφία
Ο Χριστός εκδιώκει τους εμπόρους από τον Ναό
Η Σταύρωση
Η Ανάσταση

Φίλιππος Τσαλαχούρης
κουαρτέτο αρ.ΙΙΙ, έργο 53, El Greco, (2005)
Εισαγωγή ο Σωτήρας Χριστός
Γεθσημανή
Η Σύλληψη
Η Σταύρωση
Η Ανάσταση

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Και οι δυο συνθέτες επέλεξαν να κάνουν Σταύρωση και Ανάσταση!

Related Posts with Thumbnails