Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2008

ΟΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΑΜΥΝΤΟΡΕΣ ΑΥΛΑΡΧΕΣ

Τον ακούς να μιλάει και σου προκαλεί φυσικά αποστροφή. Υπεραμύνεται του ομολογιακού μαθήματος των Θρησκευτικών μ' ένα τρόπο που σε κάνει να δικαιώνεις τον Γιανναρά, ο οποίος ζήτησε την κατάργησή του.
Λόγος παραληρηματικός, άσχετος, χωρίς καμία συγκρότηση, λόγια - πομφόλυγες, οι γνωστές εμετικές κορώνες περί "ξένων κέντρων" που επιβουλεύονται την "Ελληνορθοδοξία" μας. Και ο σπουδαιότερος επιβουλέας είναι αυτός ο τάχα και υπέρμαχός της. Μιλάει για την "παναίρεση του Οικουμενισμού" και είναι προφανές ότι δεν ξέρει τι τού γίνεται. Τον ακούς και νιώθεις ότι δεν τον νοιάζει τίποτα, παρά μόνο το είδωλό του. Δεν ξέρει τι σημαίνει διάλογος. Ούτε φυσικά έχει εγκύψει, έστω στοιχειωδώς, στην ιστορία του πράγματος.

Μου έρχεται στο μυαλό ο π. Βασίλειος Θερμός. Τα λέει τέλεια: "Δεν είναι καθόλου σπάνιο το φαινόμενο ένας ομολογιακά Ορθόδοξος να αντιμετωπίζη τις ενοχές του στο πρότυπο του Ρωμαιοκαθολικού μεσαίωνα, να προωθή την ατομικότητά του προτεσταντικά, να χειρίζεται τις επιθυμίες του βουδιστικά, να φανατίζεται ισλαμικά, να αισθάνεται περιούσιος κατά εβραϊκό τρόπο, να οργανώνεται ως οπαδός γύρω από έναν κληρικό όπως γύρω από έναν γκουρού κ.ο.κ." (Εκ της αυλής ταύτης).
Και μη μου πείτε ότι πάλι είμαι σκληρός και κρίνω τους "ταγούς" μας εγώ ο τιποτένιος. Ο π. Βασίλειος Θερμός λέει - κι ας το συνειδητοποιήσουμε όλοι μας αν θέλουμε να υπάρχουμε σήμερα ως Ορθόδοξοι - ότι "η κριτική στάση αποβλέπει στο να ξανακάνει την Εκκλησία σπίτι μας, σπίτι όλων, εξώστη του μέλλοντος. Αποσκοπεί στο να πολεοδομήσει την ελπίδα. Δηλαδή να μην υπάρχουν αυλάρχες".

22 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

μία παρατήρηση: κατά τη γνώμη μου είναι λάθος η χρήση του ρήματος "ενσκήψει" (π.χ. ενέσκηψε θύελλα) ενώ θα έπρπεπε να χρησιμοποιηθεί το ρήμα "ενέκυψε" από το εγκύπτω (σκύβω).
ευχαριστώ

ΑΒ

panagiotisandriopoulos είπε...

Ευχαριστώ θερμώς για την υπόδειξη του λάθους, το οποίο διόρθωσα. Βλέπετε η εν βρασμώ γραφή και εν τω μέσω της νυκτός...
Σας ευχαριστώ και πάλι.

Ανώνυμος είπε...

Παναγιώτη σε ποιον αναφέρεσε; Μήπως στον π. Χρύσανθο;

Ανώνυμος είπε...

Κι εγω την ιδια απορία εχω. Σε ποιον αναφέρεσθε γιατι με τα μισολογα δεν γινεται αντιληπτο τι θέλετε να πειτε.

Ανώνυμος είπε...

παναγιωτη μιλας χωρις εμεις οι αναγνωστες σου να ξερουμε γι αποιον και γι αποιοο λογο μιλας...
Αν μπορεις λίγο πιο συγκεκριμενος γι ανα καταλαβουμε
Ευχαριστώ.

Ανώνυμος είπε...

γιατί τόση απορία μάγκες; μόνος ο Χρύσανθος τα κάνει αυτά; οι άλλοι αυλάρχες, είναι καλύτεροι; τουλάχιστον αυτός ο άνθρωπος κάνει κάτι

Ανώνυμος είπε...

Δεν φταίει αυτός ρε Παναγιώτη.Φταίνε αυτοί που του έδωσαν πτυχίο Θεολογίας γιά ναεκφράζει τις βλακείες του με το κύρος του θεολόγου και ας μην γνωρίζει τίποτα. Αλλά αυτό είναι ένα φαινόμενο των τελευταίων ετών όταν έμπαιναν παπάδες στο Πανεπιστήμιο με 2 και3 μέσον όρο.

Ανώνυμος είπε...

ΡΕ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΟΥ ΠΑΛΙ ΑΚΑΤΑΛΑΒΙΣΤΙΚΑ(ΓΙΑ ΜΕΝΑ)ΜΙΛΑΣ...
ΤΙ ΕΓΙΝΕ?
ΠΟΙΟΣ ΜΙΛΑΕΙ ΕΤΣΙ?
ΠΟΙΟΝ ΕΝΝΟΕΙΣ?
ΠΡΑΓΑΜΤΙΚΑ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ "ΤΣΑΝΤΙΖΟΜΑΙ" ΟΤΑΝ ΛΕΣ ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΙΛΑΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ...ΒΕΒΑΙΑ Ο "ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ" ΤΟ ΠΗΡΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ...ΟΝΤΩΣ...ΑΛΛΑ ΕΜΕΙΣ???

Ανώνυμος είπε...

Ναι, και εγώ δεν κατάλαβα σε ποιον απευθύνεται αυτη η κριτική. Επίσης, για ξένα κέντρα που επιβουλεύονται την ''Ορθοδοξία μας'' δεν μίλαγε και ο μακαριστός Χριστόδουλος ή πάνω κάτω κάτι παρόμοια δεν έλεγε; Εγώ θα συμφωνήσω ότι όλα αυτά είναι παραληρηματικά. Και πόσες άλλες φανατικές απόψεις ακούγονται σε αυτον τον χώρο..

Ανώνυμος είπε...

Αυτός που την Τετάρτη το βράδυ υπεραμύνθηκε του μαθήματος των θρησκευτικών,έχει πάρει απόσπαση απο την εκπαίδευση, δεν έχει άμεση επαφή με την σχολική πραγματικότητα, πήρε μετάθεση απο την περιοχή του διορισμού του χωρίς να υπάρχουν οι λόγοι που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία, ασχολείται δήθεν με την νεότητα, αλλά δεν έχουμε δεί κάτι συγκεκριμένο και απτό...κυκλοφορεί συνεχώς στα τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα, ως εκπρόσωπος τίνος; και επι δεκαετίες αναμασάει τα ίδια εμμετικά, πολύ μακρια νυχτωμένος,καλλιεργώντας επι μονίμου βάσεως τρομολαγνεία περί μυστικών ξένων κέντρων που σκοπό έχουν την διάλυση της ορθοδόξου Ελλάδος(sik),της αιματοβαμμένης απο αίμα ηρώων και μαρτύρων,λες και για την Γαλλία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα δεν ισχύει αυτό.Αφού δεν μπορεί να κάνει κάτι καλό ας μην κάνει τουλάχιστον κακό....

Ανώνυμος είπε...

Ο πατήρ Χρύσανθος είναι μια σύγχρονη πατερική μορφή ο οποίος δίδει την μαρτυρία του Χριστού και δεν σταματά ως ο Απόστολος Ανδρέας να σπέρνει τον Λόγο του Θεού.
Ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδας κ. Ιερώνυμος ο Β΄ θα πρέπει να τον προωθήσει για Μητροπολιτική θέση καθότι μπορεί πλήρως να ανταποκριθεί ως επίσκοπος.
Ταπεινά προτείνω ο πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης κ. ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ Στελλάτος Θεολόγος και διευθυντής Μ.Μ.Ε. της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών να ΓΙΝΕΙ ΒΟΗΘΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ προς το παρών της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών.
Μακάρι να υπήρχε έστω και ένας ακόμα με την επιστημονική και θεολογική κατάρτιση του π. Χρύσανθου στην Μητρόπολη Πατρών. Όλοι μαζί οι θεολόγοι κληρικοί δεν μπορούν να κάνουν έναν π. Χρύσανθο. Είναι ακένωτος θησαυρός θεολογικού Λόγου κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Κυριακή ομιλεί ως ένας σύγχρονος Χρυσόστομος.
Μακαριότατε η Πατρινοί επιθυμούν τον π. Χρύσανθο βοηθό επίσκοπο.

Ανώνυμος είπε...

Ο π. Χρύσανθος προσφέρει περισσότερα κοντά στον Μητροπολίτη μας από το να έκανε ένα μάθημα θρησκευτικών στο σχολείο.

Ανώνυμος είπε...

Τέλεια η πρόταση για να γίνει βοηθός επίσκοπος Πατρών ο π. Χρύσανθος. Από το να γίνει κάπου αλλού Μητροπολίτης καλύτερα στην Πάτρα. Ας προσευχηθούμε ώστε η πρόταση να γίνει πραγματικότητα για το καλό της νεότητας και των γηρατειών της Μητροπολιτικής περιφέρειας Πατρών.

Ανώνυμος είπε...

ΑΞΙΟΣ Ο Π.ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ...ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ/....
ΤΟΝ ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ...ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ/...Π.ΧΡΥΣΑΝΘ ΕΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΕΧΕΤΕ...ΣΑΣ ΑΓΑΠΑΜΕ...
ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ ΣΑΣ....ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ...ΣΑΣ ΑΚΟΥΜΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ.....
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΟΧΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΒΑΛΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ Π.ΧΡΥΣΑΝΘΟ!!!!!
ΤΟΝ ΜΟΝΟ ΑΓΩΝΙΣΤΗ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ....ΤΟΝ ΜΟΝΟ...ΚΡΙΜΑ ΚΑΙ ΑΔΙΚΟ ΕΙΝΑΙ.....Ο Π. ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΣΟΥ ΕΦΤΑΙΞΕ???
ΕΝΑΣ ΑΠΛΩΣ ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΥΠΕΡΜΑΧΟΣ ΤΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ...ΠΟΥ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ ΚΑΙ ΜΕ ΚΑΘΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΤΑΙ ΧΡΙΣΤΟ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ???
Ο ΙΕΟΣ ΜΑΖΙ ΣΑΣ Π. ΧΡΥΣΑΝΘΕ...

Ανώνυμος είπε...

Με πολύν χαράν θα έβλεπα τον αγαπητόν μοι π. Χρύσανθον ως βοηθόν επίσκοπον. Ο Σεβασμιώτατος ποιμενάρχης Σας κ. Χρυσόστομος με πολύ αγάπην προσπαθεί να προωθήσει τον λίαν εκλεκτόν και άμεσον βοηθόν Του εις πολλά έργα αγάπης και ποιμαντικής διακονίας ως επίσκοπον. Σας καθιστώ γνωστόν ότι με πρωτοβουλίαν του κ. Χρυσοστόμου πάντα λαμβάνει εις στην Ιεραρχίαν αρκετά θετικά ψηφοδέλτια ο π. Χρύσανθος. Δεν θα είναι μακράν ο καιρός όπου η Αγία μας Εκκλησία με την τιμία ψήφον Της θα τον αναδείξει Μητροπολίτην της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ολίγον υπομονή και όλα θα γίνουν έτσι όπως και ο Άγιος Θεός το επιθυμεί.
Με αγάπην ευχέτης προς Κύριον.

Ανώνυμος είπε...

Μα πώς είναι σύμβουλος του δεσπότη, όταν ο ίδιος παραπονείται ότι είναι παραμελημένος;

Ανώνυμος είπε...

Κρατάει τους σταθμούς μόνος του... Με τον Τσακούμη. Λίγο είναι αυτό;;;

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΝΑ ΠΑΡΑΠΟΝΕΙΤΑΙ Ο Π. ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ....ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ...ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΑΝΩΝΥΜΕ ΝΑ ΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΕΣΥ....
ΑΝΤΕ ΜΠΡΑΒΟ....ΒΓΑΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΠΙΛΩΝΟΥΜΕ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ....ΣΑ ΔΕ ΝΤΡΕΠΟΜΑΣΤΕ ΛΙΓΑΚΙ...ΟΡΙΣΤΕ ΜΑΣ....

Ανώνυμος είπε...

Ο π. Χρύσανθος είναι επί σειρά ετών ο άνθρωπος ο οποίος έχει δώσει την ζωή του όλη για τους σταθμούς της Μητροπόλεως. Αν δεν ήταν αυτός θα είχαν κλείσει προ πολλού. Είναι ο ΜΟΝΟΣ που μεριμνά για τους σταθμούς από τους οποίους ωφελούνται ψυχές πολλών πιστών. Να το έχει ο Θεός καλά σε υγεία ώστε να συνεχίσει το θεάρεστο έργο του. Αν ήταν αυτός Μητροπολίτης μας θα είχαν γίνει πολλά διότι ο π. Χρύσανθος είναι των πράξεων και όχι των λόγων. Είναι τιμή που εργάζεται στην Πάτρα και των ευγνωμονούμε πολλοί για αυτό. Δεν είναι σωστό να ειρωνεύονται κάποιοι το ΕΡΓΟ του π. Χρυσάνθου το οποίο αναμφίβολα δεν δύναται να συγκριθεί με την απραξία πολλών Αρχιμανδριτών Ιεροκηρύκων, Ιερών Ναών, και Γραφείων., τους ξεπερνά όλους και με μεγάλη διαφορά. Θα χρειαζόντουσαν σελίδες για να σκιαγραφήσει έστω και λίγο κάποιος την μεγάλη προσφορά του στην Εκκλησία της Ελλάδος και της Σερβίας, στον Ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό σταθμό, στην ενορία του, στην εκπαίδευση, στην νεότητα, στην δημοσιογραφία, στο κηρυκτικό έργο, στην πνευματική καθοδήγηση χιλιάδων πιστών ο π. Χρύσανθος είναι ο κληρικός της ΑΓΑΠΗΣ είθε να τον έχει ο Θεός καλά δια πρεσβειών του Αγίου Ανδρέου στου οποίου το Ναό αν ήταν προϊστάμενος θα είχε κάνει θαύματα σε πολλούς τομείς και του Αγίου Νεκταρίου που σεμνά τον υπηρετεί. Δυστυχώς στους εκκλησιαστικούς ανθρώπους υπάρχει πολύ κακία. Ο π. Χρύσανθος είναι αναντικατάστατος και ανεπανάληπτος.

Ανώνυμος είπε...

Πράγματι! του αξίζει ο Ναός του Πολιούχου! πρέπει να πάρει εκεί τη θέση του προϊσταμένου! είναι και όνειρο του εξάλλου!

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΟΝ Π. ΧΡΥΣΑΝΘΟ,ΑΛΛΑ ΣΕ ΑΛΛΟΝ.ΑΣ ΜΗΝ ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΦΟΥΚΑΡΑ ΤΟΝ ΧΡΥΣΑΝΘΟ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ. ΕΝΑ ΑΡΡΩΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΥΠΕΡΒΑΛΛΕΙ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΕΡΓΟ.ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΠΕΤΑΧΤΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΑΦΙΛΟ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΞΕΧΑΣΤΗΚΕ Ο ΜΑΚΑΡΙΤΗΣ,ΟΤΑΝ ΠΙΑ ΘΑ ΕΧΕΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ.

Ανώνυμος είπε...

ολοι οι αναντικαταστατοι, αγαπητοι εν χριστω αδελφοι, βρισκονται στα κοιμητηρια.....οσο για την προαγωγη του ειρημενου αρχιμανδριτου ας φροντισει ο σεβασμιωτατος ,αν και οπως εχω καταλαβει τον δουλευει ψιλο γαζι οπως ολοι οι καλοι....και.. εντιμοι..αρχιερεις....μας!!!!!

Related Posts with Thumbnails