Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2008

Η ΜΑΡΙΚΑ ΠΑΠΑΓΚΙΚΑ, ΤΟ KRONOS QUARTET ΚΑΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΜΕΝΤΑΚΗΣ

Την ιστορία διαβάζω στο ΒΗΜΑ της Κυριακής και γοητεύομαι!
Το διεθνούς φήμης αμερικανικό κουαρτέτο εγχόρδων Kronos Quartet, μάλλον το καλύτερο στον κόσμο, θα πραγματοποιήσει μια συναυλία στην Αθήνα στις 20 Οκτωβρίου, με έργα που νομίζω δεν έχουμε ξανακούσει στην Ελλάδα. Μεταξύ αυτών και ένα έργο του Γιώργου Κουμεντάκη σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση: Point Of No Return. Το νέο αυτό έργο του Κουμεντάκη βασίζεται στην Μαρίκα Παπαγκίκα! Τι έχει συμβεί;
Ο επικεφαλής του Kronos Quartet Ντέιβιντ Χάρινγκτον άκουσε πριν περίπου ένα χρόνο μουσική του Κουμεντάκη και τον "εντυπωσιάζει ο τρόπος που σκέπτεται για τα έγχορδα". Όταν συναντήθηκαν κάποια στιγμή στο Βουκουρέστι ο Χάρινγκτον του μίλησε για το "Σμυρνέϊκο Μινόρε" που είχε ακούσει από την Παπαγκίκα. Μια από εκείνες τις θρυλικές ηχογραφήσεις στην Αμερική τη δεκαετία του 1920. Κι έτσι προέκυψε ένα έργο "λόγιας" μουσικής. εμπνευσμένο από την σπουδαία ρεμπέτισσα.


Ο Γιώργος Κουμεντάκης λέει: "Ο Χάρινγκτον μου ανέφερε το όνομα της Παπαγκίκα και φανερά ενθουσιασμένος με ρώτησε αν θα ήθελα να κάνω κάτι εμπνευσμένος από τη φωνή της και από κάποια συγκεκριμένα τραγούδια που είχε ερμηνεύσει. Δεν σας κρύβω ότι με συγκίνησε, γιατί το όνομα της Παπαγκίκα δεν είναι ευρέως διαδεδομένο παρά μόνο στους ειδήμονες. Πήρα δυο τραγούδια, το Σμυρνέϊκο μινόρε - αυτό είχε ακούσει ο Χάρινγκτον - και το Μάνα μου, μανάκι μου, και προσπάθησα μέσα από τα έγχορδα - και όχι μόνο, αφού χρησιμοποιώ και άλλα όργανα, όπως ακορντεόν και μαντολίνο - να αποκαλύψω τον τρόπο που τραγουδά η Παπαγκίκα".
Αν το Kronos Quartet γοητεύεται σήμερα από την Μαρίκα Παπαγκίκα και προκαλεί μια σύνθεση βασισμένη σ' αυτήν, μπορεί να αντιληφθεί κανείς την διαχρονικότητα της ελληνικής μουσικής, ειδικά στις αυθεντικές εκφάνσεις της, και τη δυναμική που περιέχει. Ελπίζω να μπορέσω να είμαι στη συναυλία του Kronos Quartet.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails