Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2008

HOMER AND THE BRONZE AGE ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΝΟΥ Π. ΚΑΡΑΒΙΤΗ


Ο πατρινός Καθηγητής της αρχαίας ελληνικής και ρωμαϊκής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Bridgewater της Μασσαχουσέτης κ. Παναγιώτης Καραβίτης, είναι άξιο τέκνο της αχαϊκής γης και της Ελλάδος γενικότερα, που τιμά τη χώρα μας με την επιστημοσύνη και την εν γένει πολιτεία του επί δεκαετίες στις Η.Π.Α.
Τον γνώρισα εδώ και λίγα χρόνια εδώ στην Πάτρα, όπου έρχεται πια τακτικά με την θαυμάσια σύζυγό του κ. Χριστίνα. Θεωρώ τον εαυτό μου ευτυχή για την συναναστροφή με τέτοιας ποιότητας ανθρώπους. Ο κ. Παναγιώτης Καραβίτης, ομότιμος καθηγητής πιά, είναι γιός του αειμνήστου Θεμιστοκλή Καραβίτη, διατελέσαντος επί πολλά έτη αριστερού ιεροψάλτη στην Παντάνασσα. Πρόκειται για μια ένδοξη εποχή, της οποίας ζωντανό χνάρι και πολύτιμος κρίκος στην αλυσίδα της πατρινής ψαλτικής παράδοσης είναι ο Άρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Παναγιώτης Καραβίτης, ο οποίος μας πάει πολύ πίσω με το ψαλτικό ύφος του, στην εποχή του μεγάλου Νίκου Μαυρόπουλου, που σφράγισε με την παρουσία του το δεξιό αναλόγιο της Παντάνασσας.
Ο Π. Καραβίτης είναι και σπουδαίος καθηγητής της αρχαίας ιστορίας, όπως προείπα, και είχε την καλοσύνη να μου στείλει το νέο του πόνημα που μόλις εκδόθηκε στα αγγλικά με τίτλο: HOMER AND THE BRONZE AGE. Ένα επιστημονικό σύγγραμμα 242 σελίδων, στο οποίο αναφέρεται συνοπτικά, επιφυλασσόμενος να επανέλθει - όπως κι εγώ άλλωστε - ο παλαιός φίλος του Π. Καραβίτη έγκριτος νομικός και εκδότης της μοναδικής στο είδος της εφημερίδας ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ ΤΩΝ ΠΑΤΡΩΝ κ. Γεώργιος Γιαννόπουλος.
Την σχετική παρουσίαση του κ. Γιαννόπουλου αναρτώ εδώ για τους βουλομένους.
Εύχομαι στον καθηγητή Παναγιώτη Καραβίτη μακροημέρευση και υγεία σταθερά, για να μας δίνει τέτοιους εύχυμους επιστημονικούς καρπούς, που πλουτίζουν τη σύγχρονη βιβλιογραφία και ανατρέπουν στερεότυπα και παρωχημένες αντιλήψεις γύρω από τα αρχαιοελληνικά ιστορικά θέματα.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ἀγαπητὲ κύριε Ἀνδριόπουλε,

Μιὰ ἀκόμη σπουδαία εἴδηση ἀπὸ τὴν Ἰδιωτικὴ Ὁδό σας!

Συμφωνῶ μαζί σας πὼς τέτοιες προσωπικότητες, ὅπως ὁ κ. Παναγιώτης Καραβίτης καὶ ὁ κ. Γεώργιος Γιαννόπουλος εἶναι πράγματι ἀξιώτατα τέκνα καὶ τιμοῦν κατ' οὐσίαν τὸν τόπο μας. Ἀναρωτιέμαι ὅμως ἂν καὶ μὲ ποιὸν τρόπο ὁ τόπος αὐτὸς τοὺς ἔχει ποτὲ ἀναγνωρίσει ἢ καὶ ἀνταποδώσει αὐτὴ τὴν τιμή...

Εὐτυχῶς ὑπάρχει ἡ δική τους Ἰδιωτικὴ Ὁδός, ποὺ ὁ καθένας ἔχει χαράξει μιὰ ὁλόκληρη ζωὴ μὲ συνέπεια καὶ ἐντιμότητα - ὁ λόγος καὶ τὸ ἔργο τους, ὅπου δύνανται νὰ ἐντρυφήσουν οἱ βουλόμενοι...

Ανώνυμος είπε...

Απ' ότι φαίνεται πρόκειται για ανθρώπους (οι κ.κ. Καραβίτης και Γιαννόπουλος) με σπάνιο ήθος!
Απ' αυτό που εκλείπει στις μέρες μας. Τουλάχιστον μένει το έργο τους

Related Posts with Thumbnails