Δευτέρα 18 Αυγούστου 2008

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΟ ΝΙΧΩΡΙ

Δεκαπενταύγουστο στην Κουμαριώτισσα στο Νιχώρι του Βοσπόρου. Σε λίγο θα αφιχθεί η Α.Θ.Π. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος για να λειτουργήσει τη μεγάλη αυτή ημέρα στην Παναγία.

Η μεγάλη εικόνα της Κοιμήσεως καταλλήλως ευτρεπισμένη από τους υπευθύνους της Κοινότητος. Η εκκλησία λάμπει ολόκληρη. Ο Πατριάρχης έρχεται. Ενδύεται τον αρχιερατικό μανδύα και χοροστατεί στην ακολουθία του Όρθρου κατά την τάξιν. Ψάλλουν οι Πατριαρχικοί χοροί. Συλλειτουργούν με τον Πατριάρχη ο Μητροπολίτης Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίος, Επόπτης της Περιφερείας Βοσπόρου και ο Μητροπολίτης Προικονήσου κ. Ιωσήφ.

Πάντοτε παρά τω Πατριάρχη ο Μέγας Αρχιδιάκονος των Πατριαρχείων Πανοσιολ. κ. Μάξιμος. Ο Πατριάρχης μίλησε μετά το Ευαγγέλιο, κατά την τάξιν, αναφερθείς στο νόημα της εορτής της Κοιμήσεως. Εν τω μεταξύ πλήθος κόσμου κατακλύζει την Κουμαριώτισσα. Πρώτη φορά λειτουργεί εκεί Πατριάρχης της Παναγίας και ο κόσμος ζει με ένταση το γεγονός.

Εκεί και η φίλη Όλγα Νικολαΐδου η Νιχωρίτισσα, η οποία και έστειλε τις φωτογραφίες για δημοσίευση αποκλειστικά στην Ιδιωτική Οδό. Την ευχαριστώ για τον κόπο και την αγάπη της.


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος μετά την Θ. Λειτουργία παρέστη στη δεξίωση στον αυλόγυρο του Ναού όπου μίλησαν ο Μητροπολίτης Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ Ειρηναίος και ο δραστηριότατος πρόεδρος της κοινότητος κ. Λάκης Βίγκας, ο οποίος προέβη στον απολογισμό των πεπραγμένων της Κοινότητος Νεοχωρίου. Στη συνέχεια ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος σε ομιλία του είπε τα εξής:
"Η χάρις της Υπεραγίας Θεοτόκου της Σώτειρας του Γένους μας να επισκιάζει όλους μας, να μας βοηθεί να μας προστατεύει από κάθε ορατή και αορατή επιβουλή και να μας οδηγεί εις την επιτέλεσιν του θελήματος του Υιού της και Θεού μας.
Όπως γνωρίζουμε, ο εκάστοτε Οικουμενικός Πατριάρχης έχει την ιδιότητα πρώτoν του Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, του Ποιμενάρχου Κωνσταντινουπόλεως και εν συνεχεία και κατά συνέπειαν και του Οικουμενικού Πατριάρχου. Είναι Οικουμενικός Πατριάρχης επειδή είναι Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως.
Δεν θα ομιλήσω για την ιδιότητα, τις ευθύνες και την αποστολή που έχει ο εκάστοτε Οικουμενικός Πατριάρχης με αυτή του την δεύτερη ιδιότητα. Θα ομιλήσω για την πρώτη ιδιότητα του Αρχιεπισκόπου και Ποιμενάρχου αυτής της ιστορικής Πόλεως. Έχει και με αυτή του την ιδιότητα πολλές ευθύνες και πολλά βάρη εις τους ώμους του και οι άμεσοι συνεργάτες, οι ανακουφίζοντες αυτόν εις την άρσιν του σταυρού του καθήκοντός του, της ευθύνης του ως Αρχιεπισκόπου της Πόλεως, είναι φυσικά οι κληρικοί, οι ιερείς, οι βοηθοί του Επίσκοποι και εν συνέχεια, μετά τους κληρικούς, είναι οι Κοινοτικοί παράγοντες, οι οποίοι καλούνται εξ οφφικίου και με την τιμία ψήφον της Ομογένειας να διαχειριστούν τα κοινά, να διαχειρισθούν την περιουσία, τα ιδρύματα, τα σχολεία, τις εκκλησίες της Ομογενείας, όλα αυτά τα οποία με ζήλο και με ιδρώτα και πολλές φορές και από το υστέρημά τους εδημιούργησαν οι πατέρες μας και μας τα εκληροδότησαν για να τα διαχειρισθούμε υπέρ του κοινού καλού και όχι υπέρ του ιδίου συμφέροντος και να τα παραδώσουμε εις τις επόμενες γενεές για να συνεχίσουν και αυτές κατά τον ίδιον τρόπον και με τον ίδιον και περισσότερον ζήλον, αυτήν την ιεράν αποστολήν και όταν θα έλθει η ώρα να τα παραδώσουν εις τους μεταγενεστέρους. Εις όλην την Αγιωτάτην Αρχιεπισκοπήν Κωνσταντινουπόλεως όπως είναι γνωστόν, επί μακράν σειράν ετών δεν ημπορούσαμε να διεξαγάγουμε εκλογές και να ανανεώσουμε τα κοινοτικά μας σώματα.


Είχαμε μέχρι πρότινος κοινότητες και ιδρύματα με ένα ή με κανένα επίτροπο και αντιλαμβάνεσθε τις συνέπειες αυτής της φθοροποιού καταστάσεως. Όμως κάποια στιγμή άρχισαν να γίνονται εκλογές στη Πόλη και άρχισαν από εδώ, από το Νεοχώρι. Από αυτής της απόψεως όλη η ομογένεια οφείλει χάριτας εις την Εκκλησιαστικήν Επιτροπήν της Κοινότητος Νεοχωρίου και μάλιστα τον πρόεδρόν της κύριον Βίγκαν, διότι ετόλμησαν και άνοιξαν τον δρόμο προς διεξαγωγήν των εκλογών και ανανέωσιν των κοινοτικών σωμάτων. Όταν και οι περισσότερο υπεύθυνοι και οι ολιγώτερον υπεύθυνοι είχαν ακόμη δισταγμούς και επιφυλάξεις, το Νεοχώρι ετόλμησε και προχώρησε, και σήμερα είναι ελάχιστες οι κοινότητες και τα ιδρύματα που δεν έχουν διεξαγάγει εκλογές και δεν έχουν ανανεώσει τα κοινοτικά τους σώματα, τις εκκλησιαστικές επιτροπές ή τις εφορίες των αντιστοίχων ιδρυμάτων. Ευχόμεθα και τους καλούμε και από αυτής της θέσεως - για πολλοστήν φοράν - να αποφασίσουν επιτέλους και αυτοί να προσφύγουν στις κάλπες, να ανανεώσουν την σύνθεσιν των εφοριών των υπευθύνων σωμάτων που θα διαχειρισθούν τα του ιδρύματος ή τα της κοινότητος και καλούνται και οι ίδιοι, εάν το επιθυμούν, να είναι πάλι υποψήφιοι και να ανανεωθεί η εμπιστοσύνη της Ομογενείας προς τα πρόσωπά τους ή να επιλέγουν άλλα πρόσωπα, τα οποία θα παραλάβουν τη σκυτάλη από τους προηγουμένους.
Εδώ στο Νεοχώρι έχουμε όχι μόνο αυτό το θετικόν σημείον που ξεκίνησαν δηλαδή την διενέργειαν εκλογών, αλλά έχουμε και την ανάγλυφον εικόνα της διαφανείας, όπως την είδαμε και προ ολίγου στις διαφάνειες ως προς τα έσοδα και τα έξοδα της Κοινότητος. Ακούσαμε από τον Πρόεδρο τον κ. Βίγκαν με πόση σαφήνεια και καθαρότητα μας εξήγησε το τι παρέλαβαν, το τι κάνουν, πώς προσπαθούν να αξιοποιήσουν την Κοινοτική περιουσία, να συνεχίσουν την παράδοση της ιστορικής Κοινότητός των.
Και είμεθα ως Εκκλησία ευγνώμονες διότι το Νεοχώρι αποτελεί υποδειγματικήν Κοινότητα με υποδειγματικήν διαχείρισιν, με νοικοκυροσύνη, με δυναμισμόν, με εργατικότητα. Με τα δεδομένα τα σημερινά και με τις δυνατότητες των παρουσών συνθηκών προσπαθεί να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να ξαναζωντανέψει η Κοινότης, να συνεργασθεί με τις γειτονικές Κοινότητες του Βοσπόρου, να βοηθήσει φοιτητάς από την Ομογένειάν μας εις τα Πανεπιστήμια, να καταγράψει την ιστορίαν της Κοινότητος όπως είδαμε για το Κοιμητήριον του Νεοχωρίου, και ούτω καθ’ εξής. Αυτά τα επιτελούν ολίγοι άνθρωποι και επισπώνται αμέριστον την ευαρέσκειαν και τον έπαινον της Μητρός Εκκλησίας. Μακάρι και όλες οι Κοινότητες της Αρχιεπισκοπής και των παρακειμένων Ιερών Μητροπόλεων να μιμηθούν το αξιομίμητον και αξιέπαινον παράδειγμα αυτής εδώ της Κοινότητος.
Εύχομαι και πάλιν χρόνια πολλά εις όλους. Εύχομαι η Παναγία να ενισχύει την Εκκλησιαστικήν Επιτροπήν και τον Πρόεδρόν της, τους συνεργάτας και τους φίλους των, ώστε να επιτελούν αυτό το αξιοθαύμαστον έργον τους".


3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ!!! ΟΧΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙ....

Ανώνυμος είπε...

O Πατριάρχης είχε και επέτειο. Χειροτονήθηκε διάκονος τον Δεκαπενταύγουστο του 1961.

Ανώνυμος είπε...

ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΝΤΑ ΚΑΙ ΕΠΤΑ ΕΤΗ ΛΑΜΠΑΔΗΦΟΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΟΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΝΙΑ ΤΗΣ ΥΠΕΡΜΑΧΟΥ ΤΕ ΚΑΙ ΑΠΡΟΣΜΑΧΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ! ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΕΤΗ ΤΟΥ!

Related Posts with Thumbnails