Τρίτη 19 Αυγούστου 2008

ΣΤΟ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙ ΣΤΟ ΝΙΧΩΡΙ

Το Πάσχα που ήμουν στην Πόλη, ο πρόεδρος της Κοινότητας Νεοχωρίου Λάκης Βίγκας με πήγε και στο νεκροταφείο της Κοινότητας. Σε μια τοποθεσία ψηλά, απέναντι ακριβώς από το Βόσπορο. Για να ‘χουν οι κεκοιμημένοι Ρωμιοί «θέα», σκέφτηκα… Να μη τους λείψει…

Το νεκροταφείο όχι απλώς το φροντίζει, αλλά το καταγράφει πλέον η Κοινότητα! Έκανε και ειδική μνεία ο πρόεδρος Λ. Βίγκας στην προσλαλιά του προς τον Πατριάρχη τον Δεκαπενταύγουστο. Είπε συγκεκριμένα:
«Η κοινότητα Νεοχωρίου προχώρησε στην φωτογράφηση και ηλεκτρονική στοιχειοθέτηση των τάφων και επιγραφών που βρίσκονται στο Κοιμητήριο και στους αυλόγυρους των Ναών της. Το πρόγραμμα αυτό υλοποιήθηκε από τον συμπολίτη μας φωτογράφο κ. Γιώργο Χρηστίδη. Το φωτογραφικό αυτό υλικό συνιστά άκρως αξιόλογο ντοκουμέντο για τους ερευνητές που μελετούν την ιστορία μας. Ελπίζουμε παρόμοια προγράμματα να υλοποιηθούν και για τα υπόλοιπα 15 νεκροταφεία της Πόλης μας».


Το κοιμητήριο του Νεοχωρίου, όπως και άλλα ρωμαίικα νεκροταφεία, έγινε πάλιν και πολλάκις κατά το παρελθόν στόχος ιερόσυλων φανατικών. Στην Πόλη και οι νεκροί δίνουν τη μαρτυρία τους. Και κεκοιμημένοι ενοχλούν!… Δεν αναπαύονται εκ των κόπων αυτών.

Οι φωτογραφίες ανήκουν στην φίλη Όλγα Νικολαΐδου, της οποίας ο παππούς, ο αείμνηστος κυρ – Αλέκος, περίφημος εστιάτορας του Νεοχωρίου, αναπαύεται εκεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails