Δευτέρα 23 Ιουνίου 2008

ΣΤΗ ΡΟΔΟ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΣΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ"

Η αγαπημένη μου φίλη Ειρήνη Βουζελάκου, με την οποία είχαμε συνεργαστεί πολύ καλά στην... οδυνηρή εμπειρία "Πάτρα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2006" - ευτυχώς έμειναν ισχυρές φιλίες - είναι υπεύθυνη Τύπου του περίφημου Ecofilms, που λαμβάνει χώρα στη Ρόδο. Μου έστειλε, λοιπόν, το σχετικό δελτίο τύπου για την έναρξη του Φεστιβάλ, και το παραθέτω στη συνέχεια, προς ενημέρωσιν των εκλεκτών φίλων του ιστολογίου.

Ανοίγει αύριο, Τρίτη 24 Ιουνίου, τις πύλες του στη Ρόδο το όγδοο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου & Εικαστικών Τεχνών - Ecofilms. Η Τελετή Έναρξης θα γίνει στο θερινό Κινηματογράφο «Ρόδον» στις 9μ.μ. με την προβολή της συγκλονιστικής ταινίας ντοκιμαντέρ «Υπόσχεση στους Νεκρούς: Το ταξίδι της εξορίας του Άριελ Ντόρφμαν», παρουσία του βραβευμένου με Emmy Καναδού σκηνοθέτη της Πήτερ Ρέυμοντ.
Η ταινία είναι μία εξερεύνηση στις έννοιες της μνήμης, της εξορίας, της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας μέσα από τα μάτια του παγκοσμίως γνωστού συγγραφέα και ακαδημαϊκού Άριελ Ντόρφμαν, ο οποίος διετέλεσε Υπουργός Πολιτισμού στην κυβέρνηση του σοσιαλιστή Προέδρου Σαλβαντόρ Αλιέντε έως την ανατροπή και δολοφονία του τελευταίου το 1973. Όταν η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση ανατράπηκε από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 11ης Σεπτεμβρίου, ο Ντόρφμαν ήταν ανάμεσα στους λίγους από το στενό κύκλο του Αλιέντε που επέζησαν. Μετά από χρόνια, του είπαν ότι του χάρισαν τη ζωή γιατί «κάποιος έπρεπε να ζήσει για να διηγηθεί την ιστορία». Η ταινία ακολουθεί τον Ντόρφμαν στο ταξίδι της επιστροφής του στη μεταδικτατορική Χιλή, μετά από δεκαετίες περιπλανήσεων σε «υιοθετημένες πατρίδες» και «δανεικές ζωές», στην προσπάθεια του να έρθει αντιμέτωπος και να ξορκίσει τα φαντάσματα του παρελθόντος. Η ταινία «Υπόσχεση στους Νεκρούς» γυρίστηκε στις ΗΠΑ, την Αργεντινή και τη Χιλή στο τέλος του 2006, συμπίπτοντας με το θάνατο του πρώην δικτάτορα της Χιλής, Αουγκούστο Πινοσέτ.


Ο κινηματογραφιστής, δημοσιογράφος και συγγραφέας Πήτερ Ρέυμοντ έχει σκηνοθετήσει περισσότερα από 100 ντοκιμαντέρ στη διάρκεια της 34χρονης καριέρας του. Έχει γυρίσει ταινίες στη Νικαράγουα, Αιθιοπία, Ινδία, Ρουάντα, Βόρειο Πόλο και σε ολόκληρη την Ευρώπη και τη Β. Αμερική. Έχει κερδίσει 35 διεθνή βραβεία, ανάμεσα τους το καναδικό Genie, 4 βραβεία Gemini και αρκετά χρυσά και αργυρά Hugos. Το ντοκιμαντέρ Shake hands with the Devil: The journey of Romeo Dallaire έχει τιμηθεί με το Βραβείο Κοινού στο κινηματογραφικό φεστιβάλ του Sundance (2005) και με το Βραβείο Emmy για το καλύτερο ντοκιμαντέρ (2007). Το έργο του Ρέυμοντ περιστρέφεται γύρω από τους «κρυφούς κόσμους» της πολιτικής, των media και των μεγάλων επιχειρήσεων και χαρακτηρίζεται από πάθος για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την κοινωνική δικαιοσύνη.
Στις εκδηλώσεις της εναρκτήριας μέρας του Φεστιβάλ περιλαμβάνονται ακόμα δεκαέξι ταινίες οι οποίες προβάλλονται στο Δημοτικό Θέατρο και στο θερινό κινηματογράφο «Ρόδον». Πρόκειται για τις «Φωλιά Πουλιών» (Μαλαισία), «Σκοτάδι» (Ελλάδα), «Μια Σκοτεινή Ιστορία Αγάπης και Θανάτου» (Ελλάδα), «Περιγραφή μιας Μνήμης» (Ισραήλ), «Fly me» (Ελλάδα), «Ubojite Misli» (Κροατία), «Κάτω από το Κτίριο» (Ισπανία), «Αφανείς Ήρωες του Βουνού Τζέιντ» (Ταιβάν), «Ο Γαλάζιος Χρυσός» (Βέλγιο), «Το Παρακάναμε» (Ολλανδία), «Live and Let Live» (Ελλάδα), «Ο Φύλακας του Νερού» (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), «Ιερουσαλήμ HD» (Συρία), «Η Κούπα» (Ελλάδα), «Μύθοι για Σένα» (Ινδία), «Ερωτικά Μαθήματα για Επαναστατική Δράση» (Ελλάδα).
Τα βραβεία θα απονεμηθούν το Σάββατο, 28 Ιουνίου, ενώ το Φεστιβάλ ολοκληρώνεται μία μέρα αργότερα, την Κυριακή 29 Ιουνίου. Το αναλυτικό πρόγραμμα των προβολών έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Ecofilms http://www.ecofilms.gr/
'Οσοι πιστοί, λοιπόν, του κινηματογράφου και του ντοκιμαντέρ προσέλεθετε στη Ρόδο, για να μυηθείτε σε μια τέχνη που σμιλεύει το χρόνο, την ιστορία, την ανθρώπινη περιπέτεια...

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

pantou ftanoun ta duxtia sou!
eisai mesa se ola...

Related Posts with Thumbnails