Παρασκευή 4 Απριλίου 2008

ΟΨΙΣ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ ΔΥΣΕΙΜΩΝ


«Αυτείδωλον εγενόμην» (Μ. Κανών) ή εγωκεντρικός παροξυσμός με φυσιολογικό αποτέλεσμα τον πνευματικό αμοραλισμό – αηθικισμό (immoralismus). Ο πνευματικός ταγός της σήμερον, μέσα στην Εκκλησία, ζώντας όχι με την ζωή του Θεού, αλλά «τη ιδία φύσει» (Άγιος Μακάριος ο Αιγύπτιος), οδηγείται φυσιολογικά στο θάνατο. Όμως αυτοπεριοριζόμενος, ένεκα της λατρείας του ειδώλου του, στον ενδόκτιστο χωροχρόνο και καλλιεργώντας παραλόγους ορέξεις, όχι μόνο δε συνειδητοποιεί το χάλι του, αλλά εμφανίζεται ως σωτήρ και οδηγός των ταλαιπώρων ανθρώπων – και δη των νέων – γενόμενος εντέλει «φονεύς συνειδότος ψυχής» (Άγιος Ανδρέας Κρήτης). Έτσι η εκτροπή στον φασισμό, και μάλιστα τον καθημερινό, είναι «μοιραία». Γιατί φασισμός είναι η καθημερινή πρακτική της αυταρχικής συμπεριφοράς του Εγώ προς τον Άλλο, αυταρχικής συμπεριφοράς που βασίζεται στην υπερεκμετάλλευση της αδυναμίας του πλησίον. Του "πνευματικού πατρός" προς το παιδί του, αλλά και του «τέκνου» προς τον γέροντα είδωλο. Και όλα αυτά – φευ! – εν ονόματι Ιησού Χριστού. Και ο Κύριος της δόξης «καταντά» πρόσχημα της ανώμαλης σχέσης.

Ο «πνευματικός πατήρ» ποιμαίνει ενορία, «παράγει ποιμαντικό έργο» προς διαφήμισιν, είναι «παραδοσιακός» φυσικά και ηγείται ομάδος νέων που εκουσίως δέχονται να συντρίβονται από τη χαύνωση που τους προσφέρει, αφού δεν μπορούν να αμυνθούν ή δεν θέλουν… Κι έτσι εδραιώνεται η πρόκληση. Με την ανοχή των πολλών και τη σιωπή ακόμη περισσότερων.
Αλλ’ η αρετή της ανδρείας εξέλιπε και το στερρόν της προθέσεως είναι ανύπαρκτο, αφού το έργο της βούλησης καθίσταται ανενεργό. Κι ούτε λόγος για «αρρενωπό ψυχή».
Ο δε πνευματικός πατήρ ηγείται ανερυθριάστως τοιούτου κατάπτυστου εσωτερικού περιεχομένου περιεχομένου νέων αφελών και ευπίστων. «Άχρηστος βίος, πενιχρά ζωή, κατακλυσμός καταδύσεως» (Μ. Κανών). Κι ούτε μια στιγμή αμφιβολίας μήπως και πήραμε τη ζωή μας λάθος, κατά πως λέει ο ποιητής, και πρέπει ν’ αλλάξουμε ζωή. Ο λόγος όμως του πνευματικού πατρός είναι τρομοκρατικός. Προϊόν μιας παιδείας ανάπηρης που δε μπορεί να δει την εν Χριστώ ζωή ως διαλεκτική ενότητα του Εγώ με το Άλλο και τον Άλλο. Γιατί ο λόγος εδώ είναι απλά μέσο επιβεβαίωσης, μέσο πρόσκτησης της ανυποψίαστης βεβαιότητας μιας ανάπηρης αυτάρκειας, του εσωτερικού φασισμού. Κι έτσι πληθύνεται η ράτσα των ανίσκιωτων ανθρώπων που από άγνοια, από φόβο ή από συνήθεια επιμένουν να σκοτίζουν του νου την ωραιότητα αποκόπτοντας κάθε δεσμό με το αυτεξούσιο, που ο Θεός μας χάρισε.

Τα φαινόμενα του πνευματικού ολοκληρωτισμού – φασισμού ίσως να μην αφθονούν στον γενικότερο εκκλησιαστικό χώρο. Μα κι ένα μόνο, με πνευματικούς πλανώντες και νέους πλανωμένους, αρκεί για να οδηγήσει ψυχές στην πλάνη και την α-νοησία. Φυσικά επ’ ουδενί πρόκειται για μια αναγεννητική θεωρία (με προκάλυμμα συχνά «νηπτικό») ή για μια χριστιανική αναρχία. Είναι μια κακή παράσταση. Και πρωταγωνιστής είναι ο πνευματικός θάνατος.

φωτό: Ναυάγιο του Νίκου Μάρκου

16 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ Ο ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ-ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ(Ο ΟΝΤΩΣ ΓΕΡΟΝΤΑΣ) ΕΧΕΙ ΜΕΤΕΞΕΛΙΧΘΕΙ ΣΕ "ΓΚΟΥΡΟΥ" ΟΠΟΤΕ ΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ "ΙΝΔΑΛΜΑ" ΚΑΙ ΔΗ "ΕΜΠΑΘΕΣ".

Ανώνυμος είπε...

ποίου είναι το κείμενο;

panagiotisandriopoulos είπε...

Αγαπητέ ανώνυμε,

Όποιο κείμενο του μπλογκ δεν έχει κάποια άλλη ένδειξη συγκεκριμένης πηγής, ανήκει στον ιστολόγο.

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια...!

Ανώνυμος είπε...

8ERMA SYGXARHTHRIA, EYXARISTUME!

Ανώνυμος είπε...

ΑΥΤΕΙΔΩΛΟΣ=ΝΑΡΚΙΣΣΙΣΤΗΣ! Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΠΟΥ ΟΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΤΗΝ "ΠΛΑΤΕΙΑ ΝΑΡΚΗ ΤΗΝ ΘΑΛΑΤΤΙΑ"(ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΨΑΡΙ, ΚΟΙΝΩΣ ΟΝΟΜΑΖΟΜΕΝΟ "ΜΟΥΔΙΑΣΤΡΑ")! Ο ΓΟΗΣ ΤΩΝ ΨΥΧΩΝ! Ο ΠΛΑΝΩΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΠΛΑΝΩΝ ΕΠΙ ΤΑ ΟΡΗ ΤΩΝ ΔΕΙΝΩΝ!

Ανώνυμος είπε...

Κατασκηνώσεις Μητροπόλεως Αιτωλίας

08.04.08

Μετά ἀπό διακοπή ἀρκετῶν ἐτῶν, λόγω ἀκαταλληλότητος τῶν ἐγκαταστάσεων, οἱ κατασκηνώσεις τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως στή Ρίζα Ἀντιρρίου ὀδεύουν πρός τήν ἐπαναλειτουργία τους.

Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας τέλεσε τόν ἁγιασμό τῶν ἔργων τόν περασμένο Δεκέμβριο καί ἕνα τεράστιο ἐργοτάξιο στήθηκε ἀπό ἐπώνυμη ἐταιρεία. Ὁ πλήρης ἀνακαινισμός ξεκίνησε.



Σήμερα, ἡ πορεία τῶν ἐργασιῶν τῶν ἔργων βρίσκεται σέ σημαντικό ἐπίπεδο ἐξελίξεως. Ἡ ἀνακατασκευή τῶν οἰκίσκων, τῆς κουζίνας, τῆς τραπεζαρίας, τῶν βοηθητικῶν καί ὅλου τοῦ περιβάλοντος χώρου ὁλοκληρώνονται σέ λίγους μῆνες καί ἡ κατασκήνωση τῆς Ρίζης Ἀντιρρίου θά εἶναι ἔτοιμη νά δεχθεῖ την προσφιλή καί δοκιμαζόμενη νεότητα τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεώς μας.



Μέ τήν ἄγρυπνη φροντίδα τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. ΚΟΣΜΑ, μέ τήν ἀγάπη του καί τήν πνευματική συνδρομή του, μέ τήν ἐπί 30 ἔτη καί πλέον παρουσία του στόν φιλόξενο χῶρο τῶν κατασκηνώσεων, νέοι καί νέες διδάχθηκαν, βοηθήθηκαν, ἐνισχύθηκαν, ἔβαλαν μεγάλους στόχους στή ζωή τους, πῆραν γενναῖες ἀποφάσεις καί πέτυχαν στόν ἀγῶνα τους.



«Ἰδού, δή, τί καλόν ἤ τί τερπνόν, ἀλλ’ ἤ τό κατοικεῖν ἀδελφούς ἐπί τό αὐτό;» διαπιστώνει καί διακηρύττει ὁ ψαλμωδός στήν Παλαιά Διαθήκη. Καί αὐτή ἡ διαπίστωση γίνεται μιά πραγματικότης στίς Χριστιανικές Κατασκηνώσεις, ὅπου ἡ κοινή ζωή εἶναι μιά πραγματική εὐλογία.



Μέσα σέ μιά ἀτμόσφαιρα ἀγάπης καί χάριτος, ἡ ζωή κυλάει ὄμορφη καί δημιουργική. Τοῦτο θά μποροῦν νά ἐγγυηθοῦν πλέον οἱ νέες ἐγκαταστάσεις, τελείως ἀνακαινισμένες καί ἐκσυγχρονισμένες.



Ἐκ τοῦ Γραφείου Τύπου καί Ἐπικοινωνίας

τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως.



Ἀριθμός λογαριασμοῦ Κατασκηνώσεων Ἱερᾶς Μητροπόλεως:

«ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ»: 412 / 296303 – 59

Δημοσίευμα από τον ιστότοπο romfea.gr.

Και ερωτώ ; Η Ι.Μητρόπολις Πατρών έχει κατασκηνώσεις ; Που ; Λειτουργούν ;

Νομίζω οτι δεν πρέπει να περιμένω απάντηση

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ 12:44

Για την Μητρόπολη δεν γνωρίζω. Εκείνο
όμως που γνωρίζω καλώς
είναι οτι η Χριστιανική Εστία Πατρών λειτουργεί εδώ και πάνω από 40 χρόνια κατασκηνώσεις στην θέση Παναγοπούλα Ψαθοπύργου και στον Άνω Αλισσό. Αν θέλεις κατασκηνώσεις, πήγαινε εκεί. Θα βρεις πολλήν ωφέλιαν και παρηγορίαν, τέτοια που δύσκολα θα βρεις αλλού.

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΜΦΩΝΟ ΜΕ ΤΩΝ ΑΝΩΝΥΜΟ... ΤΥΦΛΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜ ΟΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΟΙΣ ΑΠΟ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ... ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΙΔΡΥΣΕ Ο ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΣ Π. ΧΑΡΙΤΩΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑΚΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΠΟΥ ΔΕΧΤΗΚΕ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΕ ΟΛΟΣΧΕΡΩΣ... ΛΕΙΤΙΟΥΡΓΕΙ ΠΑΡΟΤΙ Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΕΙΑΝΙ ΝΑ ΚΑΠΗΛΕΥΕΤΑΙ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ " ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΠΑΤΡΩΝ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ....ΡΕ ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ ΕΙΣΤΑΙ ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΜΝΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ. ΔΕΝ ΛΕΩ ΓΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΑΦΟΥ ΕΙΑΝΙ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΣ.... ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΚΑΜΕΡΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΙΞΟΚΛΑΜΑΤΑ ΣΕ ΤΕΛΕΤΕΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ,,,,,, ΑΝΤ ΕΠΕΡΑΣΤΙΚΑ... Α!!! ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΕΙΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΑΨΟΓΑ ΟΙ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΣΙ ΜΕ ΝΕΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ Α Φ Ι Λ Ο Κ Ε Ρ Δ Ο Σ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥΣ.....ΟΠΟΙΟΣ ΠΑΕΙ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ........
MIAOYLHS"

Ανώνυμος είπε...

As elpisoyme me to neo Arxiepiskopo na do8oyn kinhtra kai prwtoboylies tetoies wste syntoma na exei h ka8e Iera Mhtropolh toys dikoys ths xwroys gia thn pneymatikh kai oxi mono anapsyxh twn paidiwn mas.

Ανώνυμος είπε...

Πραγματικά οι κατασκηνώσεις της Παναγοπούλας είναι από τις καλύτερες στην Ελλάδα.Πρώτον,οι άνθρωποι που εργάζονται επειδή το θέλουν τζάμπα προσφέρουν κάτι αληθινό και ιερό.Δεν είναι τυχαίο ότι πολλά παιδιά από άλλες κατασκηνώσεις(τραπεζών, υπουργείων...)έρχονται στην Παναγοπούλα και μένουν απολύτως ικανοποιημένοι γιατί λένε ότι εκεί πραγματικά φροντίζουν και αγαπάνε τα παιδιά.Εμένα μου το έχουν πεί οι ίδιοι οι γονείς.Επίσης,οι εγκαταστάσεις μετά την φωτιά του΄95
έχουν γίνει άριστες.Τέλος είναι ακριβώς δίπλα στην θάλασσα.Τι άλλο θέλετε?Όσον αφορά στην Μητρόπολη τι να πώ.Όχι μόνο καπηλεύεται τις εγκαταστάσεις και την θυσία των ανθρώπων αλλά και δεν βάζει τα χρήματα για παιδιά που έχουν ανάγκη και τα βάζουν οι εκκλησίες.ΑΙΣΧΟΣ...

ARWEN

Ανώνυμος είπε...

As elpisoyme oti siga siga 8a mpei mia ta3h kai sta oikonomika twn Nawn opote isws ypar3oyn perissoteres aneseis oikonomikes gia dia8esh kondyliwn sthn poimantikh twn newn paidiwn...

Ανώνυμος είπε...

Οι εκκλησίες έχουν λεφτά για γιορτές και φιέστες,πολυελαίους κτλ και δεν έχουν για την ποιμαντική των παιδιών.Σε ποιόν τα πουλάνε αυτά?Κατ'αρχάς,μόνο οι κεντρικές εκκλησίες με τα εκατοντάδες μυστήρια διακινούν χιλιάδες ευρώ.Που πάνε αυτά?δεν μπορούν από αυτά να διαθέσουν ένα μέρος?Αλλά τι λέω.Φιλοχρήματοι εισί.

ARWEN

Ανώνυμος είπε...

Άσχετο, αλλά το μεταφέρω

Ο Ιερώνυμος απομάκρυνε Επιφάνιο
και Δρακόπουλο


Ο Αρχιεπίσκοπος προχώρησε σήμερα σε αλλαγές στο Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος και στην επίσημη ιστοσελίδα της Εκκλησίας απομακρύνοντας τους Επιφάνιο Οικονόμου και Παναγιώτη Δρακόπουλο. Νέος Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού ορίσθηκε ο ιερέας Αναστάσιος Βλαβιανός, από το Γραφείο Νεότητας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Ο πρωτοπρεσβύτερος Αν.Βλαβιανός , εφημέριος της Κοιμήσεως Θεοτόκου Κυπριάδου είναι και καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης στην Αλεξανδρούπολη. Εχει τη ραδιοφωνική εμπειρία αφού είχε παρουσία σε εκπομπές του Ραδιοφωνικού Σταθμού.

ecclesia.Net

Σχόλιο

Για όσους αφελείς είχαν πιστέψει πως ο Ιερώνυμος ήταν κάτι διαφορετικό από τν Χριστόδουλο. Την ίδια τακτική εφαρμόζουν, με μόνη διαφορά οτι ο Ιερώνυμος τα κάνει χωρίς τυμπανοκρουσίες.

Η τακτική λοιπόν διαφέρει. Το σχέδιο είναι το ίδιο.

Ταλαίπωροι Ιερωνυμικοί, πιστεύατε οτι θα ήταν κάτιο καινούργιο.

Ανώνυμος είπε...

ωχ,μάλλον άρχισαν τα όργανα.

γιατι έφυγε(ή μήπως διώχθηκε;) ο παπα Αναστάσης απο την ενορία του στην Αλεξανδρουπολη και κατηφόρισε στην Ααθήνα ,oεο?

εξαιρετικός δημοσιοσχεσίτης αλλά .....

για ψάξτε λιγάκι οι έχοντες πρόσβαση στο εκκλησιαστικό Α2.

Ανώνυμος είπε...

γιατι έφυγε?

Related Posts with Thumbnails