Τετάρτη 9 Απριλίου 2008

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Η Πειραματική Λυρική Σκηνή ιδρύθηκε ως τμήμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής το 2004, με σκοπό να ανεβάζει αποκλειστικά και μόνο σύγχρονα και πειραματικής, φυσικά, μορφής μουσικοθεατρικά έργα, ελληνικά και ξένα. Την διεύθυνση ανέλαβε ο «ιεραπόστολος» της σύγχρονης ελληνικής μουσικής δημιουργίας και γνώστης του διεθνούς μουσικού γίγνεσθαι, ο μαέστρος και συνθέτης Θόδωρος Αντωνίου.
Σαν ήμουν παιδί τραγουδούσα το Μοιρολόι του σε παιδικές χορωδίες υπό την διεύθυνσή του. Τον ξαναβρήκα το 1991 στο Κέντρο Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας στην Αθήνα, όπου μας δίδασκε σύγχρονη μουσική και φυσικά προσπαθώ, αγκομαχώντας είναι αλήθεια, να παρακολουθώ τις άπειρες δραστηριότητές του. Είναι άπιαστος! Μόλις θυμήθηκα ότι του είχα πάρει και μια συνέντευξη για την τηλεόραση.
Μετά την περσινή απουσία της – λόγω άλλων επιλογών του τότε διευθυντή της Ε.Λ.Σ. – η Πειραματική Λυρική Σκηνή επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο και παρουσιάζει την Πέμπτη 10, το Σάββατο 12, την Κυριακή 13 και την Τρίτη 15 Απριλίου στις 8 το βράδυ, τις όπερες:
«Ένα Σώμα» του Χαράλαμπου Γωγιού (λιμπρέτο: Γιάννης Φίλιας, Χαράλαμπος Γωγιός), «Χορεύουμε» του Γιώργου Βασιλαντωνάκη (λιμπρέτο: Κλαίρη Λιονάκη) και «Ο Τσάρος Φωτογραφίζεται» του Κουρτ Βάιλ (λιμπρέτο: Γκέοργκ Κάιζερ)

Τις όπερες διευθύνει ο Θόδωρος Αντωνίου, που έχει και την καλλιτεχνική διεύθυνση της Πειραματικής, την σκηνοθεσία έχει αναλάβει η Τζένη Αρσένη και τα σκηνικά-κοστούμια ο Νίκος Πολίτης.
Τραγουδούν οι: Τάσος Αποστόλου, Μίνα Πολυχρόνου, Αγγελική Καθαρίου, Γιάννης Ιδομενέως, Διαλεκτή Καμπάκου, Ελένη Δάβου, Μανώλης Παπαδάκης, Σοφία Καπετανάκου, Γιάννης Φίλιας, Χρήστος Κεχρής, Γιώργος Κυριαζής, Βαγγέλης Αγγελάκης, Στράτος Αχλάτης, Τάσος Μιχάλης.

Η Πειραματική Λυρική Σκηνή βρίσκεται στην οδό Αλκμήνης 68 (παράλληλη της Πειραιώς στο ύψος του αριθμού 199). Η είσοδος για της παραστάσεις είναι ελεύθερη, με δελτία εισόδου που θα δοθούν στον χώρο της Πειραματικής μια ώρα πριν από την έναρξη.

Στην φωτό ο Θ. Αντωνίου και η Τζ. Αρσένη

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μόνον αγκομαχώντας μπορεί κανείς ν' ακούσει έργα του Αντωνίου...!

Ανώνυμος είπε...

Καταπληκτική η πρεμιέρα χτές.
πολύ έξυπνη σκηνοθεσία σε όλα τα έργα.

Το "Χορεύουμε" ήταν μια καινούρια εμπειρία για όπερα. Εντυπωσιάστηκα!

Μπράβο στον Αντωνίου που διαλέγει και ανεβάζει με εξαιρετικό γούστο.

Related Posts with Thumbnails