Τετάρτη 30 Απριλίου 2008

ΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ - Ο ΕΚ ΠΑΤΡΩΝ ΜΕΓΑΣ ΑΡΧΙΔΙΑΚΟΝΟΣ ΜΑΞΙΜΟΣ


Ο Πατρινός Δευτερεύων διάκονος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Πανοσιολ. Μάξιμος Βγενόπουλος προήχθη σήμερα, ανήμερα στα γενέθλιά του, υπό του Πατριάρχου Βαρθολομαίου σε Μέγα Αρχιδιάκονο.
Είναι ο πρώτος και μοναδικός, μέχρι στιγμής, εκ Πατρών Αρχιδιάκονος στο Φανάρι! Όλοι οι προκάτοχοί του ήσαν από την Πόλη ή σπάνια από επαρχίες του Θρόνου.

Γνωρίζω τον π. Μάξιμο από λαϊκό. Είμαστε σχεδόν συνομήλικοι. Η απόφασή του να αφήσει την Πάτρα και να πάει στο Φανάρι ήταν γενναία! Πήγε στο κέντρο της Ορθοδοξίας που αντιμετωπίζει μύριες δυσκολίες και προϋποθέτει πολύ σκληρή δουλειά! Ξέρω πόσο θυσιαστικά εργάζεται σχεδόν 16 χρόνια τώρα. Παράλληλα έκανε λαμπρές μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία (Οξφόρδη), μετά το πτυχίο θεολογίας στη Σερβία, και έχει ήδη καταθέσει το διδακτορικό του. Είναι πολύγλωσσος, εργατικότατος, φιλομαθέστατος και έχει επίγνωση της αποστολής του.

Χαίρομαι πραγματικά που η εν Φαναρίω παραμονή μου για το Πάσχα συνέπεσε με την επάξια προαγωγή του.

Τον συγχαίρω μέσα από την καρδιά μου και του εύχομαι δύναμη και υπομονή στην ευθυνοφόρο διακονία του. Γιατί, αγαπητοί φίλοι, τα αξιώματα εδώ στο Φανάρι δεν είναι για τη μόστρα. Συνοδεύονται από υψηλές και σοβαρές ευθύνες.

Στην φωτογραφία του Νίκου Μαγγίνα ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κατά την τελετή της Αναστάσεως, εν μέσω των δύο Πατρινών διακόνων του Μαξίμου και Ανδρέου.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Είναι πράγματι μεγάλη η τιμή για την πόλη των Πατρών η προαγωγή του αγαπητού και σεβαστού π. Μαξίμου εις την σπουδαία θέση του Μέγα Αρχιδιακόνου της Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως.
Η διακονία του έως τώρα στην Πόλη ήταν και θα συνεχίσει να είναι υποδειγματική με ζήλο και εργατικότητα. Με πολύ αγάπη υποδεχόταν κάθε Πατρινό επισκέπτη του Οικουμενικού Θρόνου. Με θαυμασμό βλέπω την πνευματική εξέλιξη τόσο του π. Μαξίμου όσο και του π. Ανδρέου. Είμαι βαθύτατα πεπεισμένος το ενδιαφέρον του Πατριάρχου για την αξιοποίηση των στελεχών Του βοήθησε πολύ για την θύραθεν γνώση την οποία έχουν αποκτήσει. Ο Οικουμενικός Θρόνος με την παράδοση την οποία έχει και την συνεχίζει αξιοποιεί τα στελέχη του και τους αναδεικνύει τα τάλαντα τα οποία έχουν. Γνωρίζω προσωπικά και τους δύο διακόνους πολύ καλά και φρονώ ότι αν είχαν παραμείνει στην Εκκλησία της Ελλάδος τα τάλαντα τους θα είχαν κρυφθεί για να μην πω ότι το εδώ κατεστημένο θα τους τα είχε νεκρώσει.
Εκ καρδίας συγχαίρω τον π. Μάξιμο και τον προτρέπω δια περισσότερα εργασία με πνεύμα μαθητείας και ταπεινό φρόνημα. Άξιος!!!!!!
Αριμαθαίος

Ανώνυμος είπε...

ΑΞΙΟΣ!!! ΜΑΚΑΡΙ ΚΑΙ Ο ΠΑΤΗΡ ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΑ ΑΝΕΒΕΙ...

Ανώνυμος είπε...

Ο ΝΥΝ ΜΕΓΑΣ ΑΡΧΙΔΙΑΚΟΝΟΣ ΤΩΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΩΝ, ΠΑΝΟΣΙΟΛΟΓΙΩΤΑΤΟΣ ΜΑΞΙΜΟΣ, ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΟΝΤΩΣ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΤΙΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΞΕΧΑΣΕ ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΟΤΑΝ ΚΑΙ ΟΣΟ ΤΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΝΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΣΕΠΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ, ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΛΛΙΦΩΝΟΤΑΤΟΣ ΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΜΥΗΘΕΙ ΣΤΟ ΑΚΡΑΙΦΝΕΣ ΦΑΝΑΡΙΩΤΙΚΟ ΥΦΟΣ ΤΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΝ ΚΑΙ ΨΑΛΛΕΙΝ. ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΤΟΥ ΔΙΑΚΟΝΙΑ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ.

Related Posts with Thumbnails