Κυριακή 6 Απριλίου 2008

ΕΝ ΤΑΙΣ ΤΩΝ ΝΕΖΕΡΩΝ ΚΩΜΑΙΣ


Πριν δέκα χρόνια ο φιλόλογος Σπύρος Γκουρβέλος, παλαιός γνώριμος, μας είχε δώσει μια μονογραφία για την ιστορία της Χαλανδρίτσας. Φαίνεται ότι στη συνέχεια καταπιάστηκε με όλη την ευρύτερη περιοχή και σήμερα μας παρουσιάζει την ιστορία των Νεζερών: «Εν ταις των Νεζερών κώμαις» (Πάτρα 2007).

Έτσι, έχουμε πλέον στα χέρια μας μια διόλου ευκαταφρόνητη ιστορική καταγραφή για την περιοχή των Νεζερών από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας. Στα δεκαεπτά κεφάλαια που περιλαμβάνει το εκ 368 σελίδων πόνημα του Σπύρου Γκουρβέλου, περιδιαβαίνει ο αναγνώστης όλες τις ιστορικές φάσεις της περιοχής: Αρχαιότητα, Βυζάντιο & Σλάβοι, Φραγκοκρατία, Ενετοκρατία, Τουρκοκρατία, Επανάσταση, 19ος – 20ος αιώνας.

Κι ακόμα κεφάλαια για την Γεωγραφία και τα τοπωνύμια της περιοχής, για τους επιφανείς Νεζερίτες (ξεχωρίζω λόγω ιδιαίτερης ενασχόλησής μου με την μουσική του προσωπικότητα τον συνθέτη Ανδρέα Νεζερίτη), για τις τοποθεσίες και τα κτίσματα, για τη Λαογραφία των χωριών και για την ιστορική Μονή Παναγίας της Χρυσοποδαριτίσσης. Ο συγγραφέας ευχαριστεί στον πρόλογό του ιδιαιτέρως τον ηγούμενο της Μονής Αρχιμανδρίτη Νικόδημο Μπαρούση και τους πατέρες της Μονής για την πολύτιμη βοήθειά τους στην έρευνά του. Και πώς αλλιώς; Οι Χρυσοποδαριτινοί είναι όχι απλώς φιλίστορες αλλ’ ιστορικοί! Ξέρουν απίθανα πράγματα. Το ενδιαφέρον είναι ότι στο βιβλίο του Σπ. Γκουρβέλου έχουμε την πρώτη υπεύθυνη, θα έλεγε κανείς, αν και αναγκαστικά συνοπτική, ιστορία της Μονής της Χρυσοποδαριτίσσης. Οι πατέρες δεν μας έχουν δώσει ακόμα μια ολοκληρωμένη, κατά το δυνατόν, ιστορία του μοναστηριού τους. Νομίζω ότι θα το κάνουν κι αυτό.

Το βιβλίο του Σπ. Γκουρβέλου τεκμηριώνεται με ιστορικά έγγραφα – κάποια απ’ αυτά παρατίθενται αυτούσια – αλλά και από προφορικές μαρτυρίες. Κι αυτό δεν είναι λίγο. Οι παλιοί Νεζερίτες φεύγουν από τη ζωή σιγά σιγά. Ο συγγραφέας νομίζω ότι πρόλαβε να συλλέξει και να παραθέσει μερικές σημαντικές μαρτυρίες που φωτίζουν πτυχές του νεώτερου βίου των Νεζερών, και παρέμεναν ακατάγραφες και άρα ανεκμετάλλευτες. Το βιβλίο αποτελεί αναμφίβολα συμβολή στην τοπική ιστορία και αυτό φαίνεται ότι εκτίμησε ο γνωστός φιλόλογος και συγγραφέας Σαράντος Καργάκος, κι έρχεται αύριο στην Πάτρα για να το παρουσιάσει στην Διακίδειο Σχολή Λαού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails