Σάββατο 26 Απριλίου 2008

ΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ -- Μ. ΤΕΤΑΡΤΗ


Η τελευταία Προηγιασμένη στον Πατριαρχικό Ναό χοροστατούντος του Πατριάρχου, από το παραθρόνιο πάντοτε. Λέω το «Κέλευσον Δέσποτα άγιε, ήχος πρώτος» και ποιώ τας διατεταγμένας εδαφιαίας μετανοίας ενώπιον του Πατριάρχου. Αισθάνομαι το ίδιο δέος όπως όταν ήμουν παιδί και έλεγα το «Κέλευσον» στον Πατρών Νικόδημο.

Στην τελευταία αυτή Προηγιασμένη το τυπικό επιτάσσει να ψάλλεται υπό των χορών το αργό «Κατευθυνθήτω» σε ήχο πλ. β’ και μέλος αρχαίον. Πρώτα εψάλη από του ιερού βήματος υπό των κληρικών της αυλής και κατόπιν από τους χορούς. Μέλος στιβαρό και κατανυκτικό εν ταυτώ. Λειτουργούν ο Μέγας Αρχιμανδρίτης κ. Αθηναγόρας και ο εκ Πατρών διάκονος Ανδρέας, που υπηρετεί εδώ και λίγο καιρό στο ιδιαίτερο Πατριαρχικό Γραφείο. Αμφότεροι ιεροπρεπείς και λιτοί στις εκφωνήσεις τους. Η Πατριαρχική Τάξη ως προερχομένη από τους αιώνες, διαποτίζει πρόσωπα και πράγματα. Τα πάντα υποτάσσονται σ’ αυτήν και τα πάντα, και η παραμικρή λεπτομέρεια, αυτήν αναδεικνύουν.

Μετά την Προηγιασμένη γίνομαι δεκτός υπό του Πατριάρχου. Ακολουθεί Πατριαρχική Τράπεζα, αλάδωτη φυσικά. «Με νερόβραστα θα σας περιποιηθούμε σήμερα», είπε χαμογελώντας ο Πατριάρχης στους συνδαιτυμόνες του.

Ώρα 3 στον Πατριαρχικό Ναό η Ακολουθία του Μικρού Αποδείπνου, μετά του εν τω Τριωδίω Κανόνος, και η τέλεσις του Μυστηρίου του Ευχελαίου. Ψάλλω με τον καθηγητή Αλυγιζάκη. Στο Ευχέλαιο συμμετέχουν επτά ιερείς και δύο διάκονοι. Προεξάρχει ο καλλιφωνότατος Μέγας Πρωτοσύγκελλος κ. Στέφανος. Η ακολουθία τελείται χωρίς βιασύνες. Ψάλλουμε ολόκληρο τον Κανόνα του Ευχελαίου και τα τροπάρια. Οι ευχές από τους ιερείς επίσης ολόκληρες. Δεν παραλείπεται τίποτα. Ούτε εκείνα τα «κακόηχα» για «ευσεβή» ώτα: ... ή οφθαλμόν ειστίασεν ή όσφρησιν εξεθήλυνεν ή αφή κατεμαλακίσθη ή γεύσει κατεπόρνευσεν...
Στο τέλος διαβάζεται υπό του Μ. Πρωτοσυγκέλλου η συγχωρητική ευχή και οι πιστοί προσέρχονται για να «μυρωθούν». Πρώτος ο σπουδαίος καθηγητής και Άρχων του Θρόνου Βασίλειος Σταυρίδης, δάσκαλος του Πατριάρχη στη Χάλκη.

Το απόγευμα της Μ. Τετάρτης, σύμφωνα με το Τυπικό της Μ.τ.Χ.Ε. δεν τελείται η ακολουθία του Όρθρου της Μ. Πέμπτης. Ψάλλεται στη θέση του την Πέμπτη το πρωΐ και ακολουθεί ο Εσπερινός μετά της Θ. Λειτουργίας του Μ. Βασιλείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails