Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2008

ΟΙ ENCARDIA ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ!



Τον Κώστα Κωνσταντάτο τον γνώρισα πριν δέκα χρόνια περίπου όταν φίλος μού τον συνέστησε ως ειδικό στα θέματα της ελληνόφωνης Κάτω Ιταλίας. Τότε είχα ανακαλύψει την προσπάθεια αναβίωσης της Ορθοδοξίας στην περιοχή και ήθελα κάποιον να μιλήσει στη Διακίδειο Σχολή Λαού Πατρών για το σήμερα, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούσα να παρουσιάσω και «το χθες», μέσα από τους Ιταλοέλληνες μοναχούς που έφτασαν στην Πάτρα τον 9ο αιώνα.
Ο Κώστας ήρθε με τη γυναίκα του τη Δαμασκηνή και μίλησαν από καρδιάς, μεταφέροντάς μας την εμπειρία τους, μιας και έχουν κάνει δεκάδες ταξίδια στην περιοχή κι έχουν πραγματικά δουλέψει με την ψυχή τους για μια δυναμική μαρτυρία του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας εκεί.
Μετά συναντώ τον Κώστα ως ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος encardia, το οποίο έχει συμβάλει πολύ και με σοβαρό τρόπο στην ανάδειξη της μουσικής του Ιταλικού νότου και της ευρύτερης μουσικής της Μεσογείου.
Από τα ξεχασμένα χωριά της Καλαβρίας μέχρι τις εύφορες πεδιάδες της Grecia Salentina και από τα παράλια της Σικελίας μέχρι τα σοκάκια της Νάπολης, οι encardia ταξιδεύουν αναζητώντας ρίζες παράξενες ενός πολιτισμού που εκφράζεται ιδιαίτερα μέσα από διαλέκτους τοπικές, ελληνικές και μη, με τραγούδια που ακούγονται από τη μια άκρη ως την άλλη.
Τις επόμενες μέρες στην Αθήνα, στο Κέντρο Τεχνών στο ACS στο Χαλάνδρι, με τη συμμετοχή γνωστών ελλήνων καλλιτεχνών (Θηβαίος, Μπακιρτζής, Ξυδάκης, Θωμαΐδης) αλλά και ιταλών, οι encardia θα παρουσιάσουν μουσικές της Κάτω Ιταλίας.
Τους εύχομαι καλή επιτυχία από καρδιάς. Μακάρι να μπορέσω να είμαι εκεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails