Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2008

Ο ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ ΚΑΙ Η ΠΑΤΡΑ


Όταν ήμουν στον τηλεοπτικό σταθμό ΛΥΧΝΟΣ είχα κάνει και μια εκπομπή – αφιέρωμα στον μέγιστο φιλόλογο Ιωάννη Συκουτρή (1902-1937), με την πολύτιμη συνδρομή του φιλολόγου Άρη Δρουκόπουλου. Τότε ο Α. Δρουκόπουλος είχε αναφερθεί και στον διωγμό του Συκουτρή από την πόλη των Πατρών, η οποία πρωτοστάτησε στις εναντίον του εκδηλώσεις, με αφορμή την περίφημη εισαγωγή του στο «Συμπόσιο» του Πλάτωνα.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις περί τεχνών ένα σημαντικό βιβλίο του Χρήστου Μούλια με τίτλο «Ιστορικά Σημειώματα Ι». Ο Χ. Μούλιας μας έχει δώσει εξαιρετικές μελέτες για θέματα της ιστορίας της Πάτρας και το νέο του αυτό βιβλίο αποτελεί μια συναγωγή άρθρων και μονογραφιών που φωτίζουν ιστορικά ζητήματα της πόλης, κατά τους δύο τελευταίους αιώνες.
Μεταξύ αυτών υπάρχει και το κείμενό του
«Ο Ιωάννης Συκουτρής και η Πάτρα – Η εκστρατεία κατά του ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ».

Προκειμένου να εξοντωθεί ο Συκουτρής στήθηκε ένας μηχανισμός συκοφαντίας και εξέγερσης της κοινής γνώμης, στον οποίο πήραν μέρος διάφορες επαγγελματικές τάξεις, από τους οινέμπορους και τους αρτοποιούς μέχρι τους ζαχαροπλάστες και λεμβούχους! Μεταξύ των σωματείων που εξέδωσαν ψηφίσματα εναντίον του Συκουτρή ήταν και ο Ιατρικός Σύλλογος.

Πριν λίγες μέρες διάβασα σε τοπική εφημερίδα ότι γιατροί της Πάτρας που έλαβαν υπ’ όψιν τους το σχετικό κείμενο του Χ. Μούλια, ζητούν με επιστολή τους από τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου να γίνει «δημόσια επανόρθωση», ώστε να αποκατασταθεί, έστω 71 χρόνια μετά, ο Ι. Συκουτρής. Νομίζω ότι ολόκληρη η πόλη, της Εκκλησίας συμπεριλαμβανομένης, πρέπει να τιμήσει με μια μεγάλη εκδήλωση τον Συκουτρή, αφού ούτως ή άλλως η αξία του είναι διαχρονική!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails