Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2008

Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΝΩΝ



Αγαπητοί φίλοι,

Οι αποφάσεις για τη γλώσσα δεν είναι στην δικαιοδοσία του Βουλευτικού.
Εν τούτοις το μονοτονικό σύστημα γραφής επεβλήθη, όπως ξέρουμε όλοι, σε μια νυχτερινή συνεδρία της Βουλής προ εικοσαετίας και με παρόντες καμιά τριανταριά Βουλευτάς μόνον.
Μερικοί από τούς διαπρεπέστερους Έλληνες διαμαρτυρήθηκαν τότε - δυο μόνο χτυπητά παραδείγματα: Ο Ελύτης από τον κόσμο του πνεύματος και ο Σαββόπουλος από τον κόσμο του ακροάματος.
Ο Νόμος πέρασε, επεβλήθη και τώρα, εικοσιπέντε χρόνια αργότερα, τα φαινόμενα πού παρατηρούμε όλοι γύρω μας είναι ανησυχητικά.
Το Ανοικτό Ψυχοθεραπευτικό Κέντρο, οργανισμός ιδιωτικός και μή επιδοτούμενος, έκανε μια πολυετή μελέτη για τις συνέπειες εκ του μονοτονικού στα παιδιά του Δημοτικού. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο βιβλίο Η Εκδίκηση των Τόνων, πού κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία, και δείχνει πως τα παιδιά που διδάχτηκαν μόλις δυο ώρες την εβδομάδα πολυτονισμένο κείμενο, είχαν επιταχυνόμενη ανάπτυξη των λεκτικών καί ορισμένων οπτικοαντιληπτικών ικανοτήτων τους έναντι των παιδιών πού διδάχτηκαν μοναχά μονοτονικό. Με απλά λόγια, το μυαλό τους ασκήθηκε καλύτερα.
Υπάρχουν και πολλά άλλα φαινόμενα, -π.χ. η ραγδαία αύξηση της δυσλεξίας και οι δεκάδες κέντρα ανά την Ελλάδα για δυσλεκτικά παιδιά, - φαινόμενα πού θα πρέπει να μάς προβληματίσουν για το γενικότερο ζήτημα: Τελικά τι αποτελέσματα έφερε η κατάργηση των τόνων – και τι συμπαρέσυρε;
Όσοι ανησυχείτε, όπως εγώ, για την γλώσσα μας, και σας βασανίζει η επίγνωση πώς λαός χωρίς γλώσσα έχει πεθάνει, ρίξτε μια ματιά στην διεύθυνση
www.dimokratiastinglossa.gr Η πρότασή τους μου φαίνεται μετριοπαθής, εφικτή και ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση.

Αθηνά Κακούρη

Το παραπάνω ηλεκτρονικό μήνυμα έλαβα σήμερα, όπως και άλλοι αποδέκτες, από την γνωστή συγγραφέα και σπουδαία Πατρινή κ. Αθηνά Κακούρη, η οποία αειθαλής και ζωηρή, ανήσυχο πνεύμα και θαλερό, νοιάζεται για τη γλώσσα, την παιδεία, την καλλιέργεια της νέας γενιάς, νοιάζεται για την προκοπή του τόπου της. Υποκλίνομαι, πραγματικά, στην αριστοκρατία του πνεύματος που την διακατέχει. Υπέγραψα την πρόταση για την δημοκρατία στη γλώσσα και διότι με εκφράζει – μόνο εδώ στο ιστολόγιο δεν γράφω, δυστυχώς, στο πολυτονικό – και διότι με συγκινεί η στάση της κ. Αθηνάς να μην εφησυχάζει, να μην αδιαφορεί, αλλά να συμμετέχει ενεργά στις εξελίξεις του καιρού της και να παρεμβαίνει δυναμικά. Της εύχομαι επί έτη πολλά να μας ζωογονεί με την γραφίδα της και τη μοντέρνα σκέψη της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails