Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ


Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος 

Αθήνα, Τετάρτη 16 Μαΐου 2018 

Σεβασμιώτατον Μητροπολίτην 
Πειραιώς και Φαλήρου 
κ.κ. Σεραφείμ

Δυστυχώς, Σεβασμιώτατε, δεν μπορώ - δεν έχω τις δυνάμεις - να ακολουθήσω το παράδειγμα σας και να προσφύγω στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπως με επιτυχία εσείς κάνετε, για την άσκοπη και εντελώς αθεολόγητη απόφασή σας να φέρετε την Κάρα του Αποστόλου Ανδρέου από την Πάτρα, για να «πλαισιώσει» την πανήγυρι του Ι. Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης της Μητροπολιτικής σας περιφερείας. 
Την ώρα, μάλιστα, που σύμφωνα με το πρόγραμμα του εορτασμού ο Άγιος Ανδρέας δεν θα είναι «δίπλα» - έστω – στον ισαπόστολο αυτοκράτορα, αλλά κάπου …παραπεταμένος, μιας και έχετε πολλές άλλες …εκπλήξεις! Τιμή στους σύγχρονους αγίους γέροντες, προσκύνημα αντιγράφου της Παναγίας Σουμελά, κ.α. άκρως λαϊκιστικά.  
Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι δεν έχετε ξεφύγει από την …μόδα της εποχής, ήτοι την αέναη περιφορά λειψάνων, η οποία λειτουργεί εν τέλει ως άλλοθι για την απουσία αληθινής πνευματικότητος του «πιστού» λαού. Η διαποίμανση εξαντλείται – φευ! – σε μια ατέρμονη λειψανολογία. 
Από σας περίμενα να σεβαστείτε την πατρινή παράδοση που μέχρι πρότινος δεν ήθελε την Κάρα του Αγίου να εξέρχεται ανά τας οδούς και ρύμας της Ελλαδικής επικράτειας. Από τον Μητροπολίτη Πατρών Χρυσόστομο δεν έχω την ίδια απαίτηση, καθότι άσχετος με την πατρινή εκκλησιαστική παράδοση και ιστορία. 
Σας εύχομαι καλή πανήγυρι, αλλά να έχετε στο νου σας μήπως ο Απόστολος του Χριστού «αντιλαμβάνεται» την από μέρους σας χρησιμοποίησή του… 
Γιατί όπως έλεγε ο αείμνηστος π. Μιχαήλ Καρδαμάκης, η Εκκλησία δεν υπάρχει για να στολίζει τα πράγματα, αλλά για να οδυνάται γι’ αυτά. 

Μετά βαθυτάτου σεβασμού 
Φιλώ το χέρι σας 
Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails