Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΑΓΩΓΗ ΑΝΤΙΓΡΑΦΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου
Η Ιερά Κοινότης του Αγίου Όρους επιλήφθηκε – επιτέλους! – του θέματος και με γράμμα προς τις Μονές του Άθωνα, θυμίζει στους Ηγουμένους την δέσμευση που ανέλαβαν να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν εκδηλώσεις περιαγωγής αντιγράφων ιερών εικόνων ανά τας ρύμας της χώρας. 
Όπως αναφέρεται το θέμα θα συζητηθεί σε επόμενη συνεδρία της Ι. Συνάξεως, αλλά μέχρι τότε όχι άλλες παραγωγές αντιγράφων θαυματουργών εικόνων και εγκαθιδρύσεώς τους σε Μητροπόλεις και ενορίες. 
Το θέμα έχουμε αναδείξει από ετών με πολλές αναρτήσεις, τόσο στην Ιδιωτική Οδό όσο και στο Lifo.gr - χάρη στην ευθυκρισία του Άρη Δημοκίδη - που αναδημοσιεύθηκαν σε δεκάδες ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα. 
Δεν πρόκειται για δικαίωση. Τέτοιου είδους «δικαιώσεις» δεν μας λένε κάτι. 
Η Ιερά Κοινότης έκανε απλώς το αυτονόητο και έπρεπε να το έχει κάνει προ πολλού, γιατί αυτή η επιδημία δεν φαίνεται να έχει γιατρειά. Ίσως, βέβαια, είναι αργά τώρα, γιατί η πρακτική αυτή έχει καταστεί στη συνείδηση των «πιστών» οιονεί αυτονόητη. 
Έστω και τώρα, όμως, θα ήταν ευχής έργο να αναχαιτιστεί αυτή η επικίνδυνη τακτική, από την οποία κινδυνεύει και η ιερότητα του Αγίου Όρους, όπως αναφέρεται στο γράμμα της Ι. Κοινότητος που δημοσιεύουμε εδώ. 
Παραθέτουμε, τελείως ενδεικτικά, κάποιες από τις σχετικές αναρτήσεις μας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails