Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΘΩΜΑ ΤΑΜΒΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ


Την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ωδείου ‘Φ. ΝΑΚΑΣ’ (Ιπποκράτους 41, Αθήνα) πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του εκδοθέντος από τη Μουσική Εταιρεία Αλεξανδρούπολης βιβλίου του Θωμά Ταμβάκου "Σπυρίδων-Φιλίσκος Σαμάρας. Επίσημη δισκογραφία (1904-2016)". 
Για το βιβλίο μίλησαν ο καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών και υπεύθυνος του Εργαστηρίου Ελληνικής Μουσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Δρ. Νικόλαος Μαλιάρας, ο αρχιμουσικός και πρωτεργάτης στη διάδοση της λόγιας ελληνικής μουσικής Βύρων Φιδετζής, ο συνθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Ωδείου Φ. ΝΑΚΑΣ Ευάγγελος Κοκκόρης, ο μουσικογράφος, κριτικός και ερευνητής Θωμάς Ταμβάκος και ο συνθέτης, πιανίστας και μουσικολόγος Θανάσης Τρικούπης, διευθυντής της Μ.Ε. Αλεξανδρούπολης. 


Ο συγγραφέας Θωμάς Ταμβάκος είπε μεταξύ άλλων: 
«Το παρόν πόνημα που παρουσιάζεται σήμερα προέρχεται από τις συντομευμένες εκδοχές του που δημοσιεύθηκαν στα πέντε από τα επτά πολυσέλιδα έντυπα προγράμματα των Ελληνικών Μουσικών Γιορτών της περιόδου 2005-11. Πρόκειται για τις μουσικές εκδηλώσεις που όπως γνωρίζετε διοργάνωσε και επιμελήθηκε ο Βύρωνας Φιδετζής και βεβαίως το συνεχίζει με περισσό ζήλο. Επίσης, πληρέστερη εκδοχή της δισκογραφίας αναρτήθηκε, το 2012, στον ιστότοπο της Μεγάλης Βιβλιοθήκης "Λίλιαν Βουδούρη" του Μ.Μ.Α. Δημοσιεύθηκε, τη χρονιά που διανύουμε, σε συντομευμένη εκδοχή επίσης και σε τρεις συνέχειες, στο διμηνιαίο περιοδικό ΠΟΛΥΤΟΝΟΝ της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών. Η έλλειψη αυτοτελούς έντυπης έκδοσης με την πλήρη επίσημη δισκογραφία του, σε συνδυασμό με τη συμπλήρωση των 100 ετών από την εκδημία του, αλλά και με τον πολυετή θαυμασμό μου για την υπέροχη μουσική δημιουργία του συνθέτη, με οδήγησε στο εκδοτικό αυτό εγχείρημα. Το βιβλίο συνοδεύεται και με εκτενές παράρτημα 22 σελίδων, στο οποίο αναγράφονται, δειγματοληπτικά, οι γνωστές στο Αρχείο 87 ανεπίσημες ηχογραφήσεις με έργα που έχουν δισκογραφηθεί έως το τέλος του 2016, και υπάρχουν σε αρχεία φορέων και ιδιωτών. Αναγράφονται επίσης και οι 136 ηχογραφήσεις και βιντεοσκοπήσεις 20 έργων που δεν υπάρχουν στην επίσημη δισκογραφία. Αυτή η καταγραφή είναι δειγματοληπτική και όχι πλήρης.» 


Η παρουσίαση του βιβλίου πλαισιώθηκε μουσικά με έξι έργα για φωνή και πιάνο του τιμώμενου μουσουργού που ερμηνεύθηκαν από την υψίφωνο Μαριμέλ Χρύση και τον πιανίστα Θανάση Τρικούπη. Τα έργα του Σαμάρα ήταν τα εξής: 
ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ: 1. In teatro, 2. Amore (στα ιταλικά, α' παρουσίαση μεταπολεμικά), 3. La bien aimee (α' παρουσίαση), 4. Hymne d' amour (α' παρουσίαση μεταπολεμικά. Το μόνο δισκογραφημένο έργο της συναυλίας σε δίσκο γραμμοφώνου [1904]), 5. Soir sur la terasse. 
ΠΙΑΝΟ ΣΟΛΟ: Danse monotone. 


Την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017 στις 6μ.μ. θα γίνει στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Κέρκυρας η παρουσίαση του βιβλίου "Σπυρίδων-Φιλίσκος Σαμάρας. Επίσημη δισκογραφία (1904-2016)" του Θωμά Ταμβάκου. Στην εκδήλωση που διοργανώνει η Φιλαρμονική Κορακιάνας 'Σπύρος Σαμάρας' θα μιλήσουν ο επίκουρος καθηγητής του ΤΜΣ του Ιονίου Πανεπιστημίου Κώστας Καρδάμης, ο Δρ. μουσικολογίας και αρχιμουσικός Κώστας Ζερβόπουλος και Θωμάς Ταμβάκος, συγγραφέας του βιβλίου, μουσικογράφος-κριτικός-ερευνητής. Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί με μικρή συναυλία με έργα του Σπ. Σαμάρα στην οποία θα συμμετάσχουν ο βαρύτονος Πέτρος Καρύδης, η πιανίστα Χρύσα Κίτσιου και σύνολο πνευστών της Φιλαρμονικής Κορακιάνος 'Σπύρος Σαμάρας'.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails