Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου 2017

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΝΑΚΑΚΗΣ: "ΧΡΙΣΤΟΣ ΕΤΕΧΘΗ" / ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΣΟΥΪΤΑ


Ο Δημήτρης Μηνακάκης είναι γνωστός συνθέτης, εκτελεστής, παιδαγωγός και συγγραφέας, με πραγματικά πλούσιο έργο σε όλους αυτούς τους τομείς. 
Η συνθετική του πορεία αντικατοπτρίζει έντονες επιρροές από τη Βυζαντινή μουσική, τη λόγια ελληνική παράδοση, και τον ύστερο ευρωπαϊκό μοντερνισμό. Οι συνισταμένες αυτές αφομοιώνονται και εξελίσσονται διαρκώς στο προσωπικό του ύφος. 
Ειδικά η σχέση του με την Βυζαντινή μουσική μας έχει δώσει πολύ ενδιαφέροντα δείγματα μιας έντεχνης, προσωπικής γραφής και προσέγγισης της εκκλησιαστικής μας μουσικής.
Πρόσφατα, παραμονές Χριστουγέννων, παρουσιάστηκε το έργο του «Χριστός ετέχθη», στο οποίο συμπεριλαμβάνονται Βυζαντινοί ύμνοι, Χριστουγεννιάτικα τραγούδια και κάλαντα που αναφέρονται στη γέννηση του Θεανθρώπου. 
Στο έργο του αυτό ο Δημήτρης Μηνακάκης επεξεργάστηκε βυζαντινούς ψαλμούς, μελωδίες από την παράδοσή μας όσο και επωνύμων συνθετών για σόλο φωνές, πιάνο, Χορωδία ομοίων φωνών και Συμφωνική Ορχήστρα. Η συνολική διάρκεια του έργου είναι πενήντα (50) περίπου λεπτά. 
Πιο συγκεκριμένα: Μετά από ένα ανάγνωσμα «… ἐτέχθη ὑμῖν σήμερον Σωτήρ, ὃς ἐστι Χριστὸς Κύριος……Καὶ ἐξαίφνης ἐγένετο σὺν τῷ ἀγγέλῳ πλῆθος στρατιᾶςοὐρανίου, αἰνούντων τὸν Θεόν, καὶ λεγόντων· Δόξα ἐν ὑψίστοις Θεῷ, καὶ ἐπὶ γῆς εἰρήνη, ἐν ἀνθρώποις εὐδοκία», η Χορωδία και η Ορχήστρα ερμηνεύουν δύο στίχους από την πεντάφωνη Δοξολογία του Ιακώβου Πρωτοψάλτου, ειρμούς από τις καταβασίες των Χριστουγέννων, το κοντάκιον και το απολυτίκιον των Χριστουγέννων. Ακολουθούν γνωστές και αγαπημένες μελωδίες από το ελληνικό και διεθνές ρεπερτόριο όπως: Το Τζάκι, Go Tell it On The Mountains, Have Yourself a Merry Little Christmas, Silent Night-Άγια Νύχτα, Every time I feelde spirit, O Holy Night, White Christmas, Χαίρε η γη κι οι Ουρανοί, Ο μικρός τυμπανιστής, Κάλαντα Χριστουγέννων Αθήνας - Κέρκυρας, Κάλαντα Πρωτοχρονιάς - Πόντου, Jingle bells. 
Το έργο παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017 στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας.
Συντελεστές της εκδήλωσης ήταν η Παιδική Νεανική Συμφωνική Ορχήστρα "Ν. Πατρικίδου", σε Διδασκαλία - Διεύθυνση Νίνας Πατρικίδου και η Παιδική & Γυναικεία Χορωδία «Καλλιτεχνήματα», σε Διδασκαλία – Διεύθυνση Μαρίας Μιχαλοπούλου. 
Σόλο φωνές: Ρέα Βουδούρη, Κατερίνα Μποτόνη Κούρατζ, Γιούλη Φιλιππίδου. 
Πιάνο: Λίνα Ντεμίρη, Μαριάνα Σπυράκου.
Την συναυλία διοργάνωσαν - για φιλανθρωπικό σκοπό - το Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και η Λέσχη Πολιτισμού Πειραιά (Ζω στον Πειραιά), υπό την αιγίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. 
Παραθέτουμε εδώ το βίντεο με τις Καταβασίες των Χριστουγέννων, αλλά και στο σχετικό pdf τα λινκς όλων των βίντεο που έχουν ανέβει στο youtube.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails