Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

Η ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ ΠΟΥ ΠΑΣΧΕΙ ΑΝΑΙΤΙΩΣ….

Ο "Αναπεσών" της Ευαγγελίστριας

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Κατανοώ απολύτως όσους δεν καταλαβαίνουν την αντίδρασή μου για την συντελούμενη παραμόρφωση του Μητροπολιτικού Ναού Πατρών. Αντιλαμβάνομαι ότι έχουν πλέον συνηθίσει την Ευαγγελίστρια ως τσαντίρι και λίγο τους νοιάζει αν αυτή η σημερινή κατάσταση έχει σχέση με το σημαντικό αυτό διατηρητέο μνημείο της Πάτρας. 
Η λογική που κυριαρχεί αυτή τη στιγμή στην Ευαγγελίστρια είναι ότι “εμείς είμαστε οι ανακαινιστές και κάνουμε ό,τι θέλουμε. Εμείς αναδεικνύουμε (sic) το μνημείο!” 
Έτσι είναι αν έτσι νομίζουν, όμως η ελαχιστότης μου – ας μου επιτρέψουν - άλλα φρονεί. 
Τι δουλειά έχουν στην Ευαγγελίστρια της Πάτρας τα προσκυνητάρια της Παναγίας της Γερόντισσας, της Γοργοϋπηκόου, του Αγίου Λουκά Κριμαίας και δεν ξέρω ποιών άλλων αγίων; ΚΑΜΙΑ! Είναι εκεί λόγω ιδεοληψίας αυτών που τα τοποθέτησαν, διότι τους φαίνονταν …λίγα – φευ! - τα παλιά προσκυνητάρια. 
Γιατί να αγιογραφηθεί το ιερό Βήμα που δεν είχε αγιογραφηθεί επί 170 χρόνια; Γιατί έτσι έκριναν οι άσχετοι ιθύνοντες. Και επέβαλαν την ασχετοσύνη τους. Εδώ έχει ευθύνη και η Εφορεία Αρχαιοτήτων και το Κ.Α.Σ. και δεν ξέρω ποιος άλλος που έδωσαν τη σχετική άδεια. Πολύ θα ήθελα να γνωρίζω το «επιστημονικό» σκεπτικό της αδειοδότησης.


Αν οι τοιχογραφίες του ιερού Βήματος έχουν άδεια, η τοιχογραφία «Ο Αναπεσών», πάνω από την κεντρική πύλη του ναού, δεν έχει. Είναι παράνομη και πρέπει να σβηστεί αμέσως. Το θέμα – για όποιον γνωρίζει - είναι απολύτως βυζαντινό και δεν μπορεί να υφίσταται σ’ ένα δυτικότροπο ναό. Το γεγονός της ενοχής για την συγκεκριμένη τοιχογραφία αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι την …κρύβουν οι ιθύνοντες, δηλ. δεν την εμφανίζουν στο διαδίκτυο και αποφεύγουν συστηματικά να αναφέρονται σ΄ αυτήν. Κανονικά η Εφορεία Αρχαιοτήτων θα πρέπει να προχωρήσει στις δέουσες ενέργειες για την απομάκρυνση της τοιχογραφίας, η οποία είναι και άτεχνη.  
Ο μόνος «Αναπεσών» που υπάρχει στην Ευαγγελίστρια είναι ο αντίλαλος της φωνής του μακαριστού Μητροπολίτου Πατρών Νικοδήμου, ο οποίος από τον θρόνο του Μητροπολιτικού Ναού κάθε Μ. Παρασκευή βράδυ, στην Ακολουθία του Επιταφίου, έψαλε με ενθουσιασμό το ιδιόμελο των Αίνων σε ήχο β’: «…αναπεσών κεκοίμησαι ως λέων. Τις εγερεί σε Βασιλεύ, αλλ’ ανάστηθι αυτεξουσίως…». 
Η Ευαγγελίστρια δεν γεννήθηκε στις μέρες μας. Είναι εκεί 170 χρόνια. 
Με ενδιαφέρει να διασωθεί η ιστορική μνήμη του ναού και να αποτραπεί η διάσπαση μιας συνέχειας. Γνωρίζω ότι αυτό λίγους ενδιαφέρει, αλλά το επ’ εμοί επιμένω διότι μνημεία σαν την Ευαγγελίστρια ανήκουν στην συλλογική συνείδηση της πόλης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails