Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

π. ΛΙΒΥΟΣ: Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟΥ


Ο κληρικός Χαράλαμπος Παπαδόπουλος (π. Λίβυος) επειδή δεν άντεξε μία και μόνη διαφορετική γνώμη - αυτήν της ελαχιστότητός μου - εξέδωσε "οδηγία προς ναυτιλλομένους" ήτοι νότα προς τους πιστούς του, για το πώς να αντιμετωπίσουν το "αρρωστημένο παιγνίδι" μου. 
Την παραθέτω αυτούσια, όπως την ανήρτησε στην σελίδα του στο facebook. 
"Θερμή παράκληση προς όσους πραγματικά με αγαπάτε. ΔΕΝ ΘΕΛΩ να απαντήσει ή να στείλει κανείς σας, σχόλια ή κείμενα υπέρ μου, σε σαιτ ή προφίλ ή blog που με κατηγορούν ή σχολιάζουν. Ούτε ένας, ούτε ένα μύνημα.Τίποτα. Είμαστε Χριστιανοί, δείξε το άλλο ήθος!!!!!! Οχι μάχες, οχι σχόλια, οχι φανατισμοί, οχι προσωπολατρείες. Σας παρακαλώ μην παίζεται το αρρωστημένο παιγνίδι τους. Το κάνουν επίτηδες για να σας παρασύρουν και έπειτα να λένε οτι ολοι εσείς είστε φανατικοί και προσωπολάτρες, χειραγωγούμενοι, δίχως κρίση και κριτήρια. Ενω είστε πονεμένοι καθημερινοί άνθρωποι που αγαπάτε τον Θεό, την εκκλησία, τον Χριστό, την ζωή. Μην στείλετε τίποτα σε κανένα. Αγάπη, σιωπή, προσευχή, ο Θεός εαν θέλει και πρέπει εχει τρόπους να απαντήσει. Αλλιώς οτι κάνουμε εδω θα καταρεύσει, και καλά θα κάνει!!! Μην απαντάτε, μην στέλνετε μηνύματα σε κανέναν. Μην δίνετε υπόσταση σε σκιές που μάχονται με τον ευατό τους. Εαν χρειαστεί θα σιωπήσω εγω και δεν θα ξαναγράψω τίποτε και ολα θα είναι ήσυχα και ομορφα. Οχι εσείς στο παιγνίδι τους, εσεις είστε ο λαός του Θεού που σας ταλαιπωρούν. Και σας ζητώ εγώ συγνώμη. Δείξτε το ήθος του Χριστιανού, δείξτε ότι είστε ελεύθεροι άνθρωποι, δεν είστε προσωπολάτρες και φανατικοί. Φανερώστε με τις πράξεις σας οτι στην λεκτική βία και στην τρομοκρατία απαντάμε με αγάπη και σιωπή. Η σιωπή είναι η πιο δυνατή κραυγή. Δείξτε οτι ενας αλλος κόσμος ειναι δυνατός, οτι οι άνθρωποι της εκκλησίας είναι άνθρωποι σοβαροί, ώριμοι, σκεπτόμενοι, αγαπούν, συγχωρούν, αποδέχονται, κατανοούν. Μην ντύνουμε την επιθετικότητα και την απωθημενη βία μας με εκκλησιαστικό μανδύα. Υπάρχει μια κατηγορία ανθρωπων που ζει μεσα απο τις συγκρούσεις δεν ζει χωρίς "Βαρβάρους....". Μην γινόμαστε ίδιοι. Οχι!!! εμείς ζούμε με αγάπη και ησυχία. Αντέχουμε στην ησυχία τον εαυτό μας. Δεν ψάχνουμε εχθρούς. Κατεβείτε στην ησυχία της καρδιάς σας, αφήστε την φασαρία του νου. Οσοι με αγαπάτε σας παρακαλώ ουτε μια λέξη, ούτε μια φράση, ουτε ενα μήνυμα. Οτι χρειάζεται θα το αντιμετωπίσω μόνος μου, με σιωπή και περισυλλογή. Κάθε δοκιμασία κρατάει ενα ΔΩΡΟ ας δω και εγω λοιπόν, τι θέλει ο Θεός να μου πει..... Γιατί σιγουρα κάτι μου ψυθυρίζει. Εαν είμαι λάθος, θα αποσυρθώ."
Συμπέρασμα: 
Για όποιον καταλαβαίνει ελληνικά το παραπάνω κείμενο, τόσο από θεολογικής αλλά και γενικότερης σκοπιάς, είναι ένα μνημείο ολοκληρωτικού λόγου!
Θέλει τους πιστούς του αφιονισμένους. 
Απ' αυτή την άποψη ευχαριστούμε τον π. Λίβυο γιατί μας αποκάλυψε τον αληθινό εαυτό του. 

4 σχόλια:

"Εἷς ἀδελφὸς διὰ Χριστὸν σαλός". είπε...

Φίλτατε Παναγιώτη, Χαίρε εν Κυρίω πάντοτε.
Κρατώ την κατακλείδα του σχολίου του π. Λιβύου: "Εάν είμαι λάθος, θα αποσυρθώ". Τα ελληνικά του θυμίζουν λίγο "μεταφρασμένα γερμανικά ή αγγλικά" διότι η φράση "είμαι λάθος" είναι μεταφραστικό δάνειο από την αγγλική. Οι Έλληνες λέμε "κάνω λάθος". Θα του απαντήσω λοιπόν με μία γερμανική ρήση: "Όποιος λέει ό,τι θέλει, θα ακούει και όσα δεν θέλει". Ο πατήρ φρονεί ότι μπορεί να λέει ό,τι θέλει και να ακούει ό,τι θέλει. Και τα δικά μου δικά μου και τα δικά σου δικά μου... καλύτερα λοιπόν "να αποσυρθεί" και να περιοριστεί στα αυστηρώς ιερατικά του καθήκοντα. Αν θέλει να παραστήσει τον κατά κόσμον "πνευματικό άνθρωπο", πρέπει πρώτα να μάθει ότι σε κάθε λόγο υπάρχει αντίλογος, ότι παρουσιάζουμε επιχειρήματα για να υποστηρίξουμε τις θέσεις μας και ότι ΟΤΑΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΝΕΙ ΛΑΘΟΣ, το παραδεχόμαστε. "Ηθική ανδρεία" το έλεγε ο Άγιος Νεκτάριος πάτερ μου... αλλά φαίνεται ότι πρέπει να αναζητήσετε αμφότερα: και το ήθος και η ανδρεία.
Με δεδομένο ότι κρατάτε τον ιερατικό σας λόγο δεν θα απαντήσετε, σας εύχομαι "Καλό ταξίδι κι αέρα στα πανιά σας!

Unknown είπε...

Γλυκανάλατος λόγος, περιγραφικός, ευχετικός, ένα πνευματικό παραμύθι. Δεν βρίσκω στο λόγο του π. Λίβυου, καθώς και άλλων γνωστών κληρικών που έγιναν διάσημοι μέσα από το ξεσήκωμα των πιστών, ένα βάθος.

Βάθος είναι η συνάντηση με τη σκέψη του π. Ιωάννη Χρυσαυγή, π. Παντελεήμονα Μανουσάκη, π. Νικολάου Λουδοβίκου, π. Φιλόθεου Φάρου. Φιλοσοφημένος λόγος με άλλα λόγια. Δεν επιπλέεις. Βυθίζεσαι...

Ανώνυμος είπε...

Τι εννοει με την φραση "λεκτικη βια και τρομοκρατια" ? Εις τι αναφέρεται?

Ανώνυμος είπε...

Είναι αστείο να λέτε οτι ο λόγος του πατέρα Λίβυου δεν εχει βάθος. Αποκλειεται να εχετε διαβασει τα βιβλία του ή να εχετε ακούσει ομιλίες. Μα ειναι ο ανθρωπος που κοινώνησε στον απλό κόσμο σπουδαίες προσωπικότητες. Ζουμπουλάκη, Λορεντζάτο, Καραπάνου, Ελυτη, Δημουλά κ.α απο Θεολογια Ζηζιούλα, Γιανναρα, Σμέμαν, π. Φιλοθεο Φάρο. Μαθητης του παπα Μιχάλη καρδαμάκη και π. Αντωνίου Ρωμαίου. Μελος της ομαδας των κληρικών στην Συνάντηση του Χαλανδριου. Τα βιβλια του παρουσιασαν π. Βαρναβας Γιαγκου, Χρυστ. Σταμούλης, καθηγητες Πανεπιστιμίων. Το τελευταιο του βιβλιο ειναι αφιερωμένο στο Σταυρο Ζουμπουλακη. Στην παρουσίαση ηταν εκει ο ιδιος και μιλησε για τον παπα Λίβυο. Γραφτηκαν αρθρα για αυτον στο Φρεαρ απο διαπρεπή Μιχαλη Παγκαλο, εχει γραψει ατην Συναξη, στο Ψυχής Δρομοι σε σπουδαια συνεδρια και περιοδικα υπαρχουν δημοςιεύςεις του. Σε Πολυτεχνεια σε ολη την Ελλαδα....... να πω κι αλλα;;;;
Πραγματικά τι λέτε για τον ανθρωπο αυτο; εχετε διαβασει; εχετε ακουσει ομιλιες του; ξεχνάτε οτι ειναι παπας; ποιμένας και κοινωνει απλα με τον κόσμο; Ειναι ποιμένας οχι ακαδημαικός. Σε μια συνάντηση φιλων που είχαμε ο Ζουμπουλάκης ειπε: 0 παπα λίβυος λεει οτι και εμεις μονο που εχει το χάρισμα να το δίνει μασημένο στο λαό. Αυτο δε το καταφεραμε εμείς..... Συνεχίζοντας ο Σταύρος, "σε αυτο τον βοήθησε οτι βρεθηκε χρονια ποιμένας σε χωριο. Επρέπε να μαθει να κοινωνεί υψηλό λόγο με απλό τροπο....."""

Με ολο το σεβασμό αλλα ο π. Λίβυος οχι μονο δεν ειναι επιφανειακός αλλα εχει απίστευτο βάθος. Γιατι κανει κατι μοναδικό. Παιρνει σπουδαιες αλήθειες και τις κανει απλες για τους πολλούς.

Related Posts with Thumbnails