Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

Michail Travlos: PROGRESSIONS


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Ο ψηφιακός δίσκος Progressions, περιλαμβάνει σε πρώτη παγκόσμια ηχογράφηση, έργα του συνθέτη και καθηγητή ανώτερων θεωρητικών Μιχάλη Τραυλού για σόλο φλάουτο, φλάουτο και άρπα και φλάουτο με κιθάρα. Το CD είναι αντιπροσωπευτικό της εργασίας του Μ. Τραυλού στα όργανα φλάουτο και κιθάρα και καλύπτει ένα ευρύ χρονικό φάσμα, από το 1983 έως σήμερα. 
Το έργο Forest Birds Arias, για σόλο φλάουτο (2003 και 2015), και μάλιστα σε διάφορες εκδοχές του οργάνου (piccolo, alto flute, bass flute) είναι ένα έργο που ο συνθέτης είχε επεξεργαστεί παλαιότερα και σε μία πρωτοποριακή μορφή: Three forest bird arias for flute (alto flute), natural sounds, electronics and video art. Εδώ ηχογραφείται …γυμνό, χωρίς, δηλαδή, τους φυσικούς ήχους και φυσικά χωρίς το video art – το οποίο αποτελεί μία ακόμα δεξιότητα του Μιχάλη Τραυλού – και αναδεικνύεται μια σύγχρονη συνθετική ματιά στο υλικό που προσφέρει το τιτίβισμα των πουλιών, ένα άκουσμα απολαυστικό για όλους τους ανθρώπους. 
Η αναζήτηση του συνθέτη στον κόσμο των ήχων των πουλιών αποτυπώνεται με ενάργεια και στο έργο Five Birds of the Wild Forest for solo flute (2016). Πρόκειται για πέντε «τιτιβίσματα» συγκεκριμένων πουλιών, δηλαδή για πέντε – ενός λεπτού κομμάτια – για φλάουτο σόλο. Στο έργο GBR for flute (alto flute) and harp (2016), έχουμε μια πραγματικά θαυμαστή συνομιλία φλάουτου και άρπας, ερμηνευμένη από δύο σημαντικές σολίστ: την Ιβόνα Γκλίνκα και την Anna Sikorzak – Olek στην άρπα. Ο συνδυασμός των δύο οργάνων έχει δώσει εξαιρετικές μουσικές διαχρονικά, αλλά αποτελεί και μία πρόκληση για την σύγχρονη μουσική δημιουργία. Ο Μ. Τραυλός αξιοποιεί μεθοδικά όλες τις σύγχρονες τεχνικές για την σύνθεση μικρών, αισθαντικών κομματιών για τα δύο αυτά όργανα. 
Το έργο The Castle of Kwidzyn for solo alto flute (2013), έχει παρουσιάσει ο συνθέτης σε συναυλίες με σολίστ την Ιβόνα Γκλίνκα και video art. Το κάστρο του Kwidzyn βρίσκεται στην Βόρεια Πολωνία και η ιστορία του αρχίζει τον 13ο αιώνα. Ο συνθέτης την …διατρέχει σ’ αυτή την σύνθεσή του, με οδηγό το φλάουτο που ξέρει να αφηγείται καλά!


Η κιθάρα είναι ένα όργανο που έχει απασχολήσει ιδιαιτέρως τον Μ. Τραυλό και πολλοί σπουδαίοι έλληνες κιθαριστές παίζουν τις συνθέσεις του για κιθάρα, καθώς παρουσιάζουν ξεχωριστό δεξιοτεχνικό και ηχοχρωματικό ενδιαφέρον. Στον δίσκο περιλαμβάνονται τα Duetti για φλάουτο και κιθάρα (1996), τα οποία ερμηνεύουν υποδειγματικά η Ιβόνα Γκλίνκα και ο Άγγελος Μπότσης. 
Στο CD υπάρχουν και οι Progressions για σόλο φλάουτο, αφιερωμένες από τον συνθέτη στην σύζυγό του Ιβόνα Γκλίνκα. Να σημειώσουμε ότι ο Μ. Τραυλός έχει ασχοληθεί με Progressions για σόλο όργανο από το 1983 - για σόλο όμποε - που το 2007 έγιναν για σόλο φλάουτο. 
Η Ιβόνα Γκλίνκα παραμένει η σταθερή αξία στην υπόθεση «φλάουτο στην ελληνική μουσική». Είναι σίγουρο ότι η ουσιαστική συμβολή της θα αποτιμηθεί όπως πρέπει, στο μέλλον.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails