Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Ο ΜΑΝΟΛΗΣ ΧΑΤΖΗΓΙΑΚΟΥΜΗΣ ΤΙΜΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΟ ΑΡΙΣΤΕΙΟ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ (ΦΩΤΟ)


Του Π.Α. Ανδριόπουλου 
To 2005 o γνωστός φιλόλογος Μανόλης Χατζηγιακουμής βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για την δουλειά του πάνω στις – ιστορικές πλέον – ηχογραφήσεις εκκλησιαστικής μουσικής. Ο ίδιος είπε σε μια μεγάλη συνέντευξή του στο BHMagazino το 2006:
«Έχει απονεμηθεί ειδικό βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών και για τις δύο "εθνικής σημασίας μουσικοφιλολογικές Σειρές", όπως τις χαρακτηρίζει. Είναι πράγματι μια υψηλή τιμητική διάκριση. Η βράβευση, αποτελεί πρώτιστα αναγνώριση του ειδικού αυτού πνευματικού και καλλιτεχνικού τομέα του Ελληνισμού, των μεγάλων και άγνωστων εκκλησιαστικών συνθετών, και κυρίως των μεγάλων παραδοσιακών ψαλτών και των λοιπών άξιων συντελεστών. Και να προσθέσω ότι: το πλούσιο ρεπερτόριο, οι παραδοσιακοί ψάλτες, η φιλολογική δομή, η ιστορική τεκμηρίωση, η ηχητική ποιότητα, η άρτια εμφάνιση, επιπλέον ο μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας και η στήριξη της Πολιτείας, όλα αυτά προσδίδουν πράγματι στις Σειρές "Μνημεία" και "Σύμμεικτα" τα χαρακτηριστικά Εθνικής Έκδοσης...». 


Δώδεκα χρόνια μετά, δηλαδή σήμερα Τρίτη 21 Μαρτίου 2017, ο Μανόλης Χατζηγιακουμής τιμήθηκε για το σύνολο του φιλολογικού του έργου – από την διατριβή του για τον Διονύσιο Σολωμό μέχρι την πρόσφατη μετάφραση στην «Οδύσσεια» του Ομήρου - με το Αριστείο των Γραμμάτων της Ακαδημίας Αθηνών, διάκριση που απονέμεται σε μελετητές των ελληνικών γραμμάτων, οι οποίοι «παράλληλα προς το σύνολο του προγενέστερου σπουδαίου έργου τους, συμβάλλουν μεγάλως και με έργο που συνετελέσθη κατά την τελευταία τετραετία στην πρόοδο των ελληνικών γραμμάτων». 
Στην πανηγυρική Συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, που πραγματοποιήθηκε απόψε μίλησε θαυμάσια ο ακαδημαϊκός Άγγελος Δεληβορριάς, για πολλά χρόνια διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, με το οποίο ταυτίστηκε, θα λέγαμε. 
Ο Άγγελος Δεληβορριάς ανέπτυξε με υπέροχο τρόπο το θέμα: «Ο Ελληνικός Πολιτισμός της Προεπαναστατικής περιόδου ως βασικός συντελεστής του αγώνα της Ανεξαρτησίας». 
Στη συνέχεια ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Βασίλειος Πετράκος έκανε την έκθεση απονομής του Αριστείου των Γραμμάτων, το οποίο παρέλαβε στη συνέχεια ο Μανόλης Χατζηγιακουμής καταχειροκροτούμενος. 
Την τελετή άνοιξε και έκλεισε ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Λουκάς Παπαδήμος, ενώ παρέστη και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, φίλος του Μ. Χατζηγιακουμή από τα φοιτητικά χρόνια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails