Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΟ AN ART ΜΕ ΠΑΤΡΙΝΟΥΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΚΑΙ ΠΟΙΗΤΕΣ

φωτογραφίες: Σπύρος Χαμπίπης

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016 στον χώρο τέχνης και πολιτισμού AN ART στην Πλάκα, η πρώτη εκδήλωση της σειράς «ΠΑΤΡΙΝΟΙ ΣΥΝΘΕΤΕΣ – ΠΑΤΡΙΝΟΙ ΠΟΙΗΤΕΣ», που διοργανώνει το Καλλιτεχνικό Σύνολο ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου. 
Οι ποιητές Διονύσης Καρατζάς, Γιώργος Κοζίας και Κώστας Λογαράς, ταξίδεψαν από την Πάτρα στην Αθήνα, και διάβασαν οι ίδιοι ποιήματά τους. Ο Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος επέλεξε και διάβασε ποιήματα των Δημήτρη Κάββουρα και Βασίλη Λαδά. 
Η Δάφνη Πανουργιά (τραγούδι) και ο Μάριος Καζάς (πιάνο), ερμήνευσαν τραγούδια παλιών πατρινών συνθετών που δεν ακούγονται πλέον και τα οποία εντόπισε η πολυχρόνια έρευνα του Π. Ανδριόπουλου πάνω στην λόγια πατρινή μουσική παράδοση. Ακούστηκαν τραγούδια των: Δημήτρη Λιάλιου (1869-1940), Ελένης Λαμπίρη (1889-1960), Αντιγόνης Παπαμικροπούλου (1889-1980), Θεόφιλου Κάββουρα (1930-1974), Ανδρέα Νεζερίτη (1897-1980). Ο Μάριος Καζάς ερμήνευσε και δύο χορούς του Α. Νεζερίτη, από το έργο «Πέντε Χοροί» για σόλο πιάνο. 
Αναμφισβήτητα η εκδήλωση ήταν ένας ύμνος στην Πάτρα και τον διαχρονικό πολιτισμό της, ενώ ο χώρος που πραγματοποιήθηκε (ένα αναπαλαιωμένο νεοκλασικό της Πλάκας) παρέπεμπε στην αστική Πάτρα του 19ου αιώνα. 
Η εκδήλωση θα επαναληφθεί την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου στις 8:30 το βράδυ, στον ίδιο χώρο (AN ART, Μονής Αστερίου Τσαγκάρη 4, Πλάκα).


ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΜΟΣΧΑΣ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΑ 70ά ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΤΟΥ ΡΩΣΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ


Δημήτρης Μπαλτάς
Ἐκδόσεις Журнал Московской Патриархии, τ. 11, Nοέμβριος 2016, σελ. 95 
Τό τρέχον τεῦχος τοῦ «Περιοδικοῦ τοῦ Πατριαρχείου τῆς Μόσχας» εἶναι ἐξ ὁλοκλήρου ἀφιερωμένο στήν συμπλήρωση τοῦ 70οῦ ἔτους τοῦ Πατρ. Μόσχας καί Πασῶν τῶν Ρωσιῶν Κυρίλλου. 
Στίς σελίδες τοῦ περιοδικοῦ θά δεῖ ἕνα πλούσιο φωτογραφικό ὑλικό πού ἀφορᾶ τήν ἐκκλησιαστική καί τήν κοινωνική δράση τῆς σύγχρονης Ρωσσικῆς Ὀρθόδοξης Ἐκκλησίας καί τοῦ ἰδίου τοῦ πατριάρχου Κυρίλλου (ἐνδεικτικῶς σσ. 20-21, 26-27, 42-43, 65-67, 71, 74-75), καθώς καί στίς ἐπαφές του μέ τόν προκαθήμενο τῆς Ρωμαιοκαθολικῆς Ἐκκλησίας (σ. 45, σ. 51). Ἐντυπωσιακή, καί μάλιστα καί γιά ἱστορικούς λόγους, εἶναι ἡ φωτογραφία (σσ. 54-55) στήν ὁποία παρουσιάζεται τό σύνολο τῶν ἱεραρχῶν τῆς Ρωσσικῆς Ὀρθόδοξης Ἐκκλησίας. 
Μεταξύ τῶν κειμένων τοῦ τεύχους θά ἀναφέρω τήν ὁμιλία (14.12. 2014) τοῦ πατρ. Κυρίλλου μέ τίτλο «Οἱ χριστιανοί καί ἡ Ἐκκλησία πρέπει νά ἀγωνίζονται μέ τήν ἁμαρτία» (σσ. 16-17). 
Ἐξ ἄλλου, ἐνδιαφέρον παρουσιάζει τό ἄρθρο (σσ. 58-64) μέ τίτλο «Μητρ. Κύριλλος, ὁ νεότερος πρύτανης στήν θεολογική Ἀκαδημία τοῦ Λένινγκραντ» πού ὑπογράφει ὁ καθηγητής τῆς Ἐκκλησιαστικῆς Ἱστορίας Μ. Σκαρόφσκυ. 
Εἶναι εὐνόητο ὅτι ἀκόμη καί μέ τό ἀφιερωματικό αὐτό τεῦχος ὑπογραμμίζεται καί ἀναδεικύνεται ἡ δράση τῆς Ἐκκλησίας στήν σημερινή Ρωσσία καί ἀσφαλῶς ἡ καθοριστική παρουσία τοῦ πατρ. Κυρίλλου.

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

ΤΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΑ ΤΩΝ ΒΑΣΙΛΕΩΝ ΠΡΟΣΕΧΩΣ ΑΠΟ ΤΟ "ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ"


Π.Α. Ανδριόπουλος
Τον Ιανουάριο στην Μουσική Βιβλιοθήκη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, θα παρουσιάσω ίσως την πιο …rock εκδήλωσή μου μέχρι τώρα, ήτοι «Τα Πολυχρόνια των Βασιλέων». 
Μία διάλεξη από μένα, που θα αποτελεί μια ιστορικομουσικοφιλολογική προσέγγιση του είδους των Πολυχρονίων των Βασιλέων, και το ανάλογο μουσικό μέρος με χαρακτηριστικά παραδείγματα. 
Θα περιοριστώ στο νέο ελληνικό κράτος, γιατί το θέμα είναι τεράστιο. Στο Βυζάντιο και την Οθωμανική περίοδο θα κάνω μια συνοπτική αναφορά, για να δείξω την προέλευση και διάρκεια του είδους. 
Δείτε τις σχετικές με τα πολυχρόνια των σουλτάνων αναρτήσεις μας.
- Το Πολυχρόνιο του Σουλτάνου
- Πολυχρονισμοί στον Σουλτάνο από εκκλησιαστικούς συνθέτες
Χάρηκα διότι φίλοι μουσικολόγοι αντελήφθησαν την αξία του πράγματος και με ενεθάρρυναν στην πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης. 
Παραθέτω εδώ, όλως ενδεικτικώς, δύο πολυχρονισμούς Βασιλέων. Έναν βυζαντινό, με τον αείμνηστο άρχοντα της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Θρασύβουλο Στανίτσα και έναν ευρωπαϊκό με χορωδία από μονωδούς της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

 

Συνθέτης του τετράφωνου Πολυχρονισμού: Λευτέρης Σπίνουλας. Ακούγεται η ανδρική πολυφωνική χορωδία του Αγίου Ιωάννη Γαργαρέττα Αθηνών (επί της Βεϊκου) με μαέστρο τον Λευτέρη Σπίνουλα, σολίστ τενόρο και μουσικό σκηνοθέτη της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ο οποίος και τραγουδά στο ηχητικό απόσπασμα ως πρώτος τενόρος.
Στην εν λόγω χορωδία τραγουδούσαν κατά βάσει γνωστοί καλλιτέχνες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Μερικά ονόματα των συμμετεχόντων: Λευτέρης Σπίνουλας, Δημήτρης Καβράκος, Βασίλης Κουντούρης - Φλαμπουριάρης, Πέτρος Τζαφέρης, Γιάννης Ρούσης, Γιώργος Σκουτέλης, Κωνσταντίνος Μπαλάνος, Άγγελος Τσαγκαρόπουλος, Νίκος Χανδέλης, Γιάννης Τσιμίνος, Γιώργος Καλογήρου και άλλοι. 

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ "ΑΡΤΟΥ ΖΩΗΣ"


Χάρη στην ακατάβλητη εργατικότητα και μεθοδικότητα του Σταύρου Ζουμπουλάκη, πραγματοποιήθηκε και φέτος το καθιερωμένο συνέδριο του "Άρτου Ζωής" – το έβδομο κατά σειρά – το οποίο είχε ως θέμα την αγάπη. 
Οι εργασίες του συνεδρίου διεξήχθησαν την Παρασκευή 25 και το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016 στην Αίθουσα Λόγου της Στοάς του Βιβλίου. Να θυμίσουμε ότι ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, ως πρόεδρος του Άρτου Ζωής, καταφέρνει κάθε χρόνο να μας δίνει τα πρακτικά του προηγούμενου συνεδρίου. Έτσι και φέτος, έχουμε ανά χείρας τον καλαίσθητο τόμο με τις εισηγήσεις του περσινού έκτου συνεδρίου, με θέμα: «Θρησκεία και Πολιτική». 
Φυσικά και το φετινό συνέδριο ήταν όπως και τα προηγούμενα, δηλαδή υψηλού επιπέδου και με ουσιαστικό περιεχόμενο. 
Στέκομαι – ενδεικτικά – στην μεσημεριανή συνεδρία του Σαββάτου 26 Νοεμβρίου.


Μίλησαν: 
- Ο π. Δημήτριος Μπαθρέλλος, σύμβουλος καθηγητής στο ΕΑΠ, με θέμα: Η άσκηση ως αγάπη στη θεολογία του αγίου Μαξίμου του Ομολογητή. 
- Ο Γιάννης Δημητρακόπουλος, επίκουρος καθηγητής φιλοσοφίας και θεολογίας Παν/μίου Πατρών, με θέμα: Οι quaestiones περί αγάπης (qu. 23-27) και ελεημοσύνης (qu. 32) στη Summatheologiae του Θωμά Ακυινάτη και η πρόσληψή τους από τον Γεώργιο Σχολάριο 
- Ο Γιώργος Βλαντής, διευθυντής του Συμβουλίου των Εκκλησιών της Βαυαρίας, με θέμα:   Αγάπη, έρωτας και θάνατος στον Ντήτριχ Μπονχαίφφερ. 
Ήταν τρεις διαφορετικού ύφους εισηγήσεις, αλλά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.


Ο Γιώργος Βλαντής από το Μόναχο μας εισήγαγε με μοναδικό τρόπο στην σκέψη του μεγάλου εκείνου θεολόγου και μάρτυρα Ντήτριχ Μπονχαίφφερ. σχετικά με το πώς αντιλαμβανόταν την αγάπη, ως δράση και ευθύνη. 
Με την έκδοση των πρακτικών θα έχουμε ένα τόμο – οδηγό για την αγάπη, που τόσο παρεξηγείται σήμερα στην Εκκλησία, λόγω της αλλοίωσης των κριτηρίων.
Π.Α.Α.



Η ΠΑΤΡΙΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟ AN ART (ΦΩΤΟ)

φωτογραφίες: Σπύρος Χαμπίπης

Η χθεσινή Πατρινή Μουσική Ποιητική στο AN ART στην Πλάκα, είχε αλήθεια και αγάπη. Για την μουσική, την ποίηση, την Πάτρα.
Ευχαριστώ θερμά τους φίλους ποιητές Διονύση Καρατζά, Γιώργο Κοζία και Κώστα Λογαρά, οι οποίοι υπεβλήθησαν στον κόπο και ήλθαν από την Πάτρα στην Αθήνα και διάβασαν ποιήματά τους, συμμεριζόμενοι το πάθος μου γι' αυτή την άλλη Πάτρα.
Ευχαριστώ τους, επίσης, φίλους ποιητές Δημήτρη Κάββουρα και Βασίλη Λαδά, για την εμπιστοσύνη τους να ανθολογήσω και να διαβάσω ποίησή τους. 
Ευχαριστώ την Δάφνη Πανουργιά και τον Μάριο Καζά, που ερμήνευσαν εξαιρετικά τους αγαπημένους μου παλιούς Πατρινούς συνθέτες. 
Και βέβαια ευχαριστώ το ακριβό κοινό που με ευλάβεια συμμετείχε σ' αυτή την Πατρινή Λειτουργία. 
Η αρχή έγινε.
Την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου στις 8.30 το βράδυ επαναλαμβάνουμε το πρόγραμμα αυτό στο AN ART και συνεχίζουμε ...Πατρινά και το 2017. 
Π.Α.Α.


Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ AN ART ΣΤΗΝ ΠΛΑΚΑ ΜΕ ΠΑΤΡΙΝΟΥΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΚΑΙ ΠΟΙΗΤΕΣ


Σήμερα Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016 στις 8.30 το βράδυ, στον Χώρο Τέχνης και Πολιτισμού AN ARΤ, Μονής Αστερίου Τσαγκάρη 4, Αθήνα (Πλάκα), το Καλλιτεχνικό Σύνολο «Πολύτροπον» (υπεύθυνος: Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος) ξεκινάει στην Αθήνα σειρά εκδηλώσεων με τον γενικό τίτλο: «ΠΑΤΡΙΝΟΙ ΣΥΝΘΕΤΕΣ – ΠΑΤΡΙΝΟΙ ΠΟΙΗΤΕΣ». 
Η πρώτη από αυτές τις εκδηλώσεις Πατρινής μουσικής και ποίησης περιλαμβάνει ποιήματα των πατρινών ποιητών: 
- Δημήτρη Κάββουρα, από τις συλλογές «Ρομβία» και «Εύθετος χρόνος» 
- Διονύση Καρατζά, από τις συλλογές «Απ’ το μισό παράθυρο», «Ακοιμήτων», «Πότε μίλα πότε φίλα», «Χωρίς εδώ», «Ταξίδια εσωτερικού» 
- Γιώργου Κοζία, από την υπό έκδοσιν συλλογή «Πολεμώντας υπό σκιάν…» (Ελεγεία και σάτιρες) 
- Βασίλη Λαδά, από τις συλλογές «Απόκρεω» και «Δείπνα» και ένα ανέκδοτο για τα παιδιά πρόσφυγες 
- Κώστα Λογαρά, από την αφήγηση «Σάββατα δίχως μύθο». 
Θα ακουστούν σπάνια έργα για φωνή και πιάνο (τραγούδια και κομμάτια για σόλο πιάνο) των πατρινών συνθετών: 
Δημήτρη Λιάλιου (1869-1940), Ελένης Λαμπίρη (1889-1960), Αντιγόνης Παπαμικροπούλου (1889-1980), Θεόφιλου Κάββουρα (1930-1974), Ανδρέα Νεζερίτη (1897-1980). 
Ερμηνεύουν: 
Δάφνη Πανουργιά, τραγούδι 
Μάριος Καζάς, πιάνο 
Απαγγέλλουν οι ποιητές: Διονύσης Καρατζάς, Γιώργος Κοζίας, Κώστας Λογαράς.
Γενική επιμέλεια – απαγγελία: Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος. 
Η εκδήλωση αποτελεί έναν «διάλογο» του πατρινού χθες, που εκπροσωπούν οι συνθέτες που δεν ζουν πια, και του σήμερα της Πάτρας, το οποίο εκπροσωπούν οι ποιητές της πόλης, που συνεχίζουν να δημιουργούν.
Αλλά ο διάλογος είναι και μεταξύ των ποιητών του χθες και του σήμερα, καθώς τα τραγούδια των Πατρινών συνθετών είναι σε ποίηση σημαντικών ποιητών του χθες. 
Παραθέτουμε στη συνέχεια το πλήρες πρόγραμμα της εκδήλωσης. 


Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ Η ΑΚΟΙΝΩΝΗΣΙΑ ΤΩΝ "ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ" ΑΠΟ ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Σύμφωνα με διάφορα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, το Οικουμενικό Πατριαρχείο προσανατολίζεται στο να θέσει σε ακοινωνησία – προφανώς μονομερώς - ιεράρχες και κληρικούς της Εκκλησίας της Ελλάδος, οι οποίοι με αλλεπάλληλα δημοσιεύματα βάλλουν τόσο εναντίον της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας και των αποφάσεών της, όσο και εναντίον του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, αλλά και του Οικουμενικού Πατριαρχείου γενικώς, κι ας διατείνονται ότι τάχα «σέβονται τον θεσμό». 
Θα ήταν ευχής έργο να συνέβαινε κάτι τέτοιο. Με δεδομένο το γεγονός ότι η Εκκλησία της Ελλάδος για εσωτερικούς λόγους δεν μπορεί να προβεί στην επιβολή επιτιμίων, το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα πρέπει να το πράξει – με το επιτίμιο της ακοινωνησίας - για να διαχωρίσει εντελώς την θέση του από αυτές τις έξαλλες και αλλοπρόσαλλες φωνές, οι οποίες εκθέτουν συλλήβδην την Εκκλησία και διεθνώς. 
Κάποιος κύριος από τον Καναδά δημοσίευσε στο διαδίκτυο κείμενο και μεταξύ των άλλων εκφράζει την απορία του πώς ένας θεολόγος – εννοεί την ελαχιστότητά μου – τόλμησε να γράψει για επιτίμια αφορώντα σε «αγωνιστές της Ορθοδοξίας». Προφανώς δεν κατανοεί τη διαφορά. Αυτοί που για εκείνον είναι «αγωνιστές», για μένα – και όχι μόνο – είναι δυσφημιστές! Οι Πειραιώτες, Καλαβρύτων, Ζήσηδες, Γκοτσόπουλοι, Χιρς, Κωστόπουλοι και οι συν αυτοίς, είναι υπεύθυνοι για το ότι δυσφημείται σήμερα η Ορθοδοξία «τοις έθνεσι». 
Επίσης, η θεολογία τους δεν έχει σχέση – κι ας διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για το αντίθετο – με την ουσία της Ορθόδοξης Θεολογίας, και γι’ αυτό είναι πλέον επιτακτική ανάγκη το Οικουμενικό Πατριαρχείο να διαχωρίσει με κατηγορηματικό τρόπο την θέση του από τους εν λόγω «αγωνιστές». 
Θα είναι μία πράξη πνευματικότητος, που θα δίνει και στην κοινωνία το μήνυμα ότι η Ορθοδοξία αποστρέφεται τον φανατισμό και δεν είναι «κλαμπ σεσωσμένων» ή «αγωνιστών», αλλά ελπίδα και αγάπη. 

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΛΟΓΑΡΑΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΟ AN ART ΜΕ ΤΑ "ΣΑΒΒΑΤΑ ΔΙΧΩΣ ΜΥΘΟ"


Ο Κώστας Λογαράς, αγαπημένος της Ιδιωτικής Οδού, θα συμμετάσχει στην εκδήλωσή μας "ΠΑΤΡΙΝΟΙ ΣΥΝΘΕΤΕΣ - ΠΑΤΡΙΝΟΙ ΠΟΙΗΤΕΣ", το ερχόμενο Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016, στο AN ART στην Πλάκα, διαβάζοντας αποσπάσματα από το βιβλίο του "Σάββατα δίχως μύθο". Μια άκρως ποιητική προσέγγιση της Πάτρας και του μύθου της ως πόλης.
Παραθέτουμε στη συνέχεια την εργοβιογραφία του Κώστα Λογαρά, αλλά και δύο τηλεοπτικές συνεντεύξεις μας μαζί του.
Επίσης, παραπέμπουμε στις αναρτήσεις της Ιδιωτικής Οδού για τον Κώστα Λογαρά εδώ

ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΤΡΙΝΗ ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΤΟ AN ART ΜΕΘΑΥΡΙΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ


«ΠΑΤΡΙΝΟΙ ΣΥΝΘΕΤΕΣ – ΠΑΤΡΙΝΟΙ ΠΟΙΗΤΕΣ» στον Χώρο Τέχνης και Πολιτισμού AN ARΤ, Μονής Αστερίου Τσαγκάρη 4, Αθήνα (Πλάκα).
Αυτή η πρώτη από μία σειρά εκδηλώσεων μουσικής και ποίησης, θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016 στις 8.30 το βράδυ και περιλαμβάνει ποιήματα των πατρινών ποιητών:
Δημήτρη Κάββουρα, Διονύση Καρατζά, Γιώργου Κοζία, Βασίλη Λαδά, Κώστα Λογαρά. 
Θα ακουστούν σπάνια έργα για φωνή και πιάνο (τραγούδια και κομμάτια για σόλο πιάνο) των πατρινών συνθετών: Δημήτρη Λιάλιου, Αντιγόνης Παπαμικροπούλου, Ελένης Λαμπίρη, Θεόφιλου Κάββουρα, Ανδρέα Νεζερίτη. 
Ερμηνεύουν: 
Δάφνη Πανουργιά, τραγούδι 
Μάριος Καζάς, πιάνο 
Απαγγέλλουν οι ποιητές: Διονύσης Καρατζάς, Γιώργος Κοζίας, Κώστας Λογαράς
Γενική επιμέλεια – απαγγελία: Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος


ΔΑΦΝΗ ΠΑΝΟΥΡΓΙΑ 
Σπούδασε Φυσική Αγωγή και Αθλητισμό στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας (Τ.Ε.Φ.Α.Α.) και τραγούδι στο Ωδείο Αθηνών με την Μ. Χαραλαμπίδου. Συνέχισε τις σπουδές της με τον Φραγκίσκο Βουτσίνο και την Δέσποινα Καλαφάτη, ενώ συμμετείχε και σε σεμινάρια τραγουδιού στην Ελλάδα και στη Στουτγκάρδη της Γερμανίας. Ως λυρική τραγουδίστρια έχει συνεργαστεί σε πολλές παραγωγές με τους σημαντικότερους πολιτιστικούς θεσμούς της Ελλάδας: Εθνική Λυρική Σκηνή, Μέγαρο Μουσικής, Εθνικό Θέατρο, Φεστιβάλ Αθηνών, χορωδία της Ε.Ρ.Τ., Χοροθέατρο ΡΟΕΣ, Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, Ορχήστρα των Χρωμάτων (και στο Μουσικό Αναλόγιο της Ορχήστρας των Χρωμάτων στο Ίδρυμα «Μελίνα Μερκούρη» σε επιμέλεια Ιουλίτας Ηλιοπούλου), Μουσικό Σύνολο Μάνος Χατζιδάκις, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Μουσείο Γουλανδρή κ.α. Έχει επίσης συμμετάσχει σε διοργανώσεις – θεσμούς, όπως: Τελετή Αφής Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία με την μεγάλη χορογράφο Μαρία Χορς, Πάτρα - Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2006, Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου κ.α. Με την Χορωδία της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης και διευθυντή τον Μίκη Θεοδωράκη περιόδευσε σε Ευρώπη και Αμερική (1993-96). Τον Ιούλιο του 2011 συμμετείχε στην παράσταση της Ελληνικής ομάδας για τον εορτασμό των 50 χρόνων από την ίδρυση της Ακαδημίας Carl Orff στο Salzburg της Αυστρίας και τον Μάϊο του 2014 τραγούδησε μελοποιημένη ελληνική ποίηση στο Αννόβερο της Γερμανίας. Έχει συνεργαστεί με αρκετούς συνθέτες, ποιητές και τραγουδοποιούς σε συναυλίες, παραστάσεις, τηλεοπτικές εκπομπές και ηχογραφήσεις και έχει τραγουδήσει πολλά έργα ελλήνων συνθετών σε πρώτη εκτέλεση. Διδάσκει Φυσική Αγωγή και Αθλητισμό στη δημόσια Εκπαίδευση και δίδαξε λυρικό τραγούδι για 14 χρόνια στο Δημοτικό Ωδείο Ζωγράφου (Αθήνα). 
ΜΑΡΙΟΣ ΚΑΖΑΣ 
Ένας από τους πιο δραστήριους καλλιτεχνικά Έλληνες πιανίστες της γενιάς του, o Μάριος Καζάς εμφανίζεται διαρκώς στους μεγαλύτερους συναυλιακούς χώρους των Αθηνών καθώς και σε συναυλίες και φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Δραστηριοποιείται εντονότατα στον τομέα της συνοδείας τραγουδιού, των χορωδιών και της μουσικής δωματίου, συνεργαζόμενος επί σκηνής με καλλιτέχνες διεθνούς βεληνεκούς. Ο Μάριος Καζάς ξεκίνησε σπουδές πιάνου στο Αθηναϊκό Ωδείο με την Στέλλα Μακρυγιάννη και συνέχισε ως κάτοχος διαρκούς υποτροφίας στην τάξη της Γιολάντας Σεβέρη. Κατόπιν μελέτησε με την Ντόρα Μπακοπούλου στο Ωδείο Athenaeum και στο Ωδείο Αθηνών, από όπου και απεφοίτησε με Άριστα Παμψηφεί και Α’ Βραβείο Παμψηφεί. Έχει βραβευθεί με Α’ και Β’ Βραβεία σε Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Πιάνου και έχει αποσπάσει Β’ Βραβεία στους Διεθνείς Διαγωνισμούς Πιάνου “Art and Education in the 21st century” και “Apollon”. Το πρώτο του προσωπικό cd με τίτλο “Μποτίλια στο πέλαγο”, σε συνθέσεις Κώστα Μυλωνά, κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 2015, ενώ ερμηνεύει και στα cd “Αλίκη Καγιαλόγλου-Ζωντανή Ηχογράφηση, Ωδείον Ηρώδου Αττικού (2009)” και “A time for us (2012)”. Ο Μάριος Καζάς είναι υποψήφιος διδάκτωρ του τμήματος Νομικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι συγγραφικές του μελέτες δημοσιεύονται σε λογοτεχνικά και επιστημονικά περιοδικά.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΝΤ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΣ 
Γεννήθηκε στην Πάτρα. Σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, βυζαντινή και ευρωπαϊκή μουσική. Το 2004 ίδρυσε το Καλλιτεχνικό Σύνολο «Πολύτροπον», με το οποίο παρουσιάζει στην Ελλάδα και το εξωτερικό πρωτότυπες παραγωγές βασισμένες στην ελληνική ποίηση και μουσική. Ανάμεσά τους: “Το Τετράδιο του Πατριάρχη”, “Ιερατική Ποίηση”, Το μουσικό έργο της Εύας Πάλμερ – Σικελιανού, «Ο Gustav Mahler του Μάνου Χατζιδάκι», «Η Αραπιά του Βασίλη Τσιτσάνη, της Μάτσης Χατζηλαζάρου, του Νίκου Σκαλκώτα και του Μάνου Χατζιδάκι», «Ο Καβάφης της Συρίας και της Μέσης Ανατολής», «Οι μουσικές των Χριστιανών της Μέσης Ανατολής», «Οι Πύρινες Γλώσσες του Γιάννη Χρήστου», «Ο Ρωμανός ο μελωδός του Οδυσσέα Ελύτη», «Ικετηρία» (από το ομώνυμο βιβλίο του Παναγιώτη Ρίζου). Επίσης, έχει πραγματοποιήσει αφιερώματα στον Αντρέι Ταρκόφσκι, στους Ρώσους της Διασποράς, στον Ντμίτρι Σοστακόβιτς κ.ά. Έχει τραγουδήσει έργα σύγχρονων ελλήνων συνθετών και έχει συμπράξει ως σολίστ με διάφορα μουσικά σύνολα. Ασχολείται συστηματικά με την έρευνα της Πατρινής μουσικής παράδοσης (λόγιας και βυζαντινής) και επιμελήθηκε τον ψηφιακό δίσκο με «Κουαρτέτα Πατρινών Συνθετών», που ερμήνευσε το Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο. Ως blogger διατηρεί δύο ιστολόγια: Ιδιωτική Οδός και Φως Φαναρίου (το οποίο καλύπτει αποκλειστικά το Οικουμενικό Πατριαρχείο).

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Η ΣΥΝΘΕΤΡΙΑ ΕΛΕΝΗ ΛΑΜΠΙΡΗ ΚΑΙ Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΘΗΝΑ ΚΑΚΟΥΡΗ


Του Π.Α. Ανδριόπουλου
Η Ελένη Λαμπίρη (1889-1960), κόρη του σπουδαίου Κεφαλλονίτη συνθέτη Γεωργίου Λαμπίρη και της Αγγελικής Λασκαράτου, εγγονή του ποιητή Ανδρέα Λασκαράτου, σπούδασε πιάνο, σύνθεση και διεύθυνση ορχήστρας στη Λειψία (με τον Μαξ Ρέγκερ), την Βιέννη και το Μιλάνο. 
Το 1915 πραγματοποίησε περιοδεία σε πόλεις της Βορείου Ιταλίας και διηύθυνε την Ορχήστρα «Μελολόγων», ερμηνεύοντας δικές της συνθέσεις πάνω σε ποιήματα των Ιταλών Orsini και Siciliani. Συνέθεσε μονόπρακτο μελόδραμα, σε λιμπρέτο του διάσημου Ιταλού ποιητή Luigi Orsini, ενώ η οπερέτα της Iσόλμα παρουσιάστηκε στο Μιλάνο το 1915. Έγραψε, επίσης, την οπερέτα «Αποκρηάτικο Όνειρο», σε λιμπρέτο Γρ. Ξενόπουλου, έργα μουσικής δωματίου και τραγούδια. Για αρκετά χρόνια διηύθυνε το Ωδείο της Φιλαρμονικής Εταιρείας Πατρών, όπου δίδαξε και πιάνο και είχε δεκάδες μαθήτριες. Ξεχωρίζουν τρεις που έχουν ζωηρή την ανάμνησή της και είναι γνωστές στο ευρύ κοινό: η ακαδημαϊκός Γαλάτεια Σαράντη, η συγγραφέας Αθηνά Κακούρη και η αδελφή της ζωγράφος Μαρία Βουδούρογλου. 
Το διήμερο 25-26 Νοεμβρίου 2016, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, θα πραγματοποιηθεί το 8ο Διατμηματικό Μουσικολογικό Συνέδριο, της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας, με το ειδικό θέμα «Επιδράσεις και αλληλεπιδράσεις». Στο συνέδριο αυτό, η Πατρινή μουσικολόγος Βάλια Βράκα, υπεύθυνη Αρχείου Ελληνικής Μουσικής στη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος "Λίλιαν Βουδούρη", θα κάνει ανακοίνωση με θέμα: «Οι απαρχές της ελληνικής οπερέτας: το Αποκρηάτικο Όνειρο της Ελένης Λαμπίρη». 
Την επόμενη μέρα, Σάββατο 26 Νοεμβρίου, στον χώρο τέχνης An Art, με το «Πολύτροπον», θα παίξουμε την «Λήθη» του Λ. Μαβίλη, σε μουσική Ελένης Λαμπίρη. 
Η ξεχασμένη σήμερα Κεφαλληνιακής καταγωγής, αλλά και Πατρινή – αφού εκεί έδρασε και έζησε – συνθέτρια έχει την τιμητική της για ένα διήμερο. 
Παραθέτουμε στη συνέχεια τις αναμνήσεις της συγγραφέως κ. Αθηνάς Κακούρη από την δασκάλα της στο πιάνο Ελένη Λαμπίρη. 


ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΝΗ ΛΑΜΠΙΡΗ 
ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΚΟΥΡΗ 
Φοροῦσε πάντοτε μαῦρα καί κάπως μακριά ροῦχα, μαῦρες κάλτσες καί παπούτσια, ἦταν πολύ ἀδύνατη, ξερακιανή, δέν θυμᾶμαι καμιά καμπύλη ἀπάνω της, καί ψηλή γιά μένα τότε. Σήμερα λογαριάζω πώς θά ἦταν περίπου 1,75, ὄχι περισσότερο, ἀλλά καμπούριαζε. 
Κατοικοῦσε σ’ ἕνα σπίτι κάπου πρός τήν Κορίνθου (;) στό ὕψος τῆς Μιαούλη (;), περίπου σ’ ἐκείνη τήν περιοχή. Ἔμενε μέ τήν μητέρα καί μιά θεία της, πού δέν νομίζω νά κυκλοφοροῦσαν καθόλου, εἶχαν ὅμως χιλιάδες γάτες. Ἡ ἐντύπωσή μου εἶναι ὅτι ἡ κυρία Λαμπίρη τίς συντηροῦσε καί (τώρα πού τά ξανασκέφτομαι καταλαβαίνω πώς γι’ αὐτό) δούλευε πολύ σκληρά καί θά πρέπει νά κουραζόταν πολύ. Τό πρόσωπό της εἶχε τήν γεροντική κιτρινίλα – δέν θυμᾶμαι κἄν τά μάτια της τί χρῶμα εἶχαν. Εἶχε τά μαλλιά της ἕνα κοτσάκι, χωμένο κάπου κάτω ἀπό ἕνα ἀνούσιο μαῦρο καπελλάκι (τότε δέν ἦταν εὐπρεπές νά βγεῖ μιά κυρία ἔξω χωρίς καπέλλο). Εἶχε ἕναν μακρύ ζαρωμένο λαιμό, πού πήγαινε λιγάκι λοξά πρός τά ἐμπρός, γιατί τό κεφάλι της προπορευόταν τοῦ σώματός της (λιγάκι σάν νά εἶχε διαρκῶς τεντωμένον τόν λαιμό της γιά νά δεῖ κάτι μακριά ἐμπρός της – ἐνδεχομένως τήν παρτιτούρα ἀπ’ ὅπου ἡ μαθήτριά της ἔπαιζε ἐνῶ ἡ ἴδια ἦταν καθισμένη δίπλα της;). 
Ἔφθανε πάντοτε στήν ὥρα της γιά τό μάθημα – ἤ μᾶλλον γιά τά τρία μαθήματα, γιατί κάναμε ἡ μιά κατόπιν τῆς ἄλλης, ἡ μεγάλη μου ἀδελφή, ἡ Μαρία, ἡ μεσαία μου ἀδελφή, ἡ Ἀλεξάνδρα, κι ἐγώ. 
Ἡ Μαρία ἔκανε κάμποση πρόοδο, καί μέχρι τήν Κατοχή συνέχιζε, ἔκανε καί θεωρία. Ἀλλά μέσα στόν Πόλεμο καί τήν Κατοχή ὅλα αὐτά δέν ἦταν πλέον δυνατά καί τελικά τά ἐγκατέλειψε καί ἡ Μαρία. 
Ἐγώ ἤμουν τελείως ἀτάλαντη μουσικά. Προσπαθοῦσα νά εἶμαι προετοιμασμένη, νά ἔχω κάμει δηλαδή τίς ἀσκήσεις μου, ἀλλά πρέπει νά ἤμουνα ἕνα μαρτύριο γι’ αὐτήν τήν μουσικά τόσο εὐαίσθητη γυναίκα. Καθόταν στήν καρέκλα, δίπλα στό σκαμνάκι τοῦ πιάνου, καί ἔγερνε ἐμπρός τό κεφάλι καί... ἀποκοιμιόταν. Δηλαδή κοιμόταν ὅσο ἐγώ ἔπαιζα (κοπανοῦσα μᾶλλον) σωστά τίς νότες, ἀλλά στό παραμικρό λάθος πεταγόταν μέ ἕνα ἔντονο «ἔεεεε!» καί μοῦ ἔκοβε τό αἷμα. 
Ἤμουν ὡς παιδί πολύ ἄταχτη ἀλλά ποτέ μου δέν διανοήθηκα νά κάνω ἀταξίες στήν κυρία Λαμπίρη, διότι στό σπίτι μας ἦταν διάχυτος ἕνας μεγάλος σεβασμός πρός αὐτήν τήν ἐγγονή τοῦ Λασκαράτου (ὑποθέτω ὅτι γιά τόν πατέρα μου –πού κι αὐτός σεβόταν μέν τήν μουσική ἀλλά δέν εἶχε πάρε δῶσε μαζί της– αὐτό ἦταν τό σημαντικό, ὅτι ἦταν ἡ ἐγγονή τοῦ Λασκαράτου). 
Μουσική δέν μοῦ ἔμαθε. Ἀλλά ὑπάρχει κανείς πού νά ἔμαθε ἄν δέν τό ἤθελε ὁ ἴδιος; 
Ἔβγαλε ὅμως πολλούς καλούς μαθητές καί μαθήτριες, τόν Παναγιώτη Παπανδρόπουλο (βιολί) (γυιό τοῦ ἱδρυτοῦ τοῦ Νεολόγου) καί τήν ἀδερφή του Σοφία (πιάνο), μετέπειτα Φωτεινοπούλου, τήν Ἕλλη Γκιώχα (βιολί)... Καί σίγουρα πολλούς ἄλλους πού δέν τούς θυμοῦμαι. 
Τίμησε ἡ ἐμπορική Πάτρα αὐτήν τήν ἐκλεκτή γυναίκα; Κατάλαβε ποτέ ὅτι ἦταν ἐκλεκτή; Ἐρωτήματα πικρά καί ἀναπάντητα. Πάντως ἀκόμη καί στό σπίτι δέν ἦρθε ποτέ καλεσμένη σέ τσάϊ ἤ δεῖπνο. Ἡ δομή τῆς κοινωνίας... Ἀλλά καί κάποια σοφία ἴσως – πῶς θά ντυνόταν ἡ καημένη ἡ κυρία Λαμπίρη σέ μιά τέτοια πρόσκληση; Ἄχ! τί δύσκολα πού εἶναι μερικά πράγματα…
Οἱ πιό φιλόμουσοι τῆς Πάτρας ἦταν τό ζεῦγος Θάνος καί Ἔλσα Βουρλούμη (ἐκείνη ἦταν Γερμανοεβραία), εἶχαν μιά ἐξαιρετική συλλογή δίσκων καί ἕνα πολύ καλό γραμμόφωνο – δίπλα τους ἀγάπησαν τήν μουσική πολλοί νέοι Πατρινοί. 
Ὁπωσδήποτε ἡ κυρία Ἔλσα ἦταν στό Συμβούλιο τοῦ Μορφωτικοῦ καί κάποτε ὀργάνωσε νά παίξουμε τήν Παιδική Συμφωνία τοῦ Χάϋντν, ἔφερε μάλιστα ἀπό τήν Γερμανία τά κατάλληλα ὄργανα. Ἡ ἐκδήλωση αὐτή ἦταν, γιά τήν ἐποχή της, κάτι τό ἐξαιρετικό.

Δάφνη Πανουργιά, η οποία θα ερμηνεύσει τη "Λήθη" της Λαμπίρη, η κα Αθηνά Κακούρη και ο Π. Ανδριόπουλος   

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

Ο ΚΩΣΤΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΧΑΪΑ CLAUSS


Ὅταν, ἕνα αὐγουστιάτικο πρωὶ τοῦ 2007, ὁ ἀπὸ Προέδρων τῆς Ἑλληνικῆς Δημοκρατίας κ. Κωστῆς Στεφανόπουλος θέλησε νὰ ξεναγήσει μία ὁμάδα παλαιῶν Θεσσαλονικέων φίλων καὶ συνεργατῶν του στὴν ΑΧΑΪΑ CLAUSS, ἡ Διοίκηση τῆς Οἰνοποιίας ἑτοίμασε ἕνα πρόγραμμα ξεναγήσεως εἰδικὰ γιὰ τὴν περίσταση. Μέρος αὐτοῦ τοῦ προγράμματος ἀποτελοῦσε καὶ ἡ δραματοποιημένη ἀφήγηση τῆς ἱστορίας τοῦ χώρου, διανθισμένη ἀπὸ μουσικὴ καὶ τραγούδια ἐποχῆς. 
Ζητήσαμε τότε ἀπὸ τὸν ρέκτη καὶ πολυτάλαντο φίλο Παναγιώτη Ἀνδριόπουλο –ἱδρυτῆ καὶ πρωτεργάτη τοῦ καλλιτεχνικοῦ συνόλου «Πολύτροπον»- νὰ μᾶς συστήσει δύο καλλιτέχνιδες ποὺ θὰ μποροῦσαν νὰ ἀρθοῦν στὸ ὕψος τῆς περιστάσεως. Καὶ ὁ καλός μας φίλος μᾶς πρότεινε τὴ Ρωσίδα πιανίστα Λουντμίλα Ἰβάνοβα -ἀπὸ τὴν ὁμάδα τῶν Ρώσων μουσικῶν ποὺ συγκροτοῦσαν τὴν Ὀρχήστρα Κλασσικῆς Μουσικῆς τοῦ Δήμου Πατρέων- καὶ τὴν νεαρὴ Λίλα Μπακλέση, ποὺ τότε ἔκανε τὰ πρῶτα της βήματα στὸ χῶρο τοῦ θεάτρου. Ἡ ἐκδήλωση ἐξελίχθηκε ὄμορφα, οἱ δύο νεαρὲς καλλιτέχνιδες ἀπέδωσαν ἐξαιρετικὰ τὶς μελωδίες, καὶ ἡ ζωὴ συνεχίστηκε…


Το Διοικητικό Συμβούλιο της Οινοποιΐας ΑΧΑΪΑ CLAUSS συνήλθε χθες 21 Νοεμβρίου 2016, σε έκτακτη συνεδρία με αφορμή τον θάνατο του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου και αποφάσισε ομόφωνα να αφιερώσει στον Πρόεδρο βαρέλι με Μαυροδάφνη εσοδείας 1926, έτους γεννήσεώς του.

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΖΙΑΣ "ΠΟΛΕΜΩΝΤΑΣ ΥΠΟ ΣΚΙΑΝ..." ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ "ΠΑΤΡΙΝΟΙ ΣΥΝΘΕΤΕΣ - ΠΑΤΡΙΝΟΙ ΠΟΙΗΤΕΣ"


Το ερχόμενο Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2016 στις 8.30 το βράδυ, στον Χώρο Τέχνης και Πολιτισμού AN ARΤ, Μονής Αστερίου 4, στην Πλάκα, ξεκινάμε με το "Πολύτροπον" τον κύκλο εκδηλώσεων «ΠΑΤΡΙΝΟΙ ΣΥΝΘΕΤΕΣ – ΠΑΤΡΙΝΟΙ ΠΟΙΗΤΕΣ». 
Πέντε συνθέτες του χθες διαλέγονται με πέντε σημερινούς ποιητές της Πάτρας. Ανάμεσά τους και ο Γιώργος Κοζίας, ο οποίος θα έλθει – ευγενώς προσφερθείς – από την Πάτρα στην Αθήνα, για να διαβάσει ο ίδιος ποιήματα από την υπό έκδοσιν ποιητική του συλλογή «Πολεμώντας υπό σκιάν…» (Ελεγεία και σάτιρες), η οποία θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις «Περισπωμένη» στις αρχές του 2017. 
Ο Γιώργος Κοζίας γεννήθηκε στην Πάτρα το 1958. 
Πρωτοδημοσίευσε στα περιοδικά «Το Δέντρο» και «Ευθύνη» 1983. 
Έργα του στις εκδόσεις Στιγμή
- «Ζωολογικός κήπος» (1989) 
- «Ο μάρτυρας που δεν υπήρξε» (1995) 
- «Πεδίον ρίψεων» (2001) 
- «Κόσμος χωρίς ταξιδιώτες» (2007) 
- «41ος Παράλληλος» (2012) 
Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί και ανθολογηθεί στα γαλλικά και ισπανικά. 
Επτά πίνακες εμπνευσμένοι από ποιήματά του εκτέθηκαν στο βιβλιοπωλείο «Λεμόνι» στην έκθεση της Εύης Τσακνιά «Οι εικόνες πίσω από τις λέξεις» (Οκτώβριος- Νοέμβριος 2010). 
* Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας 2013. «Ας μην μας καταβροχθίσουν οι κοριοί», από τον Κοζία και τον Μπλέηκ, στον Μπέρτολτ Μπρεχτ. 


Ποιήματα μελοποιημένα από τον Θάνο Μικρούτσικο: 
*Η ΓΗ ΤΣΑΚΙΣΜΕΝΟ ΚΑΡΑΒΙ σε ποίηση Γιώργου Κοζία και παρεμβολές στίχων του William Blake (2009), Για μετζοσοπράνο και πιάνο, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Ιανουάριος 2009, Αγγελική Καθαρίου, μετζοσοπράνο, Νέλλη Σεμιτέκολο, πιάνο. 
*ΕΡΓΑ ΓΙΑ ΦΛΑΟΥΤΟ Ιβόνα Γκλίνκα, φλάουτο - ΚΟΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ (2007) Αφήγηση: Δημήτρης Παπανικολάου. LEGEND CLASSICS. 
* ΠΕΝΤΕ ΚΕΙΜΕΝΑ: ΜΕΤΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ - Η γη τσακισμένο καράβι. Ένας κόσμος χωρίς ταξιδιώτες - Θάνος Μικρούτσικος, Γιώργος Κοζίας, William Blake βιβλίο- CD, Γαβριηλίδης, 2013 
*Beata Iwona Glinka: Θάνος Μικρούτσικος - Ένας κόσμος χωρίς ταξιδιώτες (2007) για φλάουτο, άλτο φλάουτο και αφηγητή, ΣΕ ΠΟΙΗΣΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΖΙΑ (πρώτη δημόσια παρουσίαση Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014, στην Αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός).  
Συλλογικά έργα: 
*«Ανθολόγιο Πατρινών Ποιητών 1950-1995», εκδόσεις Δήμος Πατρέων- Περιοδικό Ελί-τροχος, (1996) 
* «Πάτρα, Μια πόλη στη λογοτεχνία», εκδόσεις Μεταίχμιο, Αθήνα 2001. 
*Ανθολογία ελληνικής ποίησης | Επιμέλεια: Δημήτρης Κοσμόπουλος | E.KE.BI. | www.ekebi.gr | 2005 κ.ε. 
* «Τα ποιήματα του 2007», Αθήνα 2008, εκδόσεις Κοινωνία των (δε)κάτων. 
* Ανθολογία της Ελληνικής Ποίησης (τέταρτος τόμος-βιβλιοδετημένη έκδοση) 20ος Αιώνας, 1970-2000, 2013, εκ. Κότινος Α.Ε. 
* Beata Iwona Glinka: Εργογραφία για σόλο φλάουτο των Ελλήνων συνθετών, Θάνος Μικρούτσικος - Ένας κόσμος χωρίς ταξιδιώτες (2007) για φλάουτο, άλτο φλάουτο και αφηγητή, ΣΕ ΠΟΙΗΣΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΖΙΑ , Bookstars - Γιωγγαράς, 2013. 
* Γ.Η. Παππά, Η τρέλα και το παράλογο στην ελληνική λογοτεχνία. Από τον Σολωμό μέχρι τις μέρες μας, Διαπολιτισμός, 2014 


ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΚΡΙΤΙΚΩΝ
Ο Γιώργος Κοζίας ωθώντας την ποιητική του στο μεταίχμιο της διακειμενικότητας - παρωδίας επιτυγχάνει τη δημιουργική ισορροπία και μας προσφέρει, με ευφυΐα, ένα ποίημα για κάθε στιγμή. Ο «Κόσμος χωρίς ταξιδιώτες» είναι μια συλλογή που μας «πυροβολεί» νοηματικά και ρυθμικά. 
Alicia Villar Lecumberri, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 12-06-07 
Επιμένω στην τελευταία, τέταρτη στη σειρά, ποιητική συλλογή του Γιώργου Κοζία. Τίτλος της: «Κόσμος χωρίς ταξιδιώτες». Η έκπληξη τη φορά αυτή είναι διπλή και ευάρεστη: ποιήματα με μυθοπλασία, που αντιστέκονται στον ποιητικό τουρισμό, καλοτάξιδα όμως στον εξωτικό, φανταστικό τους κόσμο• στροφή στην εννοούμενη σύνταξη, σε ωφέλιμη απόκλιση από τον αυτοαναφορικό ειρμό. Πρόκειται για ποιήματα που θα τα ζήλευαν πολλοί, δικοί και ξένοι, ποιητές. 
Δ. Μαρωνίτης, Το ΒΗΜΑ, 16/4/07 
Ο κόσμος του Γιώργου Κοζία προηγείται της ζωής και του θανάτου, αν και το συνυπολογίζει. Περισσότερο επιθυμεί να παίξει το παιχνίδι το παιγμένο και άπαιχτο, καλύτερα τη σύμβαση του παιχνιδιού, ένας μικρός Θεός, ο οποίος δεν ξεφεύγει από τα όρια του δωματίου, ωστόσο επιθυμεί να καταστρώσει την παρτίδα… Μικρής εκτάσεως ποιήματα, με πλατείς ωστόσο προσανατολισμούς…
Βασίλης Κ. Καλαμαράς, ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ-Ελευθεροτυπία, 27/04/2007 
Tο ποιητικό σύμπαν του Γιώργου Kοζία είναι ένα σύμπαν χωρίς λυρικό εγώ, όπου οι εξάρσεις της ατομικής φωνής και η διαστολή του όποιου προσωπικού αισθήματος (με ό,τι μπορεί να σημαίνει ο όρος «προσωπικό αίσθημα» στην ποίηση) δεν έχουν την παραμικρή θέση. Πρόκειται για κάτι το οποίο δεν συνέβη από την πρώτη στιγμή στη δουλειά του, αλλά κερδήθηκε, όπως όλες οι σημαντικές καταστάσεις, αργά και σταθερά μέσα στον χρόνο. 
Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, περ. «Eντευκτήριο», τ. Iούνιος 2007 
Ο ποιητικός σπινθήρας αρκεί για να μετατρέψει την εικόνα σε βεγγαλικό: η έκρηξή της αιφνιδιάζει, θέλγει, εν τέλει συγκινεί… Αλλά όχι μόνον: ο ποιητής υπαινίσσεται ταυτοχρόνως την ενδοχώρα του κολαστηρίου, που κοινώς καλείται πραγματικότητα. Η γραφή συγκεντρώνεται στην ειδοποιό διαφορά ή στην κρίσιμη ομοιότητα, προτού εξακτινωθεί σε οικείους ή ανοίκειους χώρους. 
Γιώργος Βέης, ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ-Ελευθεροτυπία, 18/04/2008 
Τα ποιήματά σου δε θυμίζουν τίποτα, δεν ακουμπάνε σε καμιά αξιοθρήνητη γενιά. Νιώθεις αμέσως ότι κινδυνεύεις μαζί τους και γι' αυτό, γοητευμένος, τα ακολουθείς. Παραφράζοντας τον γέρο Εζρα, θα έλεγα πως δεν έχεις καμία απολύτως σχέση ούτε με τη Μούσα ούτε με τον Μωυσή. Ο τρόπος σου είναι ακαριαίος, απαγορεύοντας στο έμπειρο μάτι ν' αποτυπώσει το θαύμα για να το παραδώσει ύστερα (σύμφωνα με τις αρχές που διέπουν την αγία οικογένεια της ζωής) στο χειρουργείο. Και ο αναγνώστης, μιας και κανείς δεν είναι σε θέση - ευτυχώς - να του εξηγήσει για την ίδια του τη ζωή, αν είναι αποφασισμένος, θα γίνει μόνιμος κάτοικος του κύκλου σου… 
Γιώργος Κακουλίδης, ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 31 Γενάρη 2009 
Ο Κοζίας, όπως και ο «πρόγονός του» Μίλτος Σαχτούρης, με τον οποίο έχει εμφανή διάλογο, αναπαράγει το μύθο των ηρώων του. Τους μεταθέτει πολλές φορές σε άλλο τόπο, σε άλλο χρόνο, σε άλλο τοπίο. Με συνεχείς εικόνες που μαγικά μεταμορφώνουν ήρωες, τόπο και χρόνο. 
Βασίλης Λαδάς, "Δρόμος της Αριστεράς", 8.9.2012 
Ο Γιώργος Κοζίας είναι ένας επίμονος ποιητής στους τρόπους με τους οποίους βλέπει το γύρω του κόσμο ανάποδα. Παρ’ όλη την επιμονή του όμως προχωρεί, σπρώχνει την έρευνά του για την ζωή μας, γιατί η ποίηση του Γ.Κ. είναι μια έρευνα, παράξενη, περίεργη ίσως, όμως έρευνα εν πρόοδο. Γι’ αυτή την ποιητική έρευνα (λογοτεχνικό εργαστήρι) χρησιμοποιεί δύο εργαλεία το ένα είναι ο Υπερρεαλισμός και το άλλο η Λογιοσύνη του ως δημιουργού… ο Γιώργος Κοζίας εκθέτει τα αποτελέσματα της ποιητικής-μαγικής έρευνάς του (σαν έτοιμος από καιρό, σαν θαρραλέος) για τα παράλογα της ζωής και της εποχή μας. 
Άρης Α. Δρουκόπουλος, περιοδικό «Ο Αναγνώστης», 6.7.2013

Δείτε τις αναρτήσεις της Ιδιωτικής Οδού για τον Γιώργο Κοζία εδώ.

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΚΑΡΑΤΖΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ "ΠΑΤΡΙΝΟΙ ΣΥΝΘΕΤΕΣ - ΠΑΤΡΙΝΟΙ ΠΟΙΗΤΕΣ" ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ


Το ερχόμενο Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2016 στις 8.30 το βράδυ, στον Χώρο Τέχνης και Πολιτισμού AN ARΤ, Μονής Αστερίου 4, στην Πλάκα, θα ξεκινήσουμε τον κύκλο εκδηλώσεων με τον γενικό τίτλο: «ΠΑΤΡΙΝΟΙ ΣΥΝΘΕΤΕΣ – ΠΑΤΡΙΝΟΙ ΠΟΙΗΤΕΣ». 
Θα παρουσιάσουμε αντιστικτικά - θα λέγαμε – πέντε συνθέτες του χθες και πέντε σημερινούς ποιητές της Πάτρας. Ανάμεσά τους ο Διονύσης Καρατζάς, ο οποίος θα έλθει – ευγενώς προσφερθείς – από την Πάτρα στην Αθήνα, για να διαβάσει ο ίδιος ποιήματα από τις συλλογές του: «Απ’ το μισό παράθυρο», «Πότε μίλα πότε φίλα», «Χωρίς εδώ», «Ταξίδια εσωτερικού» και «Ακοιμήτων», που είναι και η πιο πρόσφατη ποιητική του συλλογή. 
Ο Διονύσης Καρατζάς γεννήθηκε το 1950 στην Πάτρα, στην οποία ζει και εργάστηκε ως καθηγητής φιλόλογος. 
Στην ποίηση εμφανίστηκε το 1972 με τη συλλογή «Ξημέρωμα στη γη». Ακολούθησαν άλλες δεκατρείς ποιητικές συλλογές, ανάμεσά τους «Απ’ το μισό παράθυρο», 2006, που βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών. Οι πρόσφατες ποιητικές συλλογές του είναι «Χωρίς εδώ» (εκδόσεις ΤΟ ΔΟΝΤΙ, Πάτρα, 2011) και «Ακοιμήτων» (εκδόσεις ΜΕΤΡΟΝΟΜΟΣ, Αθήνα, 2015). 
Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε ευρωπαϊκές γλώσσες και το 2010 κυκλοφόρησε ανθολογία της ποίησής του στα γερμανικά. 
Μελοποιημένα ποιήματά του απαρτίζουν τέσσερις κύκλους τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη, έναν κύκλο τραγουδιών του Ηλία Ανδριόπουλου, του Γιώργου Ανδρέου, του Γιάννη Γερογιάννη, του Γιώργου Αθανασακόπουλου και του Πέτρου Σατραζάνη, ενώ μεμονωμένα ποιήματά του έχουν συμπεριλάβει στα έργα τους οι συνθέτες Ευγένιος Βούλγαρης, Σοφία Καμαγιάννη, Βάκια Σταύρου και Γιώργος Δίπλας. 
Το 2007 κυκλοφόρησε το βιβλίο του «δια βραχέων» με άρθρα του. Κείμενα και σχόλια έγραψε για διάφορα φωτογραφικά λευκώματα του Δημήτρη Ταλιάνη. 
Παραθέτω στη συνέχεια μια συνέντευξη με τον φιλόλογο και ποιητή Διονύση Καρατζά που πραγματοποιήθηκε το 1997, στη σειρά των εκπομπών μου ΠΡΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΜΟΝ, στον Τηλεοπτικό Σταθμό της Ι. Μητροπόλεως Πατρών ΛΥΧΝΟΣ. 
Δείτε όλες τις αναρτήσεις της Ιδιωτικής Οδού για τον Διονύση Καρατζά εδώ.

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

ΠΑΤΡΙΝΟΙ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΚΑΙ ΠΟΙΗΤΕΣ ΣΤΟ AN ART ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ


Το Καλλιτεχνικό Σύνολο «Πολύτροπον» (υπεύθυνος: Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος) διοργανώνει στην Αθήνα σειρά εκδηλώσεων με τον γενικό τίτλο: «ΠΑΤΡΙΝΟΙ ΣΥΝΘΕΤΕΣ – ΠΑΤΡΙΝΟΙ ΠΟΙΗΤΕΣ». Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στον Χώρο Τέχνης και Πολιτισμού AN ARΤ, Μονής Αστερίου Τσαγκάρη 4, Αθήνα (Πλάκα). 
Η πρώτη από αυτές τις εκδηλώσεις μουσικής και ποίησης θα γίνει το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016 στις 8.30 το βράδυ και περιλαμβάνει ποιήματα των πατρινών ποιητών: 
- Δημήτρη Κάββουρα, από τις συλλογές «Ρομβία» και «Εύθετος χρόνος» 
- Διονύση Καρατζά, από τις συλλογές «Απ’ το μισό παράθυρο», «Ακοιμήτων», «Πότε μίλα πότε φίλα», «Χωρίς εδώ», «Ταξίδια εσωτερικού» 
- Γιώργου Κοζία, από την υπό έκδοσιν συλλογή «Πολεμώντας υπό σκιάν…» (Ελεγεία και σάτιρες) 
- Βασίλη Λαδά, από τις συλλογές «Απόκρεω» και «Δείπνα» και ένα ανέκδοτο για τα παιδιά πρόσφυγες 
- Κώστα Λογαρά, από την αφήγηση «Σάββατα δίχως μύθο». 
Θα ακουστούν σπάνια έργα για φωνή και πιάνο (τραγούδια και κομμάτια για σόλο πιάνο) των πατρινών συνθετών: Δημήτρη Λιάλιου (1869-1940), Ελένης Λαμπίρη (1889-1960), Αντιγόνης Παπαμικροπούλου (1889-1980), Θεόφιλου Κάββουρα (1930-1974), Ανδρέα Νεζερίτη (1897-1980).
Ερμηνεύουν: 
Δάφνη Πανουργιά, τραγούδι 
Μάριος Καζάς, πιάνο 
Απαγγέλλουν οι ποιητές: Διονύσης Καρατζάς, Γιώργος Κοζίας, Κώστας Λογαράς. 
Γενική επιμέλεια – απαγγελία: Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος. 
Η εκδήλωση αποτελεί έναν «διάλογο» του πατρινού χθες, που εκπροσωπούν οι συνθέτες που δεν ζουν πια, και του σήμερα της Πάτρας, το οποίο εκπροσωπούν οι ποιητές της πόλης, που συνεχίζουν να δημιουργούν. 
Ο Θάνος Μικρούτσικος, ο οποίος έχει συνεργαστεί με Πατρινούς ποιητές, αποτυπώνει τον θαυμασμό του για τους παλιούς Πατρινούς συνθέτες ως εξής: 
«Θείε Αριστείδη Μικρούτσικε και θεία Αντιγόνη Παπαμικροπούλου, πολύ θα ήθελα να ζήσω μια μέρα μαζί σας. Έχω όμως ένα παράπονο από εσάς. Δεν μου αφήσατε ένα σημείωμα για τον απίστευτα σπουδαίο συνθέτη Δημήτρη Λιάλιο. Ή το γράψατε και κάπου ξέπεσε; Εγώ όμως κυνηγούσα –παιδί του δημοτικού - τον Θεόφιλο Κάββουρα στην Τριών Συμμάχων και χαιρόμουνα, δεκαετία του ‘50, την μπάντα - συμφωνική ορχήστρα που διηύθυνε.» 
Η συγκεκριμένη εκδήλωση θα επαναληφθεί στον ίδιο χώρο (AN ART) την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου, και πάλι στις 8.30 το βράδυ. 
Χορηγός επικοινωνίας: THE BEST 
Γενική είσοδος: 10 ευρώ.
Artwork: Ιωάννης - Πορφύριος Καποδίστριας


Related Posts with Thumbnails