Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016

Ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΒΕΛΙΤΖΑΝΙΔΗΣ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΓΙΑ ΝΤΟΣΤΟΓΙΕΦΣΚΙ ΚΑΙ ΣΑΛΑΜΟΦ


"Tο βιβλίο - που έφτασε σε μας με καθυστέρηση σαράντα ετών- αντιπροσωπεύει ένα βαρυσήμαντο γεγονός στα εκδοτικά μας πεπραγμένα, καθώς αποτελεί κι έναν «εκδοτικό» άθλο, όπου οι 2.000 σελίδες χώρεσαν σ’ έναν τόμο μέσου μεγέθους και όγκου. Τυπώθηκε λοιπόν «σε χαρτί Σαμουά Βίβλου 40 γραμμαρίων από την EBNER & SPIEGEL GmbH Γερμανίας τον Νοέμβρη του 2011». Και μόνο εκδοτικά ο τόμος είναι ένα πολύτιμο δώρο για τον αναγνώστη."
Αυτά έγραφε ο Κωστής Παπαγιώργης κατακλείοντας το κείμενό του για τις "Ιστορίες από την Κολιμά" του Αβραάμ Σαλάμοφ, το οποίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ίνδικτος
Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό, ωμό και ζοφερό ντοκουμέντο από τα στρατόπεδα εργασίας της Σοβιετικής Ένωσης, εκεί όπου ο Σαλάμοφ πέρασε τη μισή ενήλικη ζωή του. 
Ο Κωστής Παπαγιώργης, παρατηρεί στο κείμενο που ήδη μνημονεύσαμε:
"Δεν είναι τυχαίο ότι ο Σαλάμοφ αντιμετωπίζει με κάποια υποτίμηση τις Αναμνήσεις από το σπίτι των πεθαμένων. Ο Ντοστογιέφσκι, τονίζει ο αφηγητής, δεν συνάντησε και δεν γνώρισε ανθρώπους του αυθεντικού κόσμου των κακοποιών (σ. 280). Επίσης, παρατηρεί με μαύρο χιούμορ: «Η εποχή του Ντοστογιέφσκι ήταν διαφορετική, και το τότε κάτεργο δεν είχε φτάσει σε τέτοια αναβάθμιση, σαν αυτή που διηγήθηκα εδώ. Ό,τι συμβαίνει εδώ είναι υπερβολικά ασυνήθιστο, απίστευτο, και το φτωχό ανθρώπινο μυαλό δεν είναι σε θέση να δώσει συγκεκριμένη μορφή στην εδώ ζωή...». (σ. 179) Περί τίνος ακριβώς πρόκειται; Ενώ θα περίμενε κανείς να διαβάσει για στυγνούς ανθρωποφύλακες του καθεστώτος -που δεν λείπουν βέβαια-, εκείνο που ανακαλύπτει είναι οι κακοποιοί, τα απίθανα ανθρωπάρια (φονιάδες, κλέφτες, ανώμαλοι, αποσαθρωμένες ψυχές, ανθρωποφάγοι στην κυριολεξία) που είχαν ειδικό ρόλο στο στρατόπεδο. Οι κακοποιοί ήταν οι «φίλοι του λαού», ενώ οι πολιτικοί κρατούμενοι αποτελούσαν την απεχθή μάζα των «εχθρών του λαού»."


Ποιος είναι ο εκδότης  του βιβλίου "Ιστορίες από την Κολιμά" του Σαλάμοβ, όπως και ο εκδότης των Ντοστογιεφσκικών "Ηλίθιος", "Δαιμονισμένοι", "Αδερφοί Καραμάζοφ" κ.α. στα χρόνια μας; Μα, ο Μανώλης Βελιτζανίδης από τις εκδόσεις "Ίνδικτος", ο οποίος θα συνομιλήσει απόψε (εκπομπή σε επανάληψη), Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016 στις 8 το βράδυ, στο Ραδιόφωνο της Εκκλησίας 89,5 με τον ιερέα και σκηνοθέτη π. Πέτρο Μινώπετρο.
Οπότε παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η γνώμη του, αφού η εκπομπή έχει θέμα: «Η ζωή και το έργο των Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι και Βαρλαάμ Σαλάμοβ». 
Π.Α.Α.
Δείτε και την σχετική ανάρτησή μας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails