Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΙΕΡΟΘΕΟΣ: "Γι' αυτό το λόγο αρνήθηκα τα λεφτά από την Μονή Βατοπαιδίου"


Με αφορμή τον εναγκαλισμό (επισκέψεις, συνέδρια κ.λπ.) του Μητροπολίτου Ναυπάκτου Ιεροθέου με τον Ηγούμενο της Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ, θυμήθηκα κάποια ...ωραία που είχε πει ο κ. Ιερόθεος τον καιρό του "σκανδάλου" Βατοπαιδίου. Ας τα δούμε: 
Όπως διηγείται στην "Π" ο μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, ο ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά μαζί του και είχε εκφράσει τον θαυμασμό του για ένα περιοδικό (την Εκκλησιαστική Παρέμβαση) που εκδίδει η Μητρόπολη. Πρότεινε, λοιπόν, να δώσει κάποια χρήματα, ώστε να βοηθήσει στην έκδοσή του. Έτσι αρχές Αυγούστου έστειλε το ποσό των 1.980 ευρώ, πριν ακόμα έρθει στην επιφάνεια το σκάνδαλο της Μονής. Μαθαίνοντας στη συνέχεια για το σκάνδαλο ο Μητροπολίτης Ιερόθεος αμέσως επικοινώνησε τηλεφωνικά με τη Μονή, αλλά και εγγράφως με επιστολή, με την οποία ευχαριστούσε για τα χρήματα, ζητώντας παράλληλα να διακοπεί κάθε χορηγία. Τα αντανακλαστικά του λειτούργησαν. 
Μας εξήγησε μάλιστα το λόγο άρνησης της χορηγίας. "Δε δέχομαι χρήματα από μοναστήρια. Είμαι αντίθετος στα μοναστήρια-εταιρίες. Τα μοναστήρια δεν είναι εμπορικές επιχειρήσεις. Για αυτό και διαφωνώ με τον τρόπο που λειτουργεί το Μοναστήρι Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στη Ναύπακτο. Γιατί και αυτό είναι ένα μικρό Βατοπαίδι, με την έννοια ότι διαχειρίζεται και αυτό εταιρείες. Γι' αυτό το λόγο αρνήθηκα τα λεφτά από την Μονή Βατοπαιδίου". Μιλώντας στην "Π" ο μητροπολίτης Ιερόθεος παραδέχθηκε πως "η υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου απομάκρυνε δυστυχώς αρκετό κόσμο από την Εκκλησία. Αν και δεν ευθυνόμαστε εμείς, αν και δεν θα έπρεπε, καθώς το Βατοπαίδι δεν εκπροσωπεί το Άγιο Όρος, αφού είναι μία από τις πολλές μονές του, αλλά ανήκει και στο Πατριαρχείο". Τονίζει ωστόσο πως "αν ο κόσμος βλέπει ότι παράγεται έργο από την ενορία του, δεν επηρεάζεται από τίποτα. Και εμείς στην Μητρόπολη έχουμε να παρουσιάσουμε ένα πλούσιο έργο". 
Μητροπολίτου Ναυπάκτου Ιεροθέου και Ηγουμένου Εφραίμ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΕΤΗ! 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Είναι πάντως μεγάλος πειρασμός να σε θεωρούν «σπουδαίο θεολόγο»...

Related Posts with Thumbnails