Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016

Ο π. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΘΕΡΜΟΣ ΑΠΟΨΕ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου

Το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας 89,5 στο πλαίσιο της εκπομπής «Από Τέχνη σε Τέχνη», που μεταδίδεται κάθε Κυριακή 20.00 – 21.00, επιχειρεί να διαλεχθεί και να παρουσιάσει τα διάφορα είδη τέχνης μέσα από προσωπικές μαρτυρίες σημαντικών ανθρώπων που τα υπηρετούν. 
Σήμερα Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016, θα μεταδώσει σε επανάληψη άλλη μία εκπομπή με καλεσμένο τον π. Βασίλειο Θερμό, Επίκουρο Καθηγητή της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών στα γνωστικά αντικείμενα: Ποιμαντικής, Εξομολογητικής και Ποιμαντικής Ψυχολογίας, Ψυχίατρο και συγγραφέα. Η εκπομπή έχει θέματα: α) «Θεολογική και ψυχαναλυτική ερμηνεία της κοινωνίας του θεάματος» και β) «Ο ιερέας ποιητής και η ιερατική ποίηση» και την επιμελείται και την παρουσιάζει ο ιερέας και σκηνοθέτης π. Πέτρος Μινώπετρος. 
Με τον π. Βασίλειο Θερμό κάναμε την πρώτη μας συνέντευξη το 2000, θαρρώ. Παραθέτω το σχετικό βίντεο στο τέλος. Έκτοτε κάναμε κι άλλες εκπομπές στον Τηλεοπτικό Σταθμό της Μητροπόλεως Πατρών «Λύχνος», κατά την περίοδο που ήμουν διευθυντής. 
Κατόπιν, στην Διακίδειο Σχολή Λαού Πατρών παρουσιάσαμε τα βιβλία του «Οι δικοί μου οι ξένοι» και  "Από πού πάνε για την Εκκλησία" (πιο κάτω το σχετικό βίντεο) και από το 2007 ασχολήθηκα, στο πλαίσιο της παραγωγής μας «Ιερατική Ποίηση», με την παρουσίαση του ποιητικού του έργου. Σύγχρονοι έλληνες συνθέτες, όπως η Βάσω Φιλιππαίου και ο Λεωνίδας Κανάρης, μελοποίησαν ποιήματά του και τα παρουσιάσαμε σε εκδηλώσεις στην Φιλαρμονική – Ωδείο Πατρών (2007), στο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου (2010) και στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση στην Αθήνα (2015). 
Παραπέμπω και στην περίφημη ομιλία του στην Φιλαρμονική της Πάτρας, με θέμα: Η άδηλη «ποίηση» των κρυφών «ιερέων». 
Από κει και πέρα, ο π. Βασίλειος Θερμός είναι ουσιαστικός συγγραφέας, γοητευτικός ομιλητής, δεινός συζητητής, εκδότης του πολύ σημαντικού περιοδικού "Ψυχής Δρόμοι". 
Όμως, δεν μένει σ’ αυτά. Προχωράει ακόμα πιο πέρα. Παρεμβαίνει δυναμικά στο εκκλησιαστικό γίγνεσθαι, χωρίς φόβο αλλά με πάθος εφηβικό. 
Δεν ξεχνώ την περίφημη επιστολή του προς την Εκκλησία της Κύπρου, για το παράσιτο της Αστόριας, που ακούει στο όνομα Παναγιώτης Τελεβάντος, όπου τα έγραψε όπως έπρεπε και αν είχε εισακουστεί δεόντως δεν θα είχε καταντήσει πληγή για την Εκκλησία το παράσιτο Τελεβάντος. Ιδού πώς κατέκλειε την επιστολή του: 
«…μετά λύπης καί ὀδύνης πολλῆς, προσφεύγω στήν Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδο τῆς Ἁγιοτόκου Ἐκκλησίας τῆς Κύπρου καί καταγγέλλω ἐνώπιόν Της τούς ὑπευθύνους τοῦ περιοδικοῦ «Ὀρθόδοξη μαρτυρία» καί τόν κ. Παναγιώτη Μιχ. Τελεβάντο ἐπί παρακινήσει πρός σχίσμα, θεολογικῇ συγχύσει, προκλήσει διαιρέσεων ἐντός τοῦ Σώματος τοῦ Χριστοῦ, διασπορᾷ ψευδῶν εἰδήσεων, συκοφαντικῇ δυσφημήσει καί διαβολῇ ἐκκλησιαστικῶν ἀνδρῶν, ἐξυβρίσει διά λιβελλογραφημάτων, καί προσβολῇ τῆς τιμῆς, παρακαλώντας Σας νά λάβετε ὅλα τά κατά τήν κρίση Σας ἐνδεικνυόμενα μέτρα γιά τήν ἐκ μέρους Σας διευθέτηση τοῦ ἀνακύψαντος προβλήματος, γιά τήν ἑνότητα τῆς Ἐκκλησίας, γιά τήν εἰρήνευση τοῦ λαοῦ τοῦ Θεοῦ, γιά τήν προστασία τῶν σπιλουμένων ὑπολήψεων, καί γιά τήν ἀποκατάσταση τῆς ἀλήθειας.». 
Αλλά και με το βιβλίο του «Έθνος σκαντζόχοιρος» (2011), δεν δίστασε να αναφερθεί σε ένα σκανδαλώδες καθεστώς οικογενειοκρατίας στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, που δεν αποτελεί εξαίρεση αλλά έχει μεταβληθεί σε κανόνα. Στο βιβλίο σκιαγραφούνται θλιβερές αποχρώσεις μια νοσηρής κατάστασης που διέπει τον δημόσιο βίο μας. 
Τέλος, με το πρόσφατο πόνημά του «έλξη και πάθος», επιχειρεί μια διεπιστημονική προσέγγιση της ομοφυλοφιλίας, βάζοντας το θέμα σε τελείως άλλη διάσταση από την τρέχουσα εκκλησιαστική νοοτροπία. 
Για όλα αυτά και άλλα τόσα, π. Βασίλειος Θερμός απόψε στο Ραδιόφωνο της Εκκλησίας, σε μια συναρπαστική συνομιλία με τον π. Πέτρο Μινώπετρο.

1 σχόλιο:

Επαμεινώνδας Μανδηλάς είπε...

Είναι μέγιστη ευλογία να έχουμε στους κόλπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας κληρικούς τέτοιου διαμετρήματος!

Διογένης(Ε.Μ.)

Related Posts with Thumbnails