Κυριακή 10 Ιουλίου 2016

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ: ΣΤΑΥΡΟΣ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗΣ ΚΑΙ ΘΑΝΟΣ ΛΙΠΟΒΑΤΣ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Την σκέψη του Θάνου Λίποβατς την γνώρισα καλύτερα μέσω του Σταύρου Ζουμπουλάκη. 
Ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, ως πρόεδρος του ιδρύματος «Άρτος Ζωής» (το οποίο αναζωογόνησε), διοργάνωσε τα τελευταία χρόνια πολύ σημαντικά Συνέδρια, στα οποία συμμετείχε ως εισηγητής ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Θάνος Λίποβατς. 
Θυμάμαι το πρώτο συνέδριο (2010) «Η Μεσσιανική ιδέα και οι μεταμορφώσεις της», όπου ο Θ. Λίποβατς ανέπτυξε το θέμα: «Ο εθνικοσοσιαλισμός ως πολιτικός μεσσιανισμός», αλλά και το τρίτο, (2012) «Η επιστροφή της ηθικής», όπου μίλησε με θέμα: «Ηθική και ψυχαναλυτικός Λόγος. 
Τα πρακτικά αυτών των συνεδρίων έχουν εκδοθεί – ευτυχώς! – με την ανύστακτη μέριμνα του Σταύρου Ζουμπουλάκη. 
Θυμάμαι, επίσης, και τις καίριες παρεμβάσεις και παρατηρήσεις του Θ. Λίποβατς στα υπόλοιπα συνέδρια του Άρτου Ζωής, όπου συμμετείχε ως ακροατής. 
Κι ακόμη, σημειώνω την συμμετοχή του στην ανοιχτή συζήτηση – ημερίδα με θέμα: "Ορθοδοξία και Πολιτική Θεολογία", που διοργανώθηκε από την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών του Βόλου στην Αθήνα (9-4-2011), όπου είχα γράψει για την εισήγησή του σε σχετική ανάρτηση
«Θαυμάσια τα είπε ο Θάνος Λίποβατς, αν και προερχόμενος από μη θεολογικό χώρο. Μίλησε σαν γνήσιος θεολόγος, προτείνοντας την απαλλαγή από δεισιδαιμονίες και "θαύματα" και αυθεντίες, και την υιοθέτηση του ορθού λόγου ως στάση υπευθυνότητας του καθενός απέναντι πρώτα τον εαυτό του και κατόπιν απέναντι στον άλλο. Κι ακόμα τον ενστερνισμό μιας ηθικής που θα μπορεί να κάνει την κοινωνία μας καλύτερη, σε επίπεδο καθημερινότητας, απόλυτα πρακτικά πράγματα.» 
Και τότε δικαίωσα πλήρως τον Σταύρο Ζουμπουλάκη για το κείμενό του Ο Θάνος Λίποβατς ως χριστιανός στοχαστής [Θάνος Λίποβατς, Φαντασιακή και αληθής ελευθερία], στο Περιοδικό "Νέα Εστία" (τχ. 1823, Ιούνιος 2009). 
Σταύρος Ζουμπουλάκης και Θάνος Λίποβατς αρθρώνουν ένα σύγχρονο, παρεμβατικό λόγο, ικανό για ζυμώσεις και ουσιαστικές συζητήσεις. Το ενδιαφέρον είναι ότι και οι δύο δεν αρκούνται στα λόγια, αλλά προχωρούν και σε συγκεκριμένες πράξεις κάθε φορά, ανάλογα με το θέμα που έχουν μπροστά τους. Έτσι, τους συναντάμε, για παράδειγμα, να υπογράφουν ένα κείμενο (Φεβρουάριος 2015) που φέρει τον τίτλο «Υπερασπιζόμαστε τον κριτικό λόγο», στο οποίο 43 πανεπιστημιακοί και άνθρωποι των γραμμάτων ασκούν σκληρή κριτική στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, επειδή «αξιώνει να μην αντιμετωπίζεται ως πολιτικό πρόσωπο, όποτε τον βολεύει, αλλά ως ιδιώτης του οποίου το πολιτικό παρελθόν και η δράση μένουν στο απυρόβλητο της δημόσιας κριτικής». 
Σταύρος Ζουμπουλάκης και Θάνος Λίποβατς διαλέγονται αενάως. 
Ως εκ τούτου, πολύ σοφά τους προσκάλεσε στην εκπομπή του «Από Τέχνη σε Τέχνη» στο Ραδιόφωνο της Εκκλησίας 89,5 ο ιερέας και σκηνοθέτης π. Πέτρος Μινώπετρος. 
Έτσι, σήμερα Κυριακή 10 Ιουλίου 2016, στις 8 το βράδυ, με αφορμή την έκδοση των βιβλίων: «Ο στεναγμός των πενήτων» του Σταύρου Ζουμπουλάκη, συγγραφέα, αρθρογράφου και πρώην Διευθυντή του περιοδικού Νέα Εστία και «Η απατηλή σαγήνη και η διαβρωτική βία του κακού» του Θάνου Λίποβατς, Ομότ. Καθηγητή Πολιτικής Ψυχολογίας στο Πάντειο Παν/μιο, θα μεταδοθεί σε επανάληψη εκπομπή με καλεσμένους τον Σταύρο Ζουμπουλάκη και τον Θάνο Λίποβατς. 
Τα θέματα που θίγονται στην εκπομπή είναι: Κινηματογράφος και λογοτεχνία, ισλαμικός φονταμενταλισμός και τρομοκρατία, ολοκληρωτισμοί του 20ου αιώνα: ναζισμός και κομμουνισμός – ολοκαύτωμα και Γκουλάγκ». 
Επιμελείται και παρουσιάζει ο π. Πέτρος Μινώπετρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails