Κυριακή 3 Απριλίου 2016

Mνημόσυνο Παναγιώτη Νέλλα, ιδρυτή του περιοδικού CVNAΞΗ, το Σάββατο 9 Απριλίου


O Παναγιώτης Νέλλας γεννήθηκε το 1936 και έφυγε το 1986 (6 Απριλίου). 
Έτσι, φέτος είναι επέτειος διπλή: 30 χρόνια από την εκδημία του, 80 χρόνια από τη γέννησή του. 
Το πνευματικό παιδί του, η «Σύναξη», τελεί μνημόσυνό του το Σάββατο 9 Απριλίου 2016, στον ναό του Αγίου Παντελεήμονα Χαλανδρίου (δίπλα στη Ρεματιά, οδ. Αγίου Παντελεήμονα 1, κάθετη στη λεωφ. Πεντέλης 57), ώρα 09:30. 
Ζώντας επί τριάντα χρόνια την απουσία του, με βαθειά αίσθηση αδιάκοπης παρουσίας της αγάπης, της έγνοιας και των κριτηρίων του Παναγιώτη Νέλλα, η Συντακτική Επιτροπή της «Σύναξης» και οι οικείοι του θα χαρούμε την παρουσία σας, την συμπροσευχή σας και την ευκαιρία μιας φιλικής συνάντησης ανθρώπων που αγαπούν τη θεολογία ως σπουδή και ως κόπο.
Ο Παναγιώτης Νέλλας γεννήθηκε στη Μακρακώμη Λαμίας. Πτυχιούχος Θεολογίας, ειδικεύτηκε στην Πατρολογία, με υποτροφία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, σπουδάζοντας στο Παρίσι, κοντά στον Ζαν Ντανιελού. Με την καθοδήγηση του Παύλου Ευδοκίμωφ έγραψε την εργασία του "Les fondements theologiques de la vie monastique". Διορίστηκε στο Αρσάκειο το 1968 και την ίδια χρονιά ίδρυσε την σειρά εκδόσεων Πατερικών κειμένων "Επί τας πηγάς". Το 1975 αναγορεύτηκε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα την περί δικαιώσεως διδασκαλία Νικολάου του Καβάσιλα, ενώ το 1982 ίδρυσε τη "Σύναξη", περιοδικό σπουδής στην Ορθοδοξία. 
Το περιοδικό "Σύναξη" εκδίδεται ασταμάτητα από το 1982. Κάθε τεύχος της αποτελεί, τις περισσότερες φορές, ιδιαίτερο αφιέρωμα το οποίο πλαισιώνεται από μόνιμες στήλες για το βιβλίο και το διάλογο με τους αναγνώστες. Η "Σύναξη" εκδίδεται τέσσερις φορές το χρόνο, πασχίζοντας να είναι αυτό που δηλώνεται στον υπότιτλό της: "Σπουδή στην Ορθοδοξία".

1 σχόλιο:

Διογένης / εμ είπε...

Αιωνία η μνήμη του!
Λαμπρός θεολόγος και πραγματικός χριστιανός!
Απουσία μεγάλη για τα θεολογική γράμματα και για την ορθόδοξη εκκλησία γενικότερα!
Δίχως τη "Σύναξη" θα είχαμε παραμείνει εγκλωβισμένοι στην ευσεβιστική νοοτροπία της επαρχίας και των χριστιανικών οργανώσεων!
Ο Θεός να τον αναπαύσει!!!

Διογένης / εμ

Related Posts with Thumbnails