Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Η ΚΑΚΟΔΟΞΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΟΡΟΥΣ ΛΙΒΑΝΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Η "Ιδιωτική Οδός" δημοσίευσε στις 23 Μαρτίου 2016 ένα άρθρο του Σεβ. Μητροπολίτου Βύβλου και Βοτρύων (Όρους Λιβάνου) Γεωργίου Χόντρ, Ιεράρχου του Πατριαρχείου Αντιοχείας, με τον τίτλο «Ορθοδοξία», το οποίο δημοσιεύτηκε στα αραβικά στην Εφημερίδα Annahar στις 19 Μαρτίου 2016.
Την μετάφραση στα αραβικά έκανε για την «Ιδιωτική Οδό» ο ελληνομαθής θεολόγος και φιλόλογος Roni Bou Saba, μελετητής του έργου του Μητροπολίτου Γεωργίου. 
Φυσικά οι θέσεις που διετύπωσε στο άρθρο αυτό ο Σεβ. Γεώργιος δεν άρεσαν στους «ορθοδοξαμύντορες» του Γραφείου επί των Αιρέσεων και των Παραθρησκειών της Μητροπόλεως Πειραιώς, οι οποίοι εξαπέλυσαν «πανταχούσα» εναντίον των «κακόδοξων θέσεων» του Μητροπολίτου Όρους Λιβάνου, τις οποίες νομίζουν ότι «ανασκευάζουν». 
Το ενδιαφέρον είναι ότι έχουν τέτοιο «ζήλο» εναντίον των «κακοδόξων», ώστε φρόντισαν (;) να μεταφράσουν την «ανασκευή» τους στα αραβικά, με σκοπό να «καταγγείλουν» τον Μητροπολίτη Γεώργιο στο αραβόφωνο ορθόδοξο ποίμνιο. 


Είναι προφανές ότι οι του Γραφείου επί των Αιρέσεων και των Παραθρησκειών της Μητροπόλεως Πειραιώς είναι εντελώς άσχετοι θεολογικώς, αφού δεν γνωρίζουν ποιον και πώς τον …κρίνουν. Αν είχαν στοιχειώδη αυτοσυνειδησία θα είχαν στην άκρη του μυαλού τους ότι ούτε τον ιμάντα των υποδημάτων του Μητροπολίτου Γεωργίου δεν είναι άξιοι να λύσουν. 
Προτρέπω τους θλιβερούς του Γραφείου επί των Αιρέσεων και των Παραθρησκειών της Μητροπόλεως Πειραιώς να δουν την εκπομπή που έκανα προ ετών με τον Roni Bou Saba για το βιβλίο του Μητροπολίτου Όρους Λιβάνου Γεωργίου «Η φύση του Ισλάμ», το οποίο μετέφρασε ο Roni Bou Saba και εκδόθηκε από τις εκδόσεις Μαϊστρος. Νομίζω πως θα ακούσουν τέρατα και σημεία γύρω από το Ισλάμ, το οποίο νομίζουν ότι γνωρίζουν. Οι ταλαίπωροι…

2 σχόλια:

Unknown είπε...

Εκεί στη Μητρόπολη Πειραιώς είναι ταλαίπωροι. Αν το σκεφτείτε λίγο, για λύπηση είναι. Οι άνθρωποι έχουν εμπάθεια. Το καταλάβατε;

Ε Μ Π Α Θ Ε Ι Α

Ζουν από το γεγονός της προδοσίας, το οποίο δεν έχει συμβεί και δεν θα συμβεί. Αν δεν υπήρχε ο κ.κ. Βαρθολομαίος, αν δεν υπήρχε η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος, αν δεν υπήρχαν οι διαθρησκειακοί διάλογοι, αν....αν....ο άγιος Πειραιώς και οι υπόλοιποι δεν θα υφίσταντο. Ούτε οι ομιλίες τους, ούτε τα συνέδρια τους, ούτε...ούτε....

Γιατί είναι γνωστοί όλοι αυτοί; Για το σούσουρο που κάνουν....

Λες π.χ. άγιος Πειραιώς...ααααα Ποντίφικας, Σύνοδος, κ.ο.κ.

άγιος Ναυπάκτου.....αντι - Πατριαρχικός, κ.ο.κ.

p.s. Αν δεν ήταν Επίσκοποι τι θα έκαναν; Τι θα συζητούσαν;

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ . . .

Επαμεινώνδας Μανδηλάς είπε...

Για να είμαστε, λοιπόν, τίμιοι με την Εκκλησία και τον εαυτό μας, πρωτίστως, πρέπει να ομολογήσουμε, αγαπητέ Ηρακλή, ότι η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση και μάλλον οδηγείσαι σε υπερβολικές κρίσεις και βιαστικές θυμικές υπεραπλουστεύσεις!

Το εν λόγω κείμενο του σεβαστού ιεράρχη και εμένα με ενόχλησε, διότι είχε κάποια σημεία που ήταν "προβληματικά" και δεν μπορούμε με ελαφρά τη καρδία να λέμε ότι όλα όσα γράφονται περί θεολογίας είναι σωστά και πως δεν υπάρχει πρόβλημα!!!
Δεν μιλώ φυσικά για "κυνήγι μαγισσών"!
Υπάρχουν και θεολογικά κριτήρια...και σύμφωνα με αυτά οδηγούμαστε σε κάποια ορθά ή όχι συμπεράσματα(εξ επόψεως εκκλησιολογικής -σωτηριολογικής κ.α).

Δεν θα διαφωνήσω, βέβαια, ότι η εν λόγω Μητρόπολη μάς έχει δώσει ουκ ολίγα δείγματα εντονότατου ζηλωτισμού, αλλά δεν είναι τίμιο να τους τοποθετήσουμε και στο περιθώριο.
Έχουν και αυτοί δικαίωμα ερμηνευτικής προσέγγισης και θεολογικής θέσης, έστω και λανθασμένης, αρκεί όλα τα ανωτέρω να γίνονται με την προσήκουσα ευγένεια.

Δηλαδή, εμείς γίναμε οι αλάνθαστοι ερμηνευτές του εκκλησιαστικού γίγνεσθαι και οι άλλοι στην πυρά! Στο εκκλησιαστικό σώμα μετέχουν όλοι, αρκεί αυτό να πραγματώνεται με Πνεύμα Χριστού! Και σ΄αυτό οι υπεύθυνοι της εν λόγω Μητρόπολης δεν είναι και τόσο προσεκτικοί,...γι΄αυτό και εισπράττουν εντονότατες αντιδράσεις!

Διογένης (Ε.Μ.)

Related Posts with Thumbnails