Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

Ο ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ ΕΜΠΝΕΕΙ ΕΞΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ / ΤΡΙΤΗ 23/2 ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ


Η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών και το Πρόγραμμα Μουσικής (ΒΜ) του Hellenic American College (HAEC) σε συνεργασία με το Hellenic American University (Manchester, NH, USA), παρουσιάζουν συναυλία με τίτλο Ο Μάνος Χατζιδάκις εμπνέει. 
Με αφορμή την πρόσφατη συμπλήρωση 90 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου Έλληνα δημιουργού, έξι Έλληνες συνθέτες παρουσιάζουν έργα τους επηρεασμένα από τον Μάνο Χατζιδάκι και το έργο του. Πρόκειται για έργα που εμπνεύστηκαν, βάσισαν – παράλλαξαν και αφιέρωσαν στον Μάνο Χατζιδάκι, ή έργα που άρεσαν στον συνθέτη. 
Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει έργα των: Θόδωρου Αντωνίου, Σπύρου Δεληγιαννόπουλου, Λεωνίδα Κανάρη, Ιάκωβου Κονιτόπουλου, Γιώργου Κουρουπού και Αλεξάνδρας Παπαστεφάνου. 
Ερμηνεύουν οι μουσικοί: Άρτεμις Μπόγρη, Δάφνη Πανουργιά, Σοφία Παπαδημητροπούλου – τραγούδι, Τίτος Γουβέλης, Σπύρος Δεληγιαννόπουλος, Πέτρος Μπούρας, Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου - πιάνο, Μιχάλης Κονταξάκης, Γιώργος Μουλουδάκης - κιθάρα, Γιώργος Αρνής - κοντραμπάσο και το κουαρτέτο εγχόρδων L’ Anima. 
Προλογίζουν ο Θόδωρος Αντωνίου και ο Γιώργος Κουρουπός, οι οποίοι υπήρξαν φίλοι και συνεργάτες του Μάνου Χατζιδάκι και θα μιλήσουν για τον συνθέτη και το έργο του. 
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016, στις 20:30, στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι). 
Είσοδος ελεύθερη


Ο σπουδαίος σολίστ στην κιθάρα Γιώργος Μουλουδάκης, έγραψε για το έργο που θα ερμηνεύσει: 
FANTASIA IN MEMORIAM 
Τον Σεπτέμβρη του 1996, δυο χρόνια μετά την αποχώρηση Χατζιδάκι, ο Θόδωρος Αντωνίου μου έστειλε απ’ την Αμερική ένα έργο του για κιθάρα που έγραψε για την αφεντιά μου σαν μονοκοντυλιά σε μια και μοναδική μέρα, στο Port Washington. Λεγόταν Fantasia in Memoriam και ήταν μια ελεύθερη παράφραση βασισμένη στο “Χάρτινο το Φεγγαράκι” του κοινού μας φίλου Μάνου Χατζιδάκι. 
Αυτό το μικρό διαλογιστικό έργο, των 8-10 λεπτών, πέρασε τα χίλια κύματα μέσα στην ιστορία μας. Το ηχογράφησα αλλά δεν έτυχε ποτέ να μπει σε κάποιο απ’ τα ως εδώ άλμπουμ που κυκλοφόρησα. Την ερχόμενη Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου, είκοσι χρόνια μετά την πρώτη εκείνη αγαπητική στιγμή, το παρουσιάζω σε μια συναυλία της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, στην αίθουσα της Ελληνοαμερικάνικης Ένωσης, στην οδό Μασσαλίας 22, στα πλαίσια μιας συναυλίας με έργα επηρεασμένα απ’ την παρουσία του Μάνου Χατζιδάκι, είτε την συμβολική είτε την πραγματική.
Συνήθως δεν προσκαλώ όταν είμαι κι εγώ ο ίδιος προσκεκλημένος. Όποιος όμως βρίσκεται στο κέντρο την Τρίτη στις 8:30 μμ, ακριβώς, μπορεί να ακούσει αυτήν τη στιγμή από το παρελθόν μας.
Το έργο θα παιχτεί στην αρχή της συναυλίας, μετά από μια εισαγωγή των Γιώργου Κουρουπού και Θόδωρου Αντωνίου. Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες είναι ασφαλώς μιας άλλης γενιάς, όμως εγώ όφειλα αυτήν την παρουσία μου στο έργο και στον συνθέτη του. 
Μικρή σημείωση: Το έργο θα παιχτεί απ’ το πρωτότυπο χειρόγραφο. Όποιος θέλει να χαρεί τον διαλογιστικό του χαρακτήρα ας χρησιμοποιήσει τα μπροστινά καθίσματα, καθώς κατά πάσα πιθανότητα δεν θα χρησιμοποιηθεί ενίσχυση, κι αυτό μέσα στην σκέψη πως η πραγματική ψυχή της κιθάρας αναπνέει στο χαμηλόφωνο και εξομολογητικό της ύφος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails