Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

Churches unite to seek a fixed date for Easter / Προς ένα κοινό εορτασμό του Πάσχα;


Κοινός εορτασμός του Πάσχα; 
Λονδίνο 
Η έγκριτη εφημερίδα «Times» του Λονδίνου, στο φύλλο του περασμένου Σαββάτου (16 Ιανουαρίου 2016, σ. 5), παρουσίασε ένα θέμα που απασχολεί τους χριστιανούς ανά την Οικουμένη για πολλά χρόνια. Είναι ο λεγόμενος κοινός εορτασμός της μεγάλης Δεσποτικής Εορτής του Πάσχα. 
Οι Αγγλικανοί είχαν μια μεγάλη Σύναξη την περασμένη εβδομάδα (11-15 Ιανουαρίου 2016) στο Canterbury της Αγγλίας, την παραδοσιακή έδρα του Αγγλικανού Αρχιεπισκόπου.Ήταν μια Σύναξη όλων των ανά την οικουμένη Αγγλικανών Πριμάτων, η οποία ασχολήθηκε κυρίως με θέματα που αφορούν τον γάμο, τη σεξουαλικότητα, την ομοφυλοφιλία, το περιβάλλον, την προστασία των παιδιών και τη βία. 
Ο Αρχιεπίσκοπος του Canterbury Justin Welby ανακοίνωσε στο τέλος της εν λόγω Σύναξης πως οι Πριμάτοι της Αγγλικανικής Κοινωνίας συμφώνησαν να συμμετάσχουν σε συζητήσεις, οι οποίες έχουν προταθεί από τον Πάπα των Κοπτών Ταουάντρο Β', αναφορικά με τον κοινό εορτασμό του Πάσχα. Ο Πάπας της Ρώμης Φραγκίσκος έχει ήδη σηματοδοτήσει πως είναι ανοικτός σε μια τέτοια ιδέα. 
Είναι χαρακτηριστικές οι αναφορές του άρθρου αυτού των Times και στην Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία μας, χωρίς όμως να γίνεται ιδιαίτερη μνεία στις ευαισθησίες και τις ιδιαιτερότητες που αφορούν την Ορθόδοξη Παράδοση και συνήθως εκφράζονται από κληρικούς, θεολόγους και λαϊκά μέλη της Εκκλησίας μας. 
Είναι αλήθεια βέβαια πως οι Δυτικές κοινωνίες αντιμετωπίζουν το εν λόγω θέμα από διάφορες σκοπιές. Τους ενδιαφέρει ιδιαίτερα και η επίδραση που έχει σε μεγάλες μερίδες του πληθυσμού ο εορτασμός μιας θρησκευτικής εορτής και οι σχολικές διακοπές που συνήθως καθιερώνονται γύρω από αυτήν. 
Έτσι, κατά το 2016, το Πάσχα των Δυτικών χριστιανών θα εορτασθεί στις 27 Μαρτίου, ενώ το Πάσχα των Ορθοδόξων στις 1 Μαΐου. Αυτό θα δημιουργήσει μια σχετική δυσαρμονία στις πολυπολιτισμικές και πολυθρησκευτικές κοινωνίες της Εσπερίας και για τούτο προτείνεται από Αγγλικανούς και Κόπτες, με τη σύμφωνη μάλλον γνώμη και των Ρωμαιοκαθολικών, η καθιέρωση του κοινού εορτασμού του Πάσχα τη δεύτερη ή τρίτη Κυριακή του Απριλίου. Ο Αγγλικανός Αρχιεπίσκοπος προβλέπει η καθιέρωση αυτή να ισχύσει κάποια στιγμή στα επόμενα 5-10 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails