Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Ο ...ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑ ΚΛΗΡΙΚΟΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΠΑΤΡΩΝ ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ


Ο κληρικός της Μητροπόλεως Πατρών Κύριλλος Κωστόπουλος δημοσίευσε πρόσφατα άρθρο του για την ομοφυλοφιλία, εξηγώντας, μάλιστα, γιατί παίρνει θέση: 
'Ἐν ὄψει τῆς συζητήσεως καὶ ψηφίσεως στὴν Βουλὴ τῶν Ἑλλήνων τοῦ νομοσχεδίου περὶ τοῦ συμφώνου συμβιώσεως, συμπεριλαμβανομένων καὶ τῶν ὁμοφύλων «ζευγαριῶν» ὡς νομίμων, θεωρῶ ἀπαραίτητο ὡς Ὀρθόδοξος κληρικὸς καὶ θεολόγος νὰ παραθέσω τὴν ἀπὸ πάσης πλευρᾶς ἀλήθεια γιὰ τὸ ἀμφισβητούμενο ἀπὸ πολλούς, ἐπιστήμονες καὶ μή, θέμα τῆς ὁμοφυλοφιλίας.''
Φυσικά ο κληρικός Κύριλλος Κωστόπουλος ασχολείται από χρόνια με την ομοφυλοφιλία και δη στους κόλπους της Εκκλησίας. Το 2007 είχε αποκαλέσει τον παραιτηθέντα Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ' "ομοφυλόφιλο" - σύμφωνα με τον πατρινό τύπο και όχι μόνο - και το 2010 άφησε σοβαρές αιχμές για τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, πάλι σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα. 
Τότε απέστειλα προς την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος την ακόλουθη επιστολή: 

Προς τον Πρόεδρον και τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος
Μακαριώτατε,
Σεβασμιώτατοι,
Στις 15 Οκτωβρίου τρέχοντος έτους [2010] η εβδομαδιαία εφημερίδα της Πάτρας Κόσμος της ενημέρωσης, κυκλοφόρησε με ένα πολύ τολμηρό κύριο θέμα στην πρώτη σελίδα.
Ο αρχιμανδρίτης και ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Πατρών Κύριλλος Κωστόπουλος φέρεται να είπε σε ιδιωτική συζήτηση στην γυναικεία Μονή Αγίου Νικολάου Μπάλα, όπου είναι γέροντας, ότι ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος ήταν ομοφυλόφιλος (είχε το “κουσούρι” γράφει κατά λέξη το δημοσίευμα) και “προτιμούσε να χειροτονεί ιερείς που είχαν το κουσούρι” (επισυνάπτω το σχετικό δημοσίευμα).
Η είδηση αναμεταδόθηκε από πλείστα όσα Μέσα Γενικής Ενημέρωσης και ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος δήλωσε πως θα εξετάσει σε βάθος την υπόθεση. Ακούστηκε ότι διενεργεί ανακρίσεις αλλά...
Έκτοτε δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση για το θέμα. Ο αρχιμ. Κύριλλος Κωστόπουλος δεν διέψευσε το γραφέν, η Μητρόπολις Πατρών δεν προέβη σε καμία επίσημη ανακοίνωση και διερωτάται ο κάθε σκεπτόμενος πιστός αν είναι αυτό επίπεδο εκκλησιαστικής ζωής.
Αν ένας κληρικός λέει τέτοια πράγματα, τότε ο απλός πιστός τι θα πρέπει να κάνει; Ποιον να ακούσει και ποιον να εμπιστευθεί;
Ο εν λόγω κληρικός είχε απασχολήσει και πάλι την κοινή γνώμη της Πάτρας (το 2007) – και όχι μόνο – με ανάλογη αναφορά του στον Πάπα Βενέδικτο.
Με την ελπίδα πως θα επιληφθείτε του θέματος και θα ενεργήσετε τα δέοντα,
Μετά βαθυτάτου σεβασμού
Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος




Η απάντηση - ας την πούμε έτσι - της Ιεράς Συνόδου ήλθε λίγο μετά και είχε ως εξής: 
Αθήνησι 8η Δεκεμβρίου 2010 
Προς 
Την Ιεράν Μητρόπολιν Πατρών. 
Εις Πάτρας. 
Διαπέμπομεν υμίν, συνημμένως ώδε, λόγω αρμοδιότητος, την από 24.11.2010 Καταγγελίαν του κ. Παναγιώτου Αντ. Ανδριοπούλου, κατοίκου Πατρών, αφορώσαν δηλώσεις αποδιδομένας εις τον Πανοσιολογιώτατον Αρχιμανδρίτην κ. Κύριλλον Κωστόπουλον, Κληρικόν της καθ' υμάς Ιεράς Μητροπόλεως, και παρακαλούμεν διά τα καθ' υμάς. 
Εντολή και Εξουσιοδοτήσει της Ιεράς Συνόδου 
Ο Αρχιγραμματεύς Αρχιμ. Μάρκος Βασιλάκης 
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΙΣ: 
Αξιότιμον κ. Παναγιώτην Αντ. Ανδριόπουλον. 
Εις Πάτρας.

Τα παραπάνω καθιστούν τον κληρικό Κύριλλο Κωστόπουλο "αρμόδιο" να μιλήσει - επιτέλους! - καθαρά για το πρόβλημα της ομοφυλοφιλίας μέσα στην Εκκλησία, αφού στο πρόσφατο άρθρο του θεωρεί πως "ἡ ὕπαρξη τοῦ προαναφερθέντος φαινομένου, δηλαδή τῆς διαστρόφου σαρκικῆς σχέσεως μεταξύ ἀτόμων τοῦ ἰδίου φύλου, καθιστᾶ τόν ὑποψήφιο ἀμέσως καί ἀπολύτως ἀκατάλληλο πρός ἱερατεία."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails