Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

Ο ΟΛΟ ΗΘΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΤΑΛΕΙΦΟΣ ΑΠΟΨΕ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Φωτό: Ιδιωτική Οδός

Ακούγοντας πρόσφατα τον Δημήτρη Καταλειφό να απαγγέλλει ρομαντική ποίηση στον Κήπο του Μεγάρου, σε μια εκδήλωση μουσική ποιητική με την Ντόρα Μπακοπούλου και την Ιουλίτα Ηλιοπούλου, συνειδητοποίησα πως αυτός ο ηθοποιός είναι όλο ήθος! 
Ανεπιτήδευτος, απροσποίητος, υποβλητικός, σοβαρός, αληθινός Καταλειφός. 
Νομίζω πως ο Ράλφ Έμερσον είχε πει: Αληθινός δείκτης του πολιτισμού δεν είναι το επίπεδο του πλούτου ή της μόρφωσης, το μέγεθος των πόλεων ούτε η αφθονία των συγκομιδών, αλλά το ήθος των ανθρώπων που ανατρέφει η χώρα. 
Ο Δημήτρης Καταλειφός είναι ο ίδιος όλο ήθος και με την τέχνη του καλλιεργεί, χρόνια τώρα, και το δικό μας ήθος. Ποιεί ήθος ως ηθοποιός και ως άνθρωπος, φυσικά. 
Τον θυμάμαι στο πρωτοποριακό θέατρο Εμπρός, στου Ψυρρή, ήδη από τα φοιτητικά μου χρόνια. Και μάλιστα τον θυμάμαι μαζί με τον Γιώργο Κέντρο στην παράσταση «Σωσμένος» του Εντουαρντ Μποντ, την πρώτη που ανέβασε ο μακαρίτης Τάσος Μπαντής. 
Έκτοτε, θεωρώ πως ο Καταλειφός …σώθηκε μέσα στο θέατρο και …έσωσε και πολλούς άλλους, καθώς ως δάσκαλος – δεν μπορεί – μετέδωσε σε κάποιους έστω το ήθος του. 
Με αφορμή το θεατρικό έργο «Ο χορός του θανάτου» του Αυγούστου Στρίντμπεργκ, στο οποίο παίζει και σκηνοθετεί ο Δημήτρης Καταλειφός, η εκπομπή «Από Τέχνη σε Τέχνη», στο Ραδιόφωνο της Εκκλησίας 89,5, θα μεταδώσει σήμερα Κυριακή 1 Νοεμβρίου, στις 8 το βράδυ, σε επανάληψη, εκπομπή με καλεσμένο τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Δημήτρη Καταλειφό. Η εκπομπή έχει θέμα: «Η πίστη, ο σκηνοθέτης Πέλος Κατσέλης, ο Ελληνικός κινηματογράφος και η μεταφυσική του θεάτρου» και την επιμελείται και την παρουσιάζει ο ιερέας και σκηνοθέτης π. Πέτρος Μινώπετρος. 
Π.Α.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails