Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

Η ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ 89,5 ΜΕ ΤΟΝ π. ΠΕΤΡΟ ΜΙΝΩΠΕΤΡΟ


Του Π.Α. Ανδριόπουλου 
Την Όλια Λαζαρίδου την ανακάλυψα στον Γυάλινο Κόσμο του Τένεσι Ουίλιαμς, ως εύθραυστη Λάουρα. Μια παράσταση του 1988 – πώς πέρασαν τα χρόνια… - από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, σε σκηνοθεσία Βίκτωρα Αρδίττη. Η Όλια Λαζαρίδου ήταν τόσο αέρινη σαν μεταφυσική… 
Μια άλλη παράσταση – σταθμός για μένα ήταν αυτή του έργου Ρίττερ, Ντένε, Φος. Ήταν Μάρτιος του 1991 θαρρώ, όταν είδα αυτή την καταπληκτική παράσταση στη νέα ΣΚΗΝΗ του Λευτέρη Βογιατζή, στο Θέατρο της οδού Κυκλάδων, σ' αυτό το θεατρικό ασκηταριό. Η παράσταση, βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Τόμας Μπέρνχαρντ, ανέβηκε σε σκηνοθεσία του Λευτέρη Βογιατζή (ο οποίος συνυπέγραφε την μετάφραση με την Σωτηρία Ματζίρη) με τον ίδιο στο ρόλο του Λούντβιχ και τις Όλια Λαζαρίδου και Λυδία Κονιόρδου ως αδελφές του. 
Την ξαναείδα και την ξαναείδα… Και η Όλια Λαζαρίδου επειδή είναι αληθινή είναι και ακένωτη.

Από την παράσταση Ρίττερ, Ντένε, Φος

Στο Φωτόδεντρο και την Δέκατη Τέταρτη Ομορφιά ο Ελύτης κραυγάζει: “Το ελάχιστο θέλησα και με τιμώρησαν με το πολύ.” 
Φαίνεται πως τον άκουσε η Όλια Λαζαρίδου και κατέφυγε στην “προσευχή του ελάχιστου”. Μια σύγχρονη και βέβαια πιο δυνατή και υπαρξιακή εκδοχή της προσευχής του ταπεινού του Ζαχαρία Παπαντωνίου. Ακόμα κάτι σαν το “Ελάχιστο Χρονικό του Έρωτα” του Γιάννη Ρίτσου ή σαν την "Προσευχή του σκουληκιού" του Νίκου Καρούζου. Κι ακόμα σαν την «Προσευχή του ακροβάτη» του Ν. Γκάτσου ή το «Κύριε» του Βαγγέλη Ροζακέα. 
Στην «προσευχή του ελάχιστου» η Όλια Λαζαρίδου “ανεβάζει” ολόκληρο τον Ελάχιστο Εαυτό της, δηλαδή πλέρια την αλήθεια της. Την αλήθεια που ακτινοβολεί στο θέατρο, στις προσωπικές της σχέσεις, στη ζωή της ολάκερη. Η Όλια Λαζαρίδου παλεύει συνεχώς για την αλήθεια και γι' αυτό ξέρει να προσεύχεται και κραυγάζει: 
Πρέπει επειγόντως να φυσήξει Θεός. 
Να φυσήξει… 
Με αφορμή, λοιπόν, την έκδοση της ποιητικής συλλογής «Η προσευχή του ελαχίστου» της Όλιας Λαζαρίδου, αλλά και το θεατρικό έργο «Μια μέρα στο θέατρο» - που ανεβαίνει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά -, το οποίο έγραψε και στο οποίο παίζει και σκηνοθετεί η ίδια, το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας 89,5 θα μεταδώσει σε επανάληψη εκπομπή με καλεσμένη την αγαπημένη ηθοποιό και σκηνοθέτη Όλια Λαζαρίδου και θέμα: «Η τέχνη του ηθοποιού, η επίγνωση, η προσωπική ευθύνη και η πίστη».
Σήμερα Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015, στο πλαίσιο της εκπομπής «Από Τέχνη σε Τέχνη», που μεταδίδεται κάθε Κυριακή 20:00-21:00. Την εκπομπή επιμελείται και παρουσιάζει ο ιερέας και σκηνοθέτης π. Πέτρος Μινώπετρος.
Δείτε τις αναρτήσεις της Ιδιωτικής Οδού για την Όλια Λαζαρίδου εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails