Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Η ΣΥΝΘΕΤΡΙΑ ΚΑΙ ΠΙΑΝΙΣΤΡΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΠΑΣΤΕΦΑΝΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ


Την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015 το βράδυ, στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, στο Κολωνάκι, η γνωστή πιανίστρια και συνθέτρια Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου παρουσίασε συνθέσεις της. 
Στο πρώτο μέρος ερμήνευσε η ίδια οκτώ από τα 12 Ορυκτά, το πρώτο έργο για σόλο πιάνο που συνέθεσε και κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις Εκδόσεις «Φίλιππος Νάκας». 
Η ίδια, πριν την έναρξη της συναυλίας, εξήγησε στο κοινό ότι τα Ορυκτά είναι μια μουσική περιπλάνηση στο μουσικό-νοηματικό έδαφος τού μυθικού κόσμου των πολύχρωμων ορυκτών που συνθέτουν τη έκφραση τη μνήμη και τον Χρόνο της Γης και των Ανθρώπων. 
Τα Ορυκτά που ερμήνευσε η Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου, είναι τα ακόλουθα: 
1. Quartz Pendulum - Εκκρεμές από Χαλαζία 
2. Fluorite - Φθορίτης 
3. Larimar - Λάριμαρ 
4. Reverberant Caves –Σπήλαια με αντήχηση 
5. The never ending Sandy Roads - Οι ατελείωτοι δρόμοι της Άμμου 
6. Jasper - Ίασπις 
7. On a Diamond’s Edge - Στην κόψη του διαμαντιού 
8. Celestine – Σελεστίν 


Στο δεύτερο μέρος η Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου παρουσίασε σε πρώτη εκτέλεση, με τη σοπράνο Δάφνη Πανουργιά, το "Ορυχείο" του Μίλτου Σαχτούρη, ένα κύκλο τραγουδιών πάνω σε ποίηση του μεγάλου ποιητή για τα 10 χρόνια από το θάνατό του, καθώς και ένα τραγούδι σε ποίηση του Δημήτρη Καλοκύρη (In Vitro). Στα πλήκτρα συμμετείχε ο Διονύσης Κωστής. 
Τα μελοποιημένα του Μ. Σαχτούρη ήταν τα εξής: 
Το Ορυχείο, Ο Δρόμος, Μαύρος Ήλιος, Το Χιόνι, Η Στάχτη, Αγρύπνια. 
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Πρόγραμμα Μουσικής (ΒΜ) του Hellenic American College (HAEC) σε συνεργασία με το Hellenic American University (Manchester, NH, USA) και την Ελληνοαμερικανική Ένωση και μεταξύ άλλων την παρακολούθησαν: ο συνθέτης και ακαδημαϊκός Θόδωρος Αντωνίου, ο μαέστρος και συνθέτης Νίκος Χριστοδούλου, η ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου, ο μουσικοκριτικός Γιώργος Μονεμβασίτης, ο συνθέτης Δημήτρης Ζαφειρέλης, ο πιανίστας Θόδωρος Κοτεπάνος κ.α.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails