Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

Για πρώτη φορά οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου συναντήθηκαν με τους θρησκευτικούς ηγέτες


Του Αριστείδη Βικέτου 
Σε μια νέα θετική κίνηση, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί, συναντήθηκαν την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015 με τους θρησκευτικούς ηγέτες του νησιού, με τους οποίους συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, στη διάρκεια γεύματος. 
Η συνάντηση ήταν πρωτοβουλία της πρεσβείας της Σουηδίας και πραγματοποιήθηκε στην «νεκρή» ζώνη, στο άλλοτε αριστοκρατικό ξενοδοχείο «Λήδρα Πάλας», ιδιοκτησία της Αρχιεπισκοπής Κύπρου, στο οποίο από το 1974 εδρεύει απόσπασμα της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ. 
Στη συνάντηση πήραν μέρος ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, ο μουφτής Ταλίπ Αταλάι, ο οποίος είναι έποικος από την Τουρκία, ο αρχιεπίσκοπος των Αρμενίων, Ναρέγκ, ο αρχιεπίσκοπος των Μαρωνιτών Ιωσήφ Σουέϊιφ, o επίσκοπος της Καθολικής Εκκλησίας των Λατίνων στην Κύπρο Τζέρζι Κραζ, καθώς και ο πρέσβης της Σουηδίας στην Κύπρο Κλας Γκιέροου. 


Οι θρησκευτικοί ηγέτες εξέφρασαν την υποστήριξή τους στη διαδικασία των συνομιλιών για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό που βρίσκεται σε εξέλιξη. 
Μετά τη συνάντηση ο Πίτερ Γουίντερ-γουντ, συντονιστής του Γραφείου για το Θρησκευτικό Διάλογο στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας για το Κυπριακό, ανέφερε πως οι θρησκευτικοί ηγέτες αποφάσισαν να εντείνουν τον μεταξύ τους διάλογο, πραγματοποιώντας συναντήσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ο Πίτερ Γουίντερ-γουντ είπε ότι συζητήθηκαν θέματα θρησκευτικών ελευθεριών και συμφωνήθηκε ότι θα πρέπει να υπάρχει ελεύθερη λειτουργία των χώρων λατρείας σε όλη την Κύπρο. Αυτό, σημείωσε, ο κ. Γουίντερ-γουντ, «έγινε κατανοητό από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, αλλά υπάρχουν πρακτικά προβλήματα, τα οποία προκύπτουν από τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού». 
Τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου συνόδευε ο Επίσκοπος Νεαπόλεως Πορφύριος, αντιπρόσωπος της Εκκλησίας Κύπρου στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails