Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

Φανουρόπιτα: Η μαγική πίτα!


Του Αρχιμανδρίτη Γεράσιμου Φραγκουλάκη
Αννόβερο Γερμανίας
Ο Άγιος Φανούριος έζησε επί ρωμαϊκής εποχής. Πολλά στοιχεία για τη ζωή του δεν έχουμε. Πληροφορίες γι' αυτήν μας δίδει εικόνα που βρέθηκε στο νησί της Ρόδου τον 15ο αιώνα. Στην εικόνα αυτή απεικονίζεται ο Άγιος Φανούριος και 12 παραστάσεις από τα διάφορα μαρτύρια που υποβλήθηκε, υποκύπτοντας εν τέλει στον διά πυράς θάνατο, εξαιτίας της αντίστασής του στον κόσμο των ειδώλων. 
Η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη του την27η Αυγούστου. Στη μνήμη του έχει καθιερωθεί οι πιστοί να προσφέρουν την γνωστή Φανουρόπιτα. Η προσφορά της Φανουρόπιτας ξεκίνησε με κίνητρα αγνά και ευλαβή την αρχή. Την έφτιαχναν οι γυναίκες και την πρόσφεραν στους πιστούς με την ευχή "ο Θεός να συγχωρέσει τη μάνα του Αγίου Φανουρίου", η οποία λέει η παράδοση ότι ήταν ειδωλολάτρης. 
Η παρήχηση του ονόματος όμως του Αγίου Φανουρίου προς το ρήμα φαίνω, φανερώνω έγινε αιτία να αποδοθούν στον Άγιο ιδιότητες που σχετίζονται με την φανέρωση προσώπων και πραγμάτων. Με την πάροδο του χρόνου οι ιδιότητες αυτές άρχισαν στην λογική του κόσμου, να αποκτούν μαγική δύναμη. Κι έτσι παρατηρείται το φαινόμενο να φτιάχνονται και να προσφέρονται Φανουρόπιτες για πράγματα απίθανα που πολλές φορές το λιγότερο, δημιουργούν θυμηδία. Άνθρωποι που έχουν από χλιαρή έως ανύπαρκτη σχέση με την Εκκλησία, εμφανίζονται προσφέροντες Φανουρόπιτα με αιτήματα απίθανα και σαφέστατα υλιστικά. 
Είναι κρίμα και αποτελεί παραλογισμό να απομακρυνόμαστε από την ευσεβή παράδοση, που αφορά στην προσφορά της Φανουρόπιτας και να της προσδίδουμε μαγικές ιδιότητες. Ο Μεγαλομάρτυρας Φανούριος είναι άγιος της Εκκλησίας μας και όχι κάποιος "γκουρού", που μπορεί να βρίσκει απολεσθέντα με τρόπο μαγικό. 
Θα πρέπει να εξηγήσουμε στον κόσμο ότι, η προσφορά της Φανουρόπιτας γίνεται προς τιμή του Αγίου και αποτελεί ευλογία για εκείνον που την προσφέρει, όπως γίνεται και με τους άρτους.
Αλίμονο αν δημιουργούμε την ψευδαίσθηση ότι με μια πίτα καλοπιάνουμε τον Άγιο, πολύ δε περισσότερο τον εξαναγκάζουμε να μας φανερώσει γαμβρό ή νύφη, ζώα ή πράγματα, τιμαλφή ή εργασία. Αυτό όχι τιμή δεν περιποιεί στον Άγιο Φανούριο, αλλ' αντιθέτως αποτελεί ύβρη. 
Ας ενημερώσουμε σωστά τον κόσμο και ας λιγοστέψουν οι Φανουρόπιτες. Τουλάχιστον αυτές που θα προσφέρονται, να προσφέρονται προς τιμήν του Αγίου, την μεσιτεία του οποίου ας παρακαλέσουμε να έχουμε με την ευκαιρία της εορτής του.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ειδικά στην Ελλάδα εκτός από μαγικές πίτες έχουμε και μάγους οσίους και ασκητές που φανέρωσαν τα μελλούμενα. Το φάσμα φανερωμάτων περιλαμβάνει πολέμους, λιμούς και καταποντισμούς αλλά και οικονομικές κρίσεις, Lehman Brothers και capital controls. Απαραίτητο συμπλήρωμα ένα μενού προφητειών για τους επόμενους πρωθυπουργούς, για καταλήψεις χαμένων πατρίδων αλλά και τις μελλοντικές τιμές των διεθνών χρηματιστηριακών αξιών και άλλα πολλά αναρίθμητα ...
Η εκκλησιαστική μας ποιμαντική απόλυτα ευθυγραμμισμένη με τις ανάγκες, τις απαιτήσεις των καιρών και τον γενικότερο κοινωνικό προβληματισμό επαναλαμβάνει με σιγουριά πως το Σύνταγμά μας μας ορίζει ορθοδόξους μιας και εδώ είναι πατρίδα αγίων …
Πεδίο δόξης λαμπρό για ένα τσούρμο ακόμα φανούρηδων, που φανερώνουν με ζήλο αμαρτίες "παπικών" και των δικών μας "οικουμενιστών" έως και κινδύνους από την ύποπτη Πανορθόδοξη Σύνοδο που θα συνέλθει …
Μέσα σε όλη αυτή την πνευματική ευφορία φανερώθηκε και το άσβεστο άγχος των δεσποτάδων μας μη μας πάρει τις Νέες Χώρες ο Πατριάρχης ...
Το Φανέρωμα Του φανερώματος πάτερ μου! Είστε τυχερός που δεν ζείτε από κοντά το μεγαλείο και την πνευματικότητα της νεοελλαδίτικης ορθοδοξίας.
Ας μας συγχωρέσει ο άγιος Φανούριος και ας μας δώσει την ευλογία του.

Related Posts with Thumbnails