Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΜΑΦΙΔΗ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ)

Ο Κωνσταντίνος Μαφίδης στις Πρέσπες (2009)

Την ερχόμενη Πέμπτη 18 Ιουνίου στις 8.30 μ.μ. στον κήπου του βιβλιοπωλείου ΠΟΛΥΕΔΡΟ στην Πάτρα, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με τίτλο ΑΡΩΜΑ ΠΟΛΗΣ, που θα περιλαμβάνει ύμνους και τραγούδια της Κωνσταντινούπολης. 
Την επιμέλεια της εκδήλωσης έχει ο πρωτοψάλτης και καθηγητής μουσικής Κωνσταντίνος Μπαλατής. 
Κατά τη διάρκειά της θα έχω την τιμή να μιλήσω για τις πνευματικές και ψαλτικές σχέσεις Πατρών και Κωνσταντινούπολης, με αφορμή την παρουσία του πολιού Κωνσταντινουπολίτη πρωτοψάλτη Κωνσταντίνου Μαφίδη, ο οποίος και θα είναι το τιμώμενο πρόσωπο της βραδιάς και στον οποίο, επίσης, θα αναφερθώ. 
Δημοσιεύω στη συνέχεια, με αφορμή αυτήν ακριβώς την εκδήλωση, φωτογραφίες του Κ. Μαφίδη από ένα ταξίδι της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας του αείμνηστου Λυκούργου Αγγελόπουλου στις Πρέσπες, τον Αύγουστο του 2009.
Την μεγάλη συναυλία, στην οποία συμμετείχαν σπουδαίοι σολίστ και μουσικά σχήματα, διοργάνωσε ο Σπύρος Σακκάς. 
Ακόμη, δημοσιεύω, πάλι από το προσωπικό μου αρχείο, μια εκπομπή της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, την οποία επιμελούνταν και παρουσίαζε επί σειρά ετών ο αείμνηστος Λυκούργος Αγγελόπουλος: "Από την ορθόδοξη και ανατολική μουσική παράδοση". Στην χριστουγεννιάτικη εκπομπή του 1990 (μεταδόθηκε ανήμερα τα Χριστούγεννα), συμμετείχαν ο Κωνσταντίνος Μαφίδης και ο μακαρίτης πρωτοψάλτης Λεωνίδας Σφήκας. Έψαλαν και διηγήθηκαν τις χριστουγεννιάτικες αναμνήσεις τους από τους τόπους καταγωγής τους, την Πόλη και την Χίο. 
Π.Α.Α.

Με τον Λυκούργο Αγγελόπουλο στην βραδινή πρόβα στον Άγιο Αχίλλειο
Σε φουσκωτό του στρατού στη λίμνη των Πρεσπών με τον Λιβανέζο θεολόγο Roni Bou Saba
Με την τραγουδίστρια Ντιλέκ Κοτς, πριν την συναυλία 
Ο Κ. Μαφίδης ψάλλει με την ΕΛΒΥΧ στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Φλωρίνης 
Από την επίσκεψη στον Μητροπολίτη Φλωρίνης κ. Θεόκλητο 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails