Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

"ΙΕΡΑΤΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ" ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 10 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου
Την παραγωγή με τίτλο «Ιερατική Ποίηση» είχα προτείνει  στον Θάνο Μικρούτσικο, για την "Πάτρα - Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2006". Ο Θάνος Μικρούτσικος ενέκρινε την πρόταση και ξεκίνησε αμέσως η υλοποίησή της. Η παραίτησή του όμως από την Καλλιτεχνική διεύθυνση του θεσμού, είχε ως συνέπεια την ακύρωσή της από την διάδοχη κατάσταση. 
Τον Ιανουάριο του 2007 με το Καλλιτεχνικό Σύνολο Πολύτροπον, ανεβάσαμε την "Ιερατική Ποίηση" στην ιστορική αίθουσα της Φιλαρμονικής - Ωδείο Πατρών. Σύγχρονοι Έλληνες συνθέτες δέχτηκαν την πρότασή μου και μελοποίησαν (για φωνή και πιάνο) ποιήματα σύγχρονων κληρικών που τους άρεσαν, δημιουργώντας, έτσι, ένα πρώτο corpus αυτού που ονομάσαμε "Ιερατική Ποίηση". 
Το 2010 η παραγωγή ανέβηκε με την Ορχήστρα του Φεστιβάλ Πάτμου στο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής, υπό τη διεύθυνση του Καλλιτεχνικού Διευθυντού του, μαέστρου και συνθέτη Άλκη Μπαλτά. 
Τώρα πραγματοποιείται και με νέα έργα για πρώτη φορά στην Αθήνα σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Μουσικής (ΒΜ) του Hellenic American College (HAEC) και το Hellenic American University (Manchester, NH, USA), την Τρίτη 10 Μαρτίου στις 8 το βράδυ στο θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.
Στην παρουσίαση της "Ιερατικής Ποίησης" στην Πάτρα, ο π. Βασίλειος Θερμός, ένας από τους ιερείς - ποιητές πραγματοποίησε ομιλία με θέμα Η άδηλη "ποίηση" των κρυφών "ιερέων", λέγοντας ότι: "Ὑπάρχουν ἱερεῖς πού γράφουν ποίηση. Γιά νά φανερώσουν στόν κοινό ἔλεγχο μύχιες εὐαισθησίες. Γιά νά ὑποβάλουν τά αἰσθήματά τους στό γονιμοποιό ἄγγιγμα τοῦ ἀδελφοῦ καί νά τοῦ τά παραδώσουν φιλάδελφα γιά τή δική του γονιμοποίηση. Ἱερεῖς οἱ ὁποῖοι, πέρα ἀπό τή φωτιά τοῦ Θυσιαστηρίου πού εἶναι πάντα τό μεῖζον, «ἀνάβουν στίχους νά ξορκίσουν τό κακό πού πλάκωσε τή χώρα», γιά νά ἐπικαλεστοῦμε τόν Ρίτσο."
Υπάρχουν πια και άλλοι ιερείς, εκτός των ανθολογουμένων στο πρόγραμμά μας, που γράφουν ποίηση. Σε μια επόμενη εκδοχή θα συμπεριλάβουμε ό,τι μας ενδιαφέρει και μας συγκινεί από τα δικά τους πονήματα.
Παραθέτουμε εδώ το Προεόρτιο του π. Παναγιώτη Καποδίστρια, σε μουσική του Ιάκωβου Κονιτόπουλου. Η πρώτη version ήταν για φωνή και πιάνο και παρουσιάστηκε στην Πάτρα με την μέτζο σοπράνο Μαίρη Έλεν Νέζη και τον πιανίστα και μαέστρο Γιώργο Πέτρου. Λίγο μετά ο συνθέτης το μετέγραψε για μικρό σύνολο και το παρουσίασε στη Ζάκυνθο με την μέτζο σοπράνο Μαργαρίτα Συγγενιώτου (αυτό το βίντεο δημοσιεύουμε). Στην Πάτμο παρουσιάστηκε για ορχήστρα από την σοπράνο Δάφνη Πανουργιά και την ερχόμενη Τρίτη στην Ελληνοαμερικανική Ένωση θα το ερμηνεύσει και πάλι η Μαργαρίτα Συγγενιώτου με την Βίκυ Στυλιανού στο πιάνο.


Επίσης, παραθέτουμε την Ωδή ζ΄, από το ποίημα του π. Παναγιώτη Καποδίστρια Της αγάπης μέγας χορηγός, έτσι όπως το ερμήνευσε η Δάφνη Πανουργιά με τον Τάσο Σπηλιωτόπουλο στο πιάνο σε εκδήλωση του μουσικού σχήματος "Πολύτροπον", στο Κέντρο Δικανικών Μελετών (Αθήνα, Ιούνιος 2009). Το μέλος είναι το βυζαντινό και το διασκεύασε ο Άλκης Μπαλτάς για ορχήστρα και φωνή για την συναυλία της Πάτμου. Την Τρίτη θα ακουστεί η μεταγραφή της εκδοχής αυτής για φωνή και πιάνο με την Βίκυ Στυλιανού και την Δάφνη Πανουργιά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails