Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Η "ΕΚΛΟΓΗ" ΤΩΝ ΑΡΧΑΓΓΕΛΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΟΚΤΑΗΧΑ "ΑΝΟΙΞΑΝΤΑΡΙΑ" ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ


Είναι σίγουρο ότι το διαδίκτυο επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις. 
Μια τέτοια, συγκινητική θα έλεγα, δοκίμασα σήμερα, καθώς ανώνυμος σχολιαστής μου έστειλε link για το Αναλόγιον Forums του Ψαλτολόγιον
Πηγαίνω και διαβάζω:
Ένα μικρό δωράκι για την εορτή των Αρχαγγέλων που ανέσυρα από τα φοιτητικά μου χρόνια στην Πάτρα. Η εκλογή "Ψαλώ σοι" εις την Σύναξιν των Αρχαγγέλων σε ήχο δ' άγια και μέλος Παναγιώτη Ανδριόπουλου, όπως την έγραψε τότε (1993) για την αγρυπνία που έγινε στην Ιερά Μονή Γηροκομείου.
Το σχόλιο και την ανάρτηση της Εκλογής έκανε ο Μιχάλης Λαγουδάκης, ο οποίος συμμετείχε σ' εκείνη την Αγρυπνία που κάναμε στην Μονή Γηροκομείου το 1993, πολύ πριν αναλάβω το δεξιό αναλόγιο της Μονής. Ήταν μια Αγρυπνία δωδεκάωρη! Επτά το απόγευμα με επτά το άλλο πρωί! Νομίζω πως κάτι ανάλογο δεν ξανάγινε στην Μονή. Η Αγρυπνία αυτή πραγματοποιήθηκε χάρη στον ζήλο μερικών νέων - τότε - που συμμερίστηκαν την ...τρέλα μου, μεταξύ των οποίων και ο Μιχάλης Λαγουδάκης, τον οποίον δεν ξαναείδα. Τον ευχαριστώ για το πισωγύρισμα του χρόνου και του εύχομαι ό,τι ποθεί από καρδιάς. 
Η εν λόγω Εκλογή δεν αποτελεί, φυσικά, παρθενογένεση. Την τόνισα στο πρότυπο ανάλογης Εκλογής που είχε μελοποιήσει ο Λυκούργος Αγγελόπουλος, κι εκείνος είχε  - θαρρώ - ως πρότυπο αντίστοιχη μελοποίηση του Σίμωνα Καρά. 
Παραθέτω εδώ την πρώτη σελίδα της Εκλογής των Αρχαγγέλων. 
Στην Μονή Ασωμάτων Πετράκη, τώρα, φέτος στον πανηγυρικό Εσπερινό (7/11/2014), ψάλαμε τα Οκτάηχα Ανοιξαντάρια του μακαριστού Μητροπολίτου Πατρών Νικοδήμου Βαλληνδρά, ο οποίος είχε διατελέσει και Ηγούμενος της Μονής Πετράκη. 
Τα Ανοιξαντάρια τα έμαθα απ' τον ίδιο! Και είχα την τύχη να συμμετέχω ως ισοκράτης και στην ηχογράφησή τους από τον μακαριστό Μητροπολίτη, στο πλαίσιο των ηχογραφήσεων εκκλησιαστικής μουσικής του Μανόλη Χατζηγιακουμή. Περιλαμβάνονται στον ψηφιακό δίσκο με αριθμό 22 της Σώματος "Οκτάηχα Μέλη και Συστήματα", της σειράς "Μνημεία Εκκλησιαστικής Μουσικής". Δείτε περισσότερα εδώ
Με την απόδοση των Ανοιξανταρίων ξεκινάει για την Ιδιωτική Οδό το "Έτος Μητροπολίτου Πατρών Νικοδήμου", καθώς το 2015 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννησή του. 
Από τον Μ. Εσπερινό στην Ιερά Μονή Ασωμάτων Πετράκη

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Νικοδήμου του σεβασμιωτάτου και
θεοπροβλήτου μητροπολίτου της αγι-
ωτάτης μητροπόλεως Πατρών ημών δε
Πατρός και Ποιμενάρχου ΑΙΩΝΙΑ Η
ΜΝΗΜΗ!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

και αιωνία και αγήρως και ες αεί!

Michail G. Lagoudakis είπε...

Γεια σου Παναγιώτη!

Ωραίες εποχές τότε στην Πάτρα ... Κι από εκείνη την πρωτοβουλία σου με την αγρυπνία μάθαμε πολλά! Να 'σαι καλά!

Αναμένω με ενδιαφέρον τις αναρτήσεις σου για τον μακαριστό Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Νικόδημο. Η αγάπη του για την ψαλτική ήταν ιδιαίτερη!

Μιχάλης
(στα Χανιά, πλέον)

Related Posts with Thumbnails