Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

ΤΟ Γ' ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ


Η Ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος διοργανώνει το Γ´ Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο, την Παρασκευή 14 και το Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014, με θέμα: «Ορθόδοξη Εκκλησία και διαφύλαξη της εθνικής ταυτότητος - Νεομάρτυρες, Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός - Επαναστατικά Κινήματα». 
Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία - και απόφαση της Ιεράς Συνόδου - να πραγματοποιηθούν έως το έτος 2021 δέκα (10) συνολικά Διεθνή Επιστημονικά Συνέδρια στο πλαίσιο των εκδηλώσεων υπό τον τίτλο «1821 - 2021: Δέκα Επιστημονικά Συνέδρια για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης». 
Την έναρξη του Συνεδρίου θα κηρύξει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου και ώρα 5 το απόγευμα, στο Διορθόδοξο Κέντρο της Ιεράς Μονής Πεντέλης. Οι εργασίες του θα συνεχισθούν την επομένη, 15 Νοεμβρίου, έως και το απόγευμα της ίδιας  ημέρας στη Στοά του Βιβλίου, στο κέντρο της Αθήνας (Πεσματζόγλου 5 και Σταδίου). 
Το αναλυτικό πρόγραμμα του Συνεδρίου δείτε εδώ
Πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος είναι ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος, με την φροντίδα του οποίου υλοποιείται το πρόγραμμα των σημαντικών αυτών συνεδρίων. 
Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί δύο: Το έτος 2012 με τίτλο: «ΙΣΤΟΡΙΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΠΗΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΟΥ 1821» και το 2013 με τίτλο: «Η ΖΩΗ ΤΩΝ ΥΠΟΔΟΥΛΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΠΙ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ».
Η συμβολή στην έρευνα και την ιστορία είναι ότι τα Πρακτικά αυτών των Συνεδρίων εκδίδονται σε επιμελημένους τόμους. Τα Πρακτικά των δύο πρώτων Συνεδρίων κυκλοφορούν ήδη από τις εκδόσεις ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ. 


Την ταυτότητα αυτών των Συνεδρίων έδωσε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος, ήδη από το πρώτο Συνέδριο (2012), όταν είπε γι' αυτόν τον ...μαραθώνιο των 10 Συνεδρίων, μέχρι το 2021:
"Σκοπός μας είναι με τα συνέδρια αυτά ν’ ακουσθούν διαφορετικές γνώμες και απόψεις, χωρίς φανατισμούς και μονομέρειες. Γνωρίζουμε ότι τα τελευταία χρόνια ακούσθηκαν και ορισμένες φωνές που εισήγαγαν καινά δαιμόνια στον όλο προβληματισμό. Δεν συμφωνούμε με την αποκαθήλωση των ηρώων και των μαρτύρων. Όμως, δεν ήλθαμε εδώ για να επαινέσουμε τον ρόλο του ορθόδοξου κλήρου. Το συνέδριο είναι επιστημονικό και κάθε άποψη αξίζει να κατατεθεί και να αξιολογηθεί… Σε μια δύσκολη εποχή οικονομικής και πνευματικής κρίσης η μελέτη της τουρκοκρατίας και του 1821 πιστεύω ότι θα μας βοηθήσει να πάρουμε διδάγματα και να αντλήσουμε ελπίδα ενθυμούμενοι με ποια θεμέλια και ποιες αξίες το ελληνορθόδοξο γένος μας επιβίωσε σε πολύ δύσκολες καταστάσεις".  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails