Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

ΕΝΑ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΟΥΣΟΥΡΓΟΥΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ


ΕΦΗ ΑΓΡΑΦΙΩΤΗ*

Τρεις άνθρωποι της μουσικής, οι Γεώργιος Κωστάντζος, Θωμάς Ταμβάκος και Αθανάσιος Τρικούπης, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας-Θράκης μας παραδίδουν ένα βιβλίο τριακοσίων και πλέον σελίδων για τους Μουσουργούς της Θράκης, που εξεδόθη στην Αλεξανδρούπολη. Σε μια εποχή δύσκολη, μίζερη, που ελάχιστοι εκ των ασκούντων εξουσία είναι σε θέση να διακρίνουν αυτό που χρειάζεται προσχηματικά από αυτό που είναι και θα παραμείνει αξιόλογο, με τη μουσική έρευνα και προβολή της ελληνικής μουσικής να κρατά τη θέση του πλέον... αδιάφορου μοχλού, βρίσκω πολύ σημαντική την έκδοση αυτή, όχι μόνον γιατί αποτελεί θησαυρό ερευνητικού μόχθου, αλλά και από τη σκοπιά της στήριξής της από επίσημους φορείς.

Σε σχολεία, ΑΕΙ, ωδεία 
Προσκύνημα στη Θράκη των Ελλήνων! Ας το δούμε και έτσι. Το πόνημα αυτό θα διατεθεί σε πολιτιστικούς, καλλιτεχνικούς φορείς, όπως μουσικά σχολεία, βιβλιοθήκες, ωδεία, πανεπιστήμια. Ας ευχηθούμε να διαβαστεί από πολλούς, να προβληματίσει. Ας ελπίσουμε ότι η έρευνα θα συνεχιστεί από τους νεότερους μουσικολόγους και μουσικογράφους που θα βρουν στο βιβλίο αυτό τον προσανατολισμό για να ανασύρουν περισσότερες λεπτομέρειες από τον ρουν της μουσικής ιστορίας μας.
Ο ψηφιακός δίσκος που εμπεριέχεται στον τόμο, χαρίζει ενάργεια στο γραπτό κείμενο των τριών συγγραφέων και φωτίζει τις σπάνιες, πλούσιες, σημαντικές ιστορικά και καλλιτεχνικά πληροφορίες, που παρατίθενται από αυτούς. Θα ακούσετε συνθέσεις πολύ όμορφες και εξαιρετικά ερμηνευμένες στο μέγιστο ποσοστό από τους: Αντωνία Καλογήρου, Βαγγέλη Καψάλη, Δημοσθένη Φιστουρή, με τον Αθανάσιο Τρικούπη στο πιάνο.
Μεγάλο ρόλο στον εντοπισμό, στην ανάσυρση και παράθεση του υλικού έχει παίξει αναντίρρητα το Αρχείο Ελλήνων Μουσουργών του διακριτικού, ακούραστου Θωμά Ταμβάκου, ο οποίος με αγάπη και πείσμα συλλέγει υλικό και εντοπίζει Ελληνες δημιουργούς ανά τον κόσμο. Αξίζει να πούμε ότι από το 1980 μέχρι σήμερα έχει συγκεντρώσει υλικό και πληροφορίες για περισσότερους από 3.600 Ελληνες δημιουργούς μουσικής.

Παραδοσιακή Ορχήστρα και Χορωδία του Μουσικού Συλλόγου «Αρίων» Σαράντα Εκκλησιών.

Η έρευνα για τη μουσική εμπειρία στη Θράκη από τον δέκατο ένατο αιώνα ήδη, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για τον αναγνώστη, μουσικό ή όχι. Σημαντικός ήταν ο ρόλος των μουσικών συλλόγων στην περιοχή. Αλλά και πώς θα γινόταν στη συγκεκριμένη περιοχή να μην αναζητηθούν στο βάθος της ιστορίας οι Μελουργοί της βυζαντινής και της ανατολίζουσας μουσικής; Εδώ θα διαβάσετε πληροφορίες που αφορούν τη δραστηριότητα και την έμπνευσή τους. Ονόματα μουσουργών της ανατολικής μουσικής που δεν γνωρίζουμε αν και θα έπρεπε, παρελαύνουν. Ο Παναγιώτης Αγαθοκλής, ο Αγάπιος ο Παλιέρμος, ο Μανουήλ Γαζής, ο Νικόλαος Γεωργίου,ο Ιωάννης Καβάδας, ο Λάμπρος Λεονταρίδης κ.λπ. Προσωπικά με εντυπωσίασαν οι αναφορές σε παρτιτούρες και μουσικά βιβλία των μουσουργών της Θράκης αλλά και οι εικόνες από παρτιτούρες συνθετών καταγόμενων από τη Θράκη καθώς και από τη μουσική της παράδοση.

Διάσημοι, παραπεταμένοι 
Στη διαδρομή του βιβλίου από τα βάθη της ιστορίας μέχρι σήμερα θα έχετε την ευκαιρία να περπατήσετε σε μουσικούς δρόμους δύσβατους ή κάποιες λίγες φορές ειδυλλιακούς ανάμεσα σε εμπνεύσεις και δράσεις ανθρώπων μετέπειτα διάσημων, όπως ο Αργύρης Κουνάδης για παράδειγμα και σε εμπνεύσεις ανθρώπων παντελώς παραπεταμένων στην αδυναμία μας να τους εκτιμήσουμε όσο έπρεπε.
Αυτό όμως δεν είναι το νόημα ενός τέτοιου βιβλίου;

* Η κ. Εφη Αγραφιώτη είναι πιανίστρια.



Διαβάστε στην Ιδιωτική Οδό:
Oμιλία του Θωμά Ταμβάκου και συναυλία με θέμα: "Σύγχρονοι συνθέτες λόγιας μουσικής της ευρύτερης Θράκης"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails